Teknikprogrammet (TE)

Teknikprogrammet (TE)

Teknik finns överallt och utgör en allt större del av våra liv. På Teknikprogrammet erbjuder vi dig kunskaper i teknik genom att stimulera nyfikenhet, kreativitet, uppfinningsrikedom, kommunikation, samarbete och kritiskt tänkande.

Fördjupa dig inom om teknik, matematik och fysik

Är du intresserad av teknik och naturvetenskap och vill gå en utbildning med tydlig koppling till entreprenörskap, så sök Teknikprogrammet på Polhem.

På Teknikprogrammet får du arbeta utifrån ett helhetsperspektiv, och lärarna samarbetar för att kunna hjälpa dig att se denna helhet. Du kommer att arbeta mycket med datorer och datortillämpningar. Teknikprogrammet erbjuder fyra valbara inriktningar, och utöver inriktningen väljer du en profil och valbara kurser.

Inriktningar

Design och produktutveckling

På inriktningen Design och produktutveckling arbetar vi från enkla skisser till modeller och tar fram användarvänliga produkter där hänsyn tas till estetik, funktion, ekonomi och miljö. Du arbetar med designprocessen och designmetodik.

Informations- och medieteknik

Inriktningen Informations- och medieteknik fokuserar på programmering, digital media, webbutveckling samt dator- och kommunikationsteknik.

Samhällsbyggande och miljö

På inriktningen Samhällsbyggande och miljö tar vi upp byggande och miljöfrågor i ett brett perspektiv, såväl tekniskt, ekologiskt, estetiskt, ekonomiskt som socialt. Vi diskuterar hur man använder arkitekturen för att skapa bra miljöer.

Teknikvetenskap

Är du naturvetenskapligt intresserad ska du välja inriktningen Teknikvetenskap. Inriktningen fördjupar dina kunskaper om teknik, matematik och fysik, så att du kan använda dessa för tillämpningar inom simulering, styrning och reglering.

Snabbmatte

Har du kanske redan i nian fått betyg i en gymnasiekurs i matematik och vill läsa vidare i kurs två direkt? Ange då att du vill läsa Snabbmatte när du söker till programmet.

Vad är det för antagningspoäng till TE?

Det varierar från år till år så det går inte att svara på. Däremot kan du titta på antagningspoäng (meritvärde) från föregående år. Men det är viktigt att du vet att de siffrorna är för de elever som redan går här. Det som gäller för dig vet vi inte förrän till sommaren, då antagningen är klar.
Antagningsstatistik hos skanegy.se

Kan man läsa språk på Teknikprogrammet?

Ja, inom ramen för individuellt val.

Hur är lärarna på Teknikprogrammet?

Superbra!!!

Kan man läsa idrottspecialisering eller NIU på Teknikprogrammet?

Ja, det kan man

Kan man bli civilingenjör på alla inriktningarna?

Ja, det kan man.

Vilka kurser kan man läsa på teknikprogrammet som ger meritpoäng?

Moderna språk, mattekurser och engelska 7

Vilka kurser är valbara?

Två kurser inom individuellt val, och två kurser inom programfördjupningen

Hur många tjejer går på teknikprogrammet?

Ca 17% är tjejer. Vi har startat en tjejgrupp på Teknikprogrammet.
Gruppen startade för några år sedan i syfte att få tjejerna på teknik att lära känna varandra över årskurserna, få råd och stöd av varandra samt att umgås och genomföra olika projekt.

Kan man hoppa mellan inriktningarna?

När inriktningskurserna kör igång, i åk 2, kan man inte byta inriktningen.

Är matten svår på Teknikprogrammet?

Det är samma matte som på NA, och vår rekommendation är att man bör ha minst C i matte från grundskolan om man ska orka med alla mattekurserna på TE.

Kan man få se exempel på schema från teknik, natur och fysik?

Nej, det är ju inget fast schema och det beror ju på vad eleverna väljer. Schemat varierar mycket, även inom klasserna.

Hur mycket praktiska lektioner vs. teoretiska lektioner har man på teknik?

Detta är ett högskoleförberedande program. I åk 1 är det labbar i kemi och teknik.
I åk 2 och 3 är det praktiska moment framförallt på inriktningen Samhällsbyggande och Design. Kan tyvärr inte ange hur många lektioner, eller en procentsats. Det kan variera.

Har lärarna långa genomgångar?

Det varierar från momenten i de olika kurserna. Lärarna är erfarna och brukar känna av hur mycket eleverna orkar. Ibland varvas genomgångar med eget arbete/grupparbete.

Jag är intresserad av samhällsbyggnad och miljö, men jag ser att det inte börjar förrän i 2an - hur tar ni vara på mitt intresse av det här i ettan?

Alla inriktningskurser börjar i åk 2. I ettan bygger man grunder i matte och teknik. I Teknik 1 som man läser i åk 1, kan man t ex få jobba i ArchiCAD som är ritprogram för husbyggnationer.

Kontakta oss om du har frågor

Gunilla Linton, biträdande rektor
046-359 42 74
gunilla.linton@lund.se

Tanja Olsson, studie- & yrkesvägledare
046-359 73 52
tanja.olsson@lund.se

Uppdaterad:

Dela sidan:

Fler utbildningar

Polhemskolan

På Polhemskolans idrottsgymnasium har många duktiga idrottare i 25 år kombinerat sina gymnasiestudier med sin satsning på idrott. Hos oss får du lärare med stor förståelse för att idrott är en viktig del av ditt liv - kanske den viktigaste.

Polhemskolan

De många olika programmen ger skolan en skön blandning av människor. Här finns alla stilar representerade, garanterat din också!

Polhemskolan

Här hittar du all information om våra utbildningar!