Länk till startsidan

Nya Sjölunda och MAXIMA blir Lunds framtida avloppsrening

Sjölunda reningsverk i Malmö ska byggas om och så småningom rena Lunds avloppsvatten. Ett nytt avloppsreningssystem ska också byggas. Projektet i sin helhet drivs av VASyd och kallas MAXIMA.

Den 25 oktober 2023 beslutade kommunfullmäktige i Lund att ställa sig bakom VA Syds inriktning att i framtiden rena Lunds avloppsvatten i Nya Sjölunda i Malmö. Ansvaret för att se till att Lund har en fungerande avloppshantering är VA Syds.

VA Syd har den 26 mars beslutat om finansiering

Förbundsfullmäktige på VA Syd har den 26 mars 2024 fattat beslut om hur den regionala avloppsreningen ska finansieras. Investeringsavtalet ska nu skickas vidare för godkännande av kommunfullmäktige i Lund, Lomma, Burlöv och Malmö. Beslut i kommunerna väntas tas innan sommaren.

VA Syd driver projektet

Kommunalförbundet VA Syd, som Lunds kommun tillsammans med Burlöv, Eslöv, Lomma och Malmö är en medlemskommun i, har i uppdrag att säkra hanteringen av dessa kommuners vatten och avlopp. Lunds kommun renar idag stora delar av sitt avloppsvatten på reningsverket i Källby vid Höje å. Källby avloppsreningsverk är gammalt och skulle kräva stora investeringar för att kunna fortsätta användas i framtiden.

Sedan 2016 har det pågått ett utredningsarbete gällande den framtida avloppsreningen. Nu är det klart att Lunds kommun kommer att rena sitt avloppsvatten på ett utbyggt Sjölunda avloppsreningsverk i Malmö. VA Syd äger anläggningen och beslutar om dess drift och investeringar.

 

Läs om VASyds projekt MAXIMA

Varför behövs ett nytt avloppsreningsverk?

Ett fungerande vatten- och avloppssystem är en förutsättning för vår hälsa och miljö. Det ställs skarpare och högre krav på framtida avloppsrening för att minimera risken för smittspridning och minska miljöpåverkan. Avloppsvattenrening är en miljöfarlig verksamhet som kräver miljötillstånd, som ges utifrån skarpa krav. Ju mindre och känsligare recipientvattendraget där man släpper ut det renade avloppsvattnet är, desto skarpare är kraven. Höje å, recipienten för vattnet som Källby avloppsreningsverk släpper ut, har idag inte tillräckligt bra vattenkvalitet för att uppnå god ekologisk status. Miljölagstiftningen kräver att god ekologisk status ska vara uppnådd senast 2027.

Lund växer

Enligt befolkningsprognosen kommer det att bo 140 000 invånare i Lunds kommun år 2030. 20 år senare, år 2050, räknar vi med 175 000 kommuninvånare. Befolkningsmängden är viktig att ta i beaktning när man dimensionerar vatten- och avloppssystemet. Fler invånare kräver både högre kapacitet i ledningsnätet och större avloppsreningsverk. Ombyggnaden av Lunds framtida avloppslösning dimensioneras för vår framtida befolkningsmängd och utifrån nya miljötillstånd.

Källby vattenreningsverk
Lunds kommun renar idag större delen av sitt avloppsvatten på Källby reningsverk vid Höje å.

Om Källbyområdet

Källby och sydvästra Lund pekas ut i kommunens översiktsplan som ett av de viktigaste utbyggnadsområdena i Lunds tätort, utan att expandera över jordbruksmark. Lunds kommun arbetar just nu med att ta fram en fördjupning av översiktsplanen (FÖP) när det gäller Källby och sydvästra Lund, och tittar på frågor som exempelvis vad och var det ska byggas, vad som är viktigt att bevara och vilka kvaliteter som är viktiga att utveckla.

Höjeådalens naturreservat – en grön korridor

Lunds kommun inrättade Höjeådalens naturreservat i december 2021. Den varierande naturen längs Höje å skapar en sammanhängande grön korridor på 68 hektar mellan Värpinge och Höjebromölla vid E22, och utgör ett natur- och rekreationsområde vid Lunds stads södra gräns.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?