Länk till startsidan

Motionsspår och vandringsleder

Löpning, gång och vandring kan du utöva var som helst. Det finns många spår att följa, både i staden och ute i naturen. Allt från kortare etapper till dagslånga turer. Nedan har du ett axplock av de leder som finns i Lunds kommun.

Skrylle

Ta naturbussen till Skrylle och prova någon av de många stigarna och slingorna där!

Naturstigar i Skrylle – 3 km

I Skrylle finns flera naturstigar av olika längd. Skryllegården och naturum är en bra utgångspunkt. Myrstigen är 3 km och går ner över fäladsmarkerna vid Måryd. Det ligger en fin rastplats med bänkar, soptunna och grillplats nere vid Boijsens dammar. Stigen är märkt med en myra som symbol.

Ulastigen är även den 3 km och rör sig vid sidan om motionsspåren: genom bokskog, granskog, alkärr och fäladsmark. För vandring i ett lugnt tempo. Stigen är märkt med alkottar som symbol och med vita markeringar på stolpar.

Motionsspår – 1,2 till 9,7 km

Med start vid Skryllegårdens motionsanläggning utgår flera motionsspår. Fyra spår är elbelysta från kl 06 till gryning samt från skymning till kl 22. Omklädningsrum, dusch och bastu finns i anslutning till gymmet vid Skryllegården. Ett tillgänglighetsanpassat spår finns söder om Skryllegården.

Du kan få mer information och broschyr över området vid Skryllegårdens reception eller i naturum.

Skrylle

Det finns ännu mer att upptäcka!

Spana in alla naturområden också:

Naturområden

Vi tipsar också om Naturkartan, som är Sveriges största digitala guide för att hitta ut i naturen. Här hittar du vandringsleder, naturreservat, utkikstorn, badplatser och mycket annat på ett enkelt sätt.

Naturkartan Lunds kommun

Skånetrafiken har tagit fram en tjänst som hjälper dig att hitta vägen till fina vandringsleder med kollektivtrafik:

Vandra med koll

Nöbbelövs mosse norr om Lund – 3 km

Nöbbelövs mosse är ett betes- och våtmarksområde norr om Gunnesbo i Lunds norra del. En rundtur kring den stora betesmarken och åter Gunnesbogården är cirka 3 km lång. I våtmarkerna häckar flera ganska sällsynta fåglar; till exempel årta och skedand. I vassarna och videbuskarna sjunger småfåglar, så som rörsångare och sävsparv.

Det finns två grillplatser med vindskydd i området – en på vardera sidan om järnvägsspåret. Det går att passera järnvägsspåret genom den undergång som finns i områdets norra del (utmed Vallkärrabäcken).

Ett barn vandrar med en vuxen i ett grönområde.
Vandrare som njuter av naturen.

Höjeåstråket vid Lund – 4,5 km

Bra startpunkter kan vara Värpinge i väster, Källby mölla nedanför utomhusbadet eller St Lars i öster. Bra skor rekommenderas. Följ åkerkanten på södra sidan av ån där det finns en insådd gräsremsa och stigarna norr om ån så hittar du rätt.

Vid Värpinge och vid Källby mölla finns grillplatser. I betesmarken mellan Källby mölla och St Lars finns en brygga nere vid ån. Här kan barn och vuxna ta med sig en håv för att undersöka livet i vattnet. Grillplatsen vid Värpinge har en spännande, lite djungellik, omgivning med buskage utmed ån. Det går att fiska i ån – men tänk på att lösa fiskekort och ta reda på reglerna för fisket.

Romelestigen – 5,5 km

Rundan på Romeleåsen som går mellan höjderna Väderkullen och Romeleklint. Den är blåmarkerad och cirka 5,5 km lång. Spåret startar vid Väderkullen, nedanför Skåneledens vindskydd. Vid parkeringen finns utedass och dricksvatten. Oömma skor rekommenderas.

Ta bussen: Förläng vandringen genom att ta bussen till Veberöd och följ Skåneledsmarkeringarna därifrån upp mot Romeleklint.

Hardebergaspåret – 10 km

Längs den milslånga sträckan från Mejeriet i Lund till centrala Södra Sandby, finns rosa marksymboler som både visar hur långt du har kommit, och vilka motionsanläggningar som finns längs vägen. Vissa sträckor har märkning av 200-meters intervaller för att underlätta tidtagning. Andra symboler tipsar om styrkeövningar och eller pekar mot intressanta närliggande platser.

Hälsans stig, Lund – 12 km

En tolv kilometer lång slinga som erbjuder en vacker promenad i varierad miljö med många sevärdheter längs vägen, så som Stadsparken, Höje å, Lundagård, Domkyrkan och Botaniska trädgården.
Det finns tydliga kilometermarkeringar längs hela stigen. Hela sträckan finns på Naturkartan.

Under hösten 2022 kommer hela sträckan ses över så att det blir lättare att hitta och ta sig fram, men också lättare att sätta sig ner och ta en paus. Det kan även bli mindre omdragningar av slingan som idag är betydligt längre än i de flesta andra kommuner.

Hälsans stig, Naturkartan

Skåneleden i Lunds kommun

Cirka sju mil av Skåneleden går genom Lunds kommun. Skåneleden kommer via Harlösa ner till Krankesjön för att sedan fortsätta till Skrylle. Därifrån beger den sig mot Romeleklint och Kullatorpet där den delar sig mot Blentarp respektive Häckebergaområdet. Du känner igen Skåneleden genom dess orangea markeringar.

Det finns vindskydd vid Krankesjön, Skrylle, Väderkullen, Häckeberga och Glamberga. Vid dessa ställen finns även utedass, vatten, ved och soptunnor. Läs mer på Skåneledens webbplats via nedan länk.

  • Vid Skrylle finns en cirka 15 km lång rundslinga av Skåneleden. Leden går via Skryllegården förbi de vackra naturreservaten vid Torna Hällestad och ner till Knivsåsen. Vid det gamla stenbrottet, som idag är vattenfyllt, vänder leden åter upp emot Skryllegården.
  • I Häckeberga naturvårdsområde finns en rundslinga av Skåneleden genom löv- och barrskog i delvis brant terräng. Denna runda är cirka 27 km lång.

Om du vill ta dig ut med kollektivtrafik är Veberöd en bra utgångspunkt. Från den centrala busshållplatsen i Veberöd finns det orange skåneledsmarkeringar som leder upp till Romeleklint och där ansluter till Skåneleden.

Skåneleden

Tillgänglighetsanpassade slingor

Skrylle har fyra elljusspår med hårdgjord yta, varierande bredd och lutning. Det 1,2 km långa rödvita spåret är mest anpassat.

Tillgänglighet i Skrylle

Dalby Söderskog, Bökebackeslingan, 600 m
Bökebackeslingan, Sveriges Nationalparker

Vill du ge dig ut på cykel?

Cykelparkering och cykelkartor

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?