VVS- och fastighetsprogrammet (VF)

Gillar du att vara efterlängtad? Kanske är du också tekniskt intresserad och föredrar ett fritt och självständigt yrke. VVS står för Värme-, Ventilations och Sanitetsteknik – områden som bara måste fungera i alla människors liv. Yrket erbjuder utmanande problemlösning och en stor variation av arbetsuppgifter.

Kan du hålla huvudet kallt när det hettar till?

Som färdig VVS-montör måste du ha kunskaper i svetsning, rörmontage och en del kunskaper i el, kyl- och värmepumpsteknik. En annan viktig kompetens är styr- och reglerteknik. Som VVS-montör arbetar du med nyinstallation eller service på befintliga anläggningar. Du ser till att det blir så hemtrevligt som möjligt i kundernas bostäder tack vare sanitära installationer och ett behagligt inomhusklimat.

Du får jobba med nybyggnation, renovering och service såväl inne som ute. Ofta arbetar du ensam hos kunden och du måste därför ha väldigt goda kunskaper, både teoretiska och praktiska, för att kunna fatta egna beslut.

De flesta av våra elever

På Vipans utbildning får du grundläggande kunskaper om el, kyl- och värmesystem samt vatten- och avloppsanläggningar. Du får lära dig läsa ritningar och förstå instruktioner för att sedan kunna utföra ett bra praktiskt arbete.

Vi har 15 veckors arbetsplatsförlagdlärande (APL) för att du ska få kontakt med företag i branschen. De yrken och den utbildning du kan få på programmet är en bra investering för framtiden. Arbetsmarknaden för VVS-montörer i regionen är mycket god. De flesta av våra elever har faktiskt fått arbete direkt efter studenten.

Kontakta oss om du vill veta mer:

Biträdande rektor

Eva-Lena Jönsson
046 - 359 73 64
eva-lena.jonsson@lund.se

Studie- och yrkesvägledare

Maria Jeppsson
046 - 359 78 79
maria.jeppsson@lund.se

Arbetslagsledare

Elisabeth Palm-Castorina
046 - 359 8166
elisabeth.palm-castorina@lund.se

Relaterad information