Hej framtid - Hej Vipan!

Följer du tv-programmen med mästerkockar och amatörbagare? Kanske slår du redan resten av familjen vid spisen? Eller så kan du knappt koka ägg? Det viktigaste är att du är kreativ och gillar att samarbeta. Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig en yrkesexamen som tar dig ut i världen och framtiden för branschen ser ljus ut.

Utbildningen med mycket goda framtidsutsikter 

Det brukar som bekant heta ju fler kockar, desto sämre soppa, men faktum är att det råder en stor brist på just kockar. Den som idag utbildar sig till kock eller ett annat yrke inom restaurangbranschen har alla möjligheter till jobb. Både i Sverige och Europa säger arbetsgivare att de inte anställer folk eftersom de inte hittar den kompetens som krävs för att jobba i branschen. Det är ett stort problem på sikt för hela Sveriges besöksnäring. Där du kan vara en del av lösningen!

- Svenska utbildade kockar står väldigt högt upp och är efterfrågade av alla runt om i världen, Martin Hansen, Gastronomisk ansvarig Grand Hotel i Lund.

Ta chansen och sök till Vipan  

Är du kreativ, gillar att laga mat, möta nya människor och att samarbeta? Då är Vipans Restaurang- och livsmedelsprogram det rätta valet för dig. Vi erbjuder en förstklassig gymnasieutbildning med ett mycket gott rykte och stort kontaktnät inom branschen. Vill du studera vidare efter gymnasiet? Lugn, studier vid Vipan ger också grundläggande högskolebehörighet.

Vill du veta mer?

Biträdande rektor

Studie- och yrkesvägledare

Pernilla Pieplow Flodberg

Maria Wetterlund

046 - 359 47 71

046-359 30 05

E-post: pernilla.pieplowflodberg@lund.se E-post: maria.wetterlund@lund.se
 
Gör ditt val här:
https://www.skanegy.se

Tre olika inriktningar 

Detta populära program har inriktning mot tre olika yrkesprofiler. Första året får du kunskap och erfarenhet av alla tre. Sedan väljer du inriktning.

Väljer du inriktning Bageri och konditori bakar du bröd och skapar fantastiska bakverk, tårtor och konfektyr.

På inriktning Kök och servering lär du dig det mesta om klassisk matlagning, inspirerad av det moderna köket. Du får även kunskaper om olika internationella kök och om att laga mat för dem med särskilda behov.

Tredje året fördjupar du dig inom antingen kök eller servering. Inom servering lär du dig framförallt den konsten men får också grunderna i sommelieryrket och ämnet barteknik.

En praktisk utbildning är nyckeln till framgång 

För alla dessa yrken räcker det inte med att plugga kokböcker. På Vipan arbetar du mycket praktiskt. På skolan finns en professionell miljö med eget kök, restaurang och konditori. Totalt 15 veckor av din utbildning får du dessutom känna på hetluften ute på riktiga företag i branschen.

Efter examen har du ett riktigt yrke som antingen kock, servitör, bagare eller konditor – internationella och efterfrågade serviceyrken som gör att du kan jobba och resa runt om i världen. Vi är stolta över att vårt Restaurang- och livsmedelsprogram har så gott rykte. Programmet ger dig en bra grund för att läsa vidare. Våra elever har mycket ofta placerat sig i yrkestävlingar både i Sverige och utomlands. Kanske är det du som representerar skolan nästa gång?

Se filmen där våra elever berättar om utbildningen

Relaterad information