Länk till startsidan

Stormhattens förskola

Gröna skolgårdsprojekt 2023 – Odling

Projektbeskrivning

Två pedagoger tog huvudansvar för sammanställning och beställning. Inköp gjordes under vårterminen. Fokus på ätbara och insektslockande växter. Projektet delades upp i små odlings- och byggprojekt, tydligt strukturerat i ett dokument som samtliga i personalstyrkan kunde ta del av.

Grön skärmvägg vid uteplatsen vid Pärlan/köket

Planteringslåda: 3*0,5 från stålmiljö

Jord

Fröer till klättrande ätliga växter – Sockerärt, rosenbönor, slingerkrasse

Odlingslåda vid caféet

2 st Odlingslåda på ben råjärn Granngården a 1299kr (Restnoterad)

Jord

Ätliga, doftande växter - oregano, lavendel, timjan, citronmeliss, mynta (2 av vardera)

Insektshotellet

Odlingslåda 3 st svarta pallkrage Flyinge enkel höjd

Jord

Insektslockande växter – buddleja, anisisop, daggkåpa, blomsalvia, lavendel

Röda huset

Odlingslåda rund ”rostig” 90 cm

Jord

Ätbara växter – stor ormrot, löparfetblad (3 st), kärleksört, spansk körvel, funkia

Regntunna

Byta ut befintliga

Kompostgaller

2 paket

Lilla sidan

Odlingslåda Pallkrage 4 st (byta ut befintliga)

Jord

Ätliga växter – mynta, citronmeliss, spansk körvel, (2 av varje)

Genomförande

Tillsammans med barnen så tog vi oss ann ett projekt i taget. Tack vare den tydliga struktureringen var det enkelt för alla att, när tid och lust infann sig, ta tag i ett av delprojekten.

Tillfällig plantering

Beställningen av alla växter, jord och övrigt material kom tyvärr i anslutning till sommarledigheterna började. Vi tog då barnens hjälp och planterade ner alla växter i en av våra befintliga odlingslådor. Vi pratade mycket om alla växterna, luktade och nästan alla barnen vågade smaka på de växterna som var ätbara. Den spanska körveln gillade de speciellt mycket. I samband med denna tillfälliga plantering samtalade vi mycket om vad växterna behöver, varför vi behöver plantera dem här så länge. ”Så inte tjuvarna skall ta dem” var ett svar och vi konstaterade att det var ju en mycket bra anledning. Men också att de behövde sol, vatten och jord.

Sex bilder som visar barnhänder som planterar växter i jord.

Grön vägg vid uteplatsen

När höstterminen startade så kom vår specialbeställda odlingslåda. Då gräsmattan på en förskolegård är extremt kompakt pga all aktivitet som sker så valde vi att med barnens hjälp gräva bort grässvålen. Ett tungt jobb men många tappra barn hjälpte till.

Lådan fick, pga sin enorma tyngd, sättas på plats utan barnens hjälp men sedan började det roliga. Vi varvade sönderhackad grässvål med material från en lövkompost som samlats ihop av ihärdiga barn hösten innan. I komposten upptäckte vi att det bodde massor av små djur och insekter. Den mest spektakulära inneboende var en liten ödla. Den blev flitigt studerad och sedan återförd ut i naturen utanför förskolans gård. Vi tyckte att det var säkrast för den varelsen. Allt avslutades med massor med säckar jord. Barnen kämpade tappert och tillslut var odlingslåda full och redo för plantering.

Sju bilder som visar barn som planterar och vattnar i odlingslådor.
Sex bilder som visar barn som gräver i jorden och tittar på en liten ödla.

Nu började vi, till en del barns förvåning, gräva upp våra växter från sin tillfälliga plantering. Det de barnen, som varit med innan sommaren, upptäckte var att växterna och även rötterna blivit väldigt mycket större. Så de har trivts fint hos oss även under en varm sommar. För att ge maskarna lite att mumsa och sedan bajsa ut bra mull och näring till växterna så bottnade vi varje grop med lite smått och gott från dagens kompostpåsar med fruktrester.

Vi skulle haft klättrande växter i denna odlingslåda men eftersom det var försent att plantera sockerärt, bönor och krasse i slutet av aug så valde vi att använda de växterna som skulle varit i odlingslåda vid caféet. Den odlingslåda var tyvärr slut hos leverantören så det projektet får vänta. Klättrande ärtor och bönor får bli en spännande utmaning till nästa odlingssäsong. Vi började sedan vattna med vattenkannorna. Barnen sprang kämpande fram och tillbaka mellan kranen och odlingslåda. ”Nu måste det väl räcka fröken?” Då gjorde vi lite undersökande grävning i lådan. Det var knappt 1 cm av översta lagret som var blött. Då tog vi fram vattenslangen och lät det ligga i lådan och rinna, till barnen och även några vuxnas förskräckelse, det går åt mycket vatten till nyplantering. Men vi tittade med jämna mellanrum för att se hur mycket av jorden som var blöt, de flesta barnen tröttnade på att vänta tills det var genomblött. Så det konstaterades att växter behöver mycket vatten.

Röda huset

En liten odling med smakrika och lite skuggtåligare växter planterades i anslutning till ett av barnens lekhus. Här smakade vi friskt på alla växterna. Vi har varit tydliga med vilka växter som är ok att smaka på. Som sagt den spanska körveln blev förvånansvärt populär. Så det återstår att se om den orkar komma igen nästa säsong. Den drabbades dessutom av en enorm bladlusinvasion. Barnen kom till undsättning och alla insekter de kunde hitta sattes dit till en rejält gottebord. Vi googlade insekten och upptäckte att det är en larv av harlequin nyckelpiga. (En mycket glups nyckelpiga som importerats från Asien som biologisk bekämpning. Tyvärr visade det sig att det är en invasiv art och konkurrerar ut våra inhemska nyckelpigor).

Fem bilder som visar barn som tar fram jord ur säckar och håller i plantor.

Vattentunnor

Barnen älskar att leka med vatten. Våra gamla vattentunnor var hårt åtgångna av väder och lekande barn. Då barnen i största mån endast får leka med regnvatten ute för att spara på rent vatten så var nya tunnor väldigt eftertraktade. En eftermiddag bytte vi ut de gamla tunnorna och sedan var det bara att vänta på skyfallet, som just då lät vänta på sig men tillslut kom det.

Fem bilder på barn som tittar i regntunnor och hoppar i vattenpöl.

Plantering vid insektshotellet

Vårt insektshotell behövde renoveras. Det fick även ett lager gul färg. Barnen målade och sedan plockades det blommor och serverades i en fin buffé. En plantering i anslutning till hotellet behövdes. Vi ville ju att insekterna skulle trivas hos oss. Därför valde vi en fjärilsbuddleja och daggkåpa framförallt. Denna plantering hade fokus blommande insektslockande växter. Här valde vi att bara grunda med tidningspapper istället för att gräva bort gräset. Ett annat sätt att starta en rabatt på. Många frågor från barnen om varför. Vi tittade på lite olika rötter från gräset och annat som annars skulle ta över en rabatt. Pratade om hur vi ger våra små växter bäst förutsättningar för att etablera sig. Alltså så lite konkurrens om växtplatsen som möjligt i början. Trots det har vi ibland krattat ner lite ringblomefrö och blåklintsfrö då det uppstått spontana samtal vid de fröande blommorna i tidigare odlingsbäddar. Även bland buskar och staket har det strösslats fröer. Vi får se var det kommer upp blommor i vår.

Tre bilder som visar ringblommor som ligger på rad på en vit bakgrund samt en hand som håller i ett ringblomsfrö.

Kopplat till läroplanen

  • förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,
  • förmåga att ta ansvar för sina egna handlingar och för miljön i förskolan,

Kopplat till de globala målen, mål nr 15

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?