Länk till startsidan

BMSL preschool Flyinge

Gröna skolgårdsrapport 2023 – Odling och utekök

Sex bilder som visar olika bygg- och planteringsprojekt på en förskolegård.

Projektbeskrivning

På vilket sätt har projektet vidareutvecklat vår utemiljö

Idén till vårt utekök och odling kom under sommaren då vi såg att de yngsta barnen visade stort intresse för vatten och för växterna i trädgården. De hade dock lite svårt att jobba med det som de äldre barnen kunde i sin trädgård då de saknade tillgång till vatten på den lilla gården. Så då kom idén om att bygga ett liknande utekök som vi tidigare byggt på den stora gården fram. Med barnen började vi titta på hur vi skulle kunna få plats med ett liknande kök på lilla gården. Efter lite ritningar i sanden kom vi fram till att sandlådan behövde vara större för att få plats och kunna nyttja det som vi vill.

Det blev ett ganska stort projekt så under hösten bjöd vi in vårdnadshavarna till en trädgårdsdag. Efter mycket slit så grävde vi ut och byggde sandlådan och den fylldes med sand.

Till vårens trädgårdsdag hade vi letat upp en begagnad diskbänk till köksbygget detta då vi ville fortsätta med ett hållbarhets tänk. Det blev ett jättefint kök i lagom storlek för de yngre barnen att själva kunna fylla vatten i vattenkannorna vi köpt in. Det blev byggt en liten lucka i köket så vi kan koppla in vattenslangen när barnen ska använda vatten.

Reflektion och analys

Barnen hade fått önska vilka sorters grönsaker de ville plantera. Det kom lite olika idéer från barnen, flera av dem ville odla potatis som de kom ihåg att vi odlat förra sommaren.

Under våren började barnen att plantera fröer i minidrivhus som fick gro inne tills odlingslådorna vara klara för utplantering. Det var mycket uppskattat och var något som alla barnen i huset hjälptes åt med.

Vi hade planerat för små växthus men de fanns inte att köpa när det var dags att beställ så vi beslutade oss för att köpa vanliga odlingslådor. Vi köpte i stället till ett växthus som vi kan flytta runt och ta bort när inte behovet finns. Detta var ett beslut som vi var väldigt nöjda med när våra tomatplantor växte sig högt över växthusets tak.

Tillsammans med barnen fyllde vi lådorna med jord. De äldsta barnen släpade säckar och körde skottkärran, de yngre kunde hjälpa till med sina spadar och fylla lådorna. Det tog några dagar men sen var det dags att sätta fröer och sen att plantera ut de små plantorna som grott inne. Det blev både tomatplantor, potatis, morötter, rödbetor och gurkor. Även några solrosor fick plats bredvid odlingslådorna. Sen har barnen hjälpts åt att vattna och vattna hela sommaren. Vissa dagar konstaterade barnen själva att idag behöver vi inte vattna för de har redan regnet gjort.

Vi beslutade att sätta odlingslådorna på framsidan av huset och inte inne i någon av avdelningarnas trädgård så alla kunde känna att det blev ett gemensamt projekt. Det har det verkligen blivit. Barnen har gått dit i mindre grupper och planterat, vattnat och rensat ogräs. De har även tagit dit sina föräldrar när de lämnat och hämtat för att visa vad de planterat och de första gröna bladen när det upptäckt att något börjat gro.

Om det var valet av grönsaker eller den milda regniga sommaren vet vi inte men lagom tills barnen kom tillbaka efter sommarlovet så var det dags att skörda. Både de äldre och yngre barnen hjälptes åt att gräva upp potatis, rödbetor, morötter och väldigt många tomater och någon enstaka gurka. De tvättade grönsakerna och sen blev det till fika både på förmiddagen och eftermiddagen. Potatisen och rödbetorna lämnade de till köket som hjälpte till att koka dem så alla fick smaka. Även de som i vanliga fall helst inte tar av alla grönsakerna till lunch och mellanmål smakade på åt av det de själva varit med och odla. Det blev ett mycket populärt inslag till våra mellanmål och har startat många diskussioner vid matbordet, om andra grönsaker, hur dem växter och vikten av att äta grönsaker varje dag. Men även, vad vi ska plantera nästa år?

Ekonomisk redovisning av projektet

Virke, skruv, gångjärn och skjutregel till att bygga ut sandlådan och bygga uteköket: ca 3000 kr

Sand till sandlådan: ca 4200 kr

Vask, kran, vattenslang, hållare och koppling: ca 1100 kr

Vattenkannor, odlingslådor och växthus: ca 3200 kr

Jord, minidrivhus, plantor och fröer: ca 2100 kr

Totalt: ca 13600 kr

Tankar om framtiden

Vi har redan börjat prata med barnen om att det vore trevligt att utöka odlingen på framsidan med olika bärbuskar så det blir lite mer gott för barnen att smaka på till sommaren. Vi har även fått från vårdnadshavare att de gärna vill hjälpa till att göra fler projekt till barnen likt detta vi gjort nu så vi känner att vi har stort stöd för nya projekt framöver.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?