Unga vuxna – När du behöver någon att prata med

Det här är kanske frågor du känner igen?

Varför känner jag mig så arg?
Han har vänt på dygnet.
Jag är aldrig riktigt glad längre.
Vi pratar inte med varandra.
Jag känner mig ensam.

Vi på Unga vuxna lyssnar gärna och försöker hjälpa dig att komma vidare.

Unga vuxna är en mottagning för dig mellan 16-29 år. Hit kan du komma och prata om det som är viktigt för dig. Det kan gälla personliga problem, relationer, frågor kring fysisk och psykisk hälsa med mera. Vi utgår från dina behov.

Vad kan vi hjälpa dig med?

På mottagningen träffar du en socionom eller sjuksköterska som tillsammans med dig kartlägger vad det är du vill ha hjälp med. Här har du en relativt kortvarig kontakt och skulle det visa sig att du behöver eller önskar en längre kontakt försöker vi hjälpa dig vidare.

Hos oss finns det möjlighet till bedömning av läkare och sjukgymnast om det i samtal framkommer behov. Det går dock inte att söka direkt till dem. Vi som arbetar på Unga vuxna har våra anställningar inom sjukvården eller socialtjänsten och tillsammans hoppas vi hitta bra lösningar utifrån dina behov.

Att komma till mottagningen är kostnadsfritt och du behöver ingen remiss. Skulle du behöva träffa en läkare eller sjukgymnast här på mottagningen eller om vi skulle behöva hänvisa dig vidare, till exempel till primärvården, kommer det besöket att kosta som ett vanligt läkarbesök.

Besöken här är frivilliga och sker under sekretess.

Du bokar själv tid genom att ringa oss på vår telefontid eller genom att lämna ett meddelande på vår telefonsvarare med namn och telefonnummer. Om du lämnar ett meddelande så kontaktar vi dig så snart vi kan. Vi ringer då upp från dolt nummer. Våra kontaktuppgifter finns längst ner på denna sida under "Kontakt".

OBS! Då vi inte är en akutmottagning har vi tyvärr ingen möjlighet att erbjuda drop in-besök.

Vilka är vi?

Unga vuxna är ett samarbete mellan Lunds kommun och elva vårdcentraler inom Region Skåne.


Aktuellt

Unga vuxna har sommarstängt mellan den 24/7-4/8

Vi öppnar som vanligt igen måndagen den 7 augusti. Vänd dig till din vårdcentral om du behöver hjälp eller stöd under denna tid. Önskar du kontakt utifrån sociala frågor eller frågor gällande din ekonomi så kan du ringa din kommun. Kontaktuppgifter till Lunds kommun och till socialförvaltningenhittar du längre ner på denna sida.

Du kan också ringa till Unga vuxnaoch lämna ett meddelande på vår telefonssvarare så ringer vi upp dig när vi är tillbaka. Kontaktuppgifter finns längre ner på sidan.

ACT - Kurs i att hantera stress och främja hälsa

Unga vuxna erbjuder gratis stresshanteringskurs för alla mellan 16-29 år. Datum för nästa kurstart är den 9/5. Kursen kommer att ges på tisdagseftermiddagar vid 7 tillfällen, 2 timmar per tillfälle.

Under hösten kommer vi hålla i ytterliga tre grupper i ACT. Kursstart för respektive grupp kommer vara den 31/8, 3/10 och 2/11.

Är du intresserad kan du kontakta oss. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan under "Kontakt". Mer information om ACT finns under "Dokument" längre ner på sidan.

Kontakt via Vårdguiden

Du kan nu få kontakt med Unga vuxna via vårdguidens e-tjänster: http://www.1177.se/Skane/Tema/E-tjanster/ .

Efter att du loggat in, kan du under rubriken ”Hitta och lägg till mottagning” söka efter Unga vuxna.Under rubriken ”Kontakta mig” går det bra att skriva ett meddelande till oss.Vi besvarar ditt meddelande så fort vi har möjlighet.

Podcast "Helt okej"

Region Skånehar gjort en podcastsatsning ochvi på Unga vuxna harvarit med i arbetet och gjort fyra avsnitt kring temat psykisk hälsa hos unga vuxna. En podcast av unga för unga!

De fyra avsnitten kom ut i februari och mars och har följande teman: Varför mår vi dåligt? Droger och alkohol Självmord Varför mår unga vuxna dåligt?

Du hittar podcasten på Region Skånes hemsida (se nedan)eller i din podcastapp.

Dokumentär "Mottagningen"

En dokumentär från UR om psykisk ohälsa hos unga vuxna filmad delvis här på mottagningen finns nu påderas hemsida. Se länk nedan.

"Allt fler unga söker hjälp för nedstämdhet, oro och sömnsvårigheter. På mottagningen Unga vuxna i Lund samarbetar sjuksköterskor, kuratorer, läkare och socionomer för att bättre kunna hjälpa dem som sökt sig dit. Vi möter fyra unga vuxna som alla på olika sätt sökt hjälp när de tappat fotfästet i tillvaron. De berättar öppet och levande om barndom, skoltid och hur de mått innan de till slut fått hjälp" Från UR:s hemsida

Faktaansvarig: Socialförvaltningen

Direktadress till denna sidan: https://www.lund.se/ungavuxna

Kontakt

Socialförvaltningen

Postadress: Socialförvaltningen, Box 1255, 221 05 Lund
Besöksadress:
 Brotorget 1, Lund
Telefon växel: 046-359 50 00 
E-post: socialforvaltningen@lund.se

Unga vuxna

Socialförvaltningen

Besöksadress: Lilla Tvärgatan 10, Lund
Besökstider: Mån 10-18, tis-tors 9-17, fre 9-15
Telefon: 046-359 80 93

På grund av sekretess har vi inte möjlighet att skicka epost. Du kan däremot kontakta oss via Vårdguidens e-tjänster.

OBS! Då vi inte är en akutmottagning har vi tyvärr ingen möjlighet att erbjuda drop in-besök.