Länk till startsidan

Unga som har begått eller utsatts för ett brott

När du är ung och blir misstänkt eller utsatt för ett brott kan vår socialtjänst ge dig stöd. Vi finns med för att ge dig hjälp om du behöver och för att informera dig om hur rättsprocessen fungerar.

Vi samarbetar med polisen och en socialsekreterare deltar vid förhör med ungdomar. I samband med förhör har vi även egna samtal med ungdomen och föräldrarna.

Vi kan erbjuda hjälp om det behövs, exempelvis om du mår dåligt, har problem hemma, i skolan, med droger eller liknande. När det finns orsak att känna oro för ungdomens situation startar socialsekreteraren en utredning. Socialsekreteraren kan även fråga om ungdomen vill veta mer om medling och ta ansvar för ungdomstjänst när det är aktuellt.

I de fall då ungdomar blir dömda till olika straff av en domstol, så är det socialtjänsten som genomför några av dessa. Det kan du läsa mer om nedan.

Stödcentrum för unga

Om du drabbats av, blivit vittne till eller begått ett brott kan du behöva någon att prata med. Du som är under 25 år och bor i Lund är välkommen till Stödcentrum. Även dina närstående är välkomna att höra av sig till oss. Vi har tystnadsplikt och hjälpen är kostnadsfri.

För unga brottsutsatta

Att bli utsatt för ett brott kan väcka många olika tankar och känslor. De kan vara svåra att hantera och många gånger kanske du inte ens förstår varför du reagerar som du gör. Hur och hur mycket en reagerar är väldigt olika från person till person. Det beror bland annat på vad som har hänt, vem som utsatte dig för brottet, hur du är som person och hur din omgivning reagerar. Det finns inget rätt eller fel sätt att reagera på. Här kan du bearbeta känslor och sortera i vad du varit med om.

Du kan också få hjälp i rättsprocessen och i kontakt med myndigheter.

Brottsofferjouren Mellersta Skåne

Du som bor i Lunds kommun och har blivit utsatt för brott, bevittnat brott eller är anhörig till brottsutsatt, vittne eller misstänkt kan också få stöd av Brottsofferjouren Mellersta Skåne. Brottsutsatta, vittnen och anhöriga få samtalsstöd där du får möjlighet att prata om det som hänt, dina tankar och funderingar efter brottet och konsekvenserna av brottet. Du kan också få stöd och information om rättsprocessen.

Läs mer om det stöd som Brottsofferjouren Mellersta Skåne erbjuder här.

För unga som har ansvar i en brottshändelse

Om du är en ung person som misstänks för ett brott erbjuds du samtal hos oss. Här får du tänka igenom vad som hänt, vilka följder händelsen fått, vilket ansvar du tar för det som hänt och vad det innebär framåt.

Vill du gå vidare så kan det bli aktuellt med medling. Alla unga som är misstänkta för ett brott ska erbjudas möjligheten till medling vilket är ett sätt att ta ansvar för det en gjort.

Medling är ett frivilligt möte mellan den brottsmisstänkte och den brottsutsatta. Meningen är att minska de negativa följderna av brottet för båda två. Under mötet är det deltagarna som ska prata med och lyssna på varandra. För den misstänkte kan det bli ett tillfälle att ställa till rätta, både för sig själv och den andra, samt svara på frågor. Personen som utsatts för brottet får möjlighet att bli hörd, ställa frågor direkt till gärningspersonen och få upprättelse. Båda får också en chans att prata om hur de ska förhålla sig till varandra i framtiden.

Mötet sker tillsammans med en neutral, särskilt utbildad medlare. Medlaren förbereder deltagarna noggrant var för sig inför medlingen, hjälper till i mötet och är en säkerhet för att mötet ska gå bra.

Medling är användbart vid många olika typer av brott som till exempel misshandel, olaga hot, sexualbrott, rån, skadegörelse och stöld.

Jag trodde aldrig att jag skulle våga berätta. Detta har hjälpt mig så mycket.

Sagt av ung tjej som utsatts för sexuellt ofredande.

Kontakta Stödcentrum och medling

Telefon: 046-359 95 26
E-post: stodcentrum@lund.se 
E-post: medling@lund.se 

Besöksadress: Ringvägen 1B, Lund

Postadress: Kriscentrum i mellersta Skåne, Stödcentrum, 222 25 Lund

Vilka straff kan jag dömas till?

Om du begått ett brott kan du bli dömd till ungdomsvård, ungdomstjänst, ungdomsövervakning eller böter. Om du döms till ungdomsvård har bedömningen gjorts att du har ett särskilt vårdbehov. Om du dömts till ungdomstjänst är det vi inom socialtjänsten som verkställer påföljden (straffet) och hjälper dig att hitta en arbetsplats.

Om du döms i domstol finns du kvar i belastningsregistret i fem år. Om du fått en straffvarning finns du i belastningsregistret i tre år.

Ungdomsvård

Om du döms till ungdomsvård har bedömningen gjorts att du har ett särskilt vårdbehov. Tillsammans med domen bifogas då ett ungdomskontrakt eller en vårdplan som berättar om vilka vårdinsatser du får. Exempel på sådana insatser är olika påverkansprogram, till exempel ”Ett nytt vägval” eller impulskontrollsprogram. Det kan också vara rådgivande samtal om alkohol och narkotika. Samtalen är alltid individuella och anpassade efter dina behov.

Sluten ungdomsvård (LSU)

LSU, lagen om sluten ungdomsvård innebär att du är inlåst på ett särskilt ungdomshem.

Ungdomstjänst

Ungdomstjänst utdöms efter det att den unge lämnat sitt samtycke. Ungdomstjänst ska användas för unga som begått brott och har behov av vägledning och gränssättning i olika frågor. Man kan bli dömd till ungdomstjänst i lägst 20 timmar och högst 150 timmar.

Påföljden består av två delar. En obligatorisk samtalsdel och en arbetsdel då man arbetar oavlönat.

Socialtjänsten har en skyldighet att rapportera till Åklagarmyndigheten.

Ungdomsövervakning

Ungdomar kan dömas till ungdomsövervakning vilket innebär att du bär en fotboja och har förbud mot att använda alkohol, narkotika och vissa andra hälsofarliga medel. Du har även förbud att lämna bostaden på helgkvällar och helgnätter, så kallad helghemarrest. Istället för helghemarrest kan det bli andra begränsningar i hur du får röra dig i samhället. Som en del av detta straff ska du träffa en koordinator från Kriminalvården och det kan även vara så att du får olika stöd av socialtjänsten.

Straffvarning

I vissa fall, exempelvis när det är helt utrett att du begått brottet och det inte är någon som påverkas negativt av det, kan åklagare fatta beslut om straffvarning. Det innebär att misstankarna inte går vidare till åtal. Vid straffvarning ska ungdomen vara noga med att sköta sig och i vissa fall krävs att ungdomen följer ett ungdomskontrakt. Ungdomskontraktet utformas av socialtjänsten och består ofta av rådgivande samtal.

Hur går det till egentligen?

Vill du fördjupa dig i hur en rättegång går till eller veta mer om hur du ska gå till väga när du blivit kallad till domstol? Här hittar du användbara och bra länkar.

Läs mer om hur rättsprocessen går till på Brottsoffermyndighetens webbplats

Fakta på Sveriges Domstolars webbplats

Åldersanpassad information för dig som har varit med om brott.

Barnahus Mellersta Skåne

BRIS - Barnens rätt i samhället

Information till barn och unga på Brottsofferjourens webbplats

Kontakta mottagningsenheten

Du som inte redan har en kontakt på arbetsmarknads- och socialförvaltningen, eller är osäker på vart du ska vända dig, kan börja med att kontakta mottagningsenheten.

Telefon: 046-359 70 10, vardagar 11–12 och 13–15

Telefax: 046-359 52 22
E-post: mottagningsenheten@lund.se

Besöksadress: Kristallen, Brotorget 1, Lund
Postadress: Box 1255, 221 05 Lund

Öppettider: Mån–tors 8–17, fre 8–16. Klämdagar och dag för röd dag: 8–15.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?