Länk till startsidan

Uteklassrum Körsbärsdalen

Platsens skönhet går inte att beskriva i ord den måste upplevas!

Bussar går till Veberöd.

Du hittar tidtabeller på Skånetrafikens webbplats.

Från Veberöds centrum tar man sig till fots eller cykel söderut c:a 2 km längs Idalavägen tills bebyggelsen tar slut. Vid T-korset, ta vänster c:a 100 meter ner för en liten backe. Här finns en liten parkeringsficka på höger sida av vägen. Man är inte framme vid själva Körsbärsdalen, men att starta vandringen härifrån ger möjlighet att även uppleva den vackra dalen med bokskog, ibland kallad Vitsippsdalen.

För att komma direkt fram till Körsbärsdalen fortsätter man bara vägen fram ca 500 m till. Där finns en informationsskylt som berättar om Körsbärsdalen samt en stätta så man kan ta sig in i dalen.

Körsbärsdalen på kartan.

Närbild på blommande körsbärsblommor.

Vandring

Om du besöker denna vackra plats i slutet av april/början av maj när träden står i blom är det som att befinna sig i Körsbärsdalen som barnboksförfattaren Astrid Lindgren beskriver den i berättelsen om Bröderna Lejonhjärta.

Om ni startar vandringen redan i bokskogen vid den lilla parkeringsfickan så ser ni en stig som leder uppför en brant. Väl uppe passerar ni genom en vacker bokskog med en bäckravin på vänster sida. Passa på att titta efter bostäder för fåglar under promenaden. Det finns många gamla träd med bra bohål för hackspettar. Ni ser även många fnösktickor som bildar "balkonger" på döda och döende stammar.

Under vandringen i bokskogen kan ni under våren njuta av vacker fågelsång från bofinkar, lövsångare, grönsångare med flera. På marken bildar vitsipporna en grönvit matta och här och där lyser det gult av gulsippor.

Blommande gulsippor och vitsippor vid en å.

När bokskogen tar slut går ni till höger i cirka 100 m på en markväg som leder fram till Hasslemölla Fälad. Det är en av de vidsträckta fäladsmarkerna som en gång täckte stora delar av Romeleåsen. På fäladen går djur som betar för att hålla fäladen öppen.

Följ stigen ut på och genom fäladen. Från en höjd med ett gammalt grovstammigt körsbärsträd, som ni passerar, har ni en fin utsikt över fäladen. Stanna gärna en stund och njut av gulsparvens sång. Det låter nästan som om den "räknar till sju". På fäladsmarken finns det många möjligheter att genomföra praktiska aktiviteter med grupper. Några exempel är:

Ekosystemtjänster

Landskapet - naturen - människan

Uppe på höjden ser ni nu in i Körsbärsdalen som avgränsas av ett staket. Följ staketet fram till en stätta där det går att passera över. Nu är ni i Körsbärsdalen och om ni kommer in i dalen när träden blommar upplever man det nästan som Astrid Lindgren beskriver det i Bröderna Lejonhjärta när Skorpan och Jonatan träffas i Körsbärsdalen – Det ser ut som om de har hamnat i paradiset!

Sitt ner och njut av alla blommande fågelbär/sötkörsbärsträd (Prunus avium).

Kolla in vår pedagogiska aktivitet Trädens blommor.

Därefter börjar vandringen ned för branten till den lilla bäcken. Det är Skogsmöllebäcken som rinner genom Körsbärsdalen och i bäckdalen finns en rik flora med arter som till exempel gullpudra, vårarv och vårtåtel.

Här passar det bra att göra aktiviteten Växtdetektiver.

Nere vid bäcken tar ni er via en liten bro fram till vägen som leder tillbaka till utgångspunkten. Vandringen tillbaka tar cirka 15 minuter. Det går naturligtvis också bra att gå samma väg tillbaka som ni kom.

En sluttning med blommande körsbärsträd.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?