Hotell- och turism (HT)

Älskar du atmosfären i en klassisk hotellobby? Det där surret av olika språk, möten med nya människor och känslan av att vara på väg? Då kanske Hotell- och turismprogrammet är något för dig. Ett yrke inom hotell- och turismnäringen är bokstavligt talat internationellt och framtiden för branschen ser ljus ut.

En bransch för framtiden

Lusten att resa och upptäcka nya platser har aldrig varit så stor som nu. Och det är inte så konstigt. Vi har ju suttit hemma i evigheter. Turism- och hotellnäringen väntas därför få ett rejält uppsving när pandemin är över.

– Vi kommer stå inför ett massiv rekryteringsbehov när det vänder där utbildning, kvalitet och rätt kompetens är ännu viktigare än tidigare, säger Henric Carlsson, hotelldirektör Elite Hotel Plaza och Elite Hotel Esplanade i Malmö.

– Är det någon gång man ska utbilda sig inom hotell och restaurang är det nu, säger Marcus Scholtz, General Manager Scandic Star Lund.

Ta chansen och sök till Vipan 

För dig som älskar mötet med nya människor och känslan av att vara på väg, kommer ett yrke inom hotell- och turismnäringen passa perfekt. Vipans Hotell- och turismprogram erbjuder en förstklassig gymnasieutbildning med ett mycket gott rykte och stort kontaktnät inom branschen. Vill du studera vidare efter gymnasiet? Lugn, studier vid Vipan ger också grundläggande högskolebehörighet.

Vill du veta mer?

Biträdande rektor: Pernilla Pieplow Flodberg

046 - 359 47 71

E-post: pernilla.pieplowflodberg@lund.se

Studie- och yrkesvägledare: Maria Wetterlund

046-359 30 05

E-post: maria.wetterlund@lund.se

Gör ditt val på Skanegy.se

Är Vipan rätt för mig? 

Två saker som eleverna vid Hotell- och turismprogrammet ofta lyfter fram är hur roligt de har och hur bra deras lärare är. För att trivas bör du uppskatta att arbeta med människor och ge dem bra service. Redan första året får du komma i kontakt med branschen. Du får möta dina första gäster och öva på ditt bemötande. Under alla tre åren på vårt program har du sedan tät kontakt med flera olika arbetsplatser.
Många av våra elever framhåller att detta - redan från början - fick dem att växa och utvecklas som människor.

Ett stort kontaktnät och en prisad skola

Vi samarbetar med flera olika aktörer; här i Sverige t ex Scandic Star och Elite Hotels. Men samarbetet omfattar även större hotell på Malta, Island och i Norge. Vi arrangerar även bussresor och jobbar med aktuella evenemang som t ex Lund Comedy Festival.

Varje år tävlarVarje år tävlar våra elever i både Skånska Mästerskapet och Gymnasie-SM. Vi brukar i regel hamna på prispallen - ett bra bevis på att vår utbildning håller hög nivå. Våra tidigare hotellelever brukar, några år efter studenten, dessutom bli uttagna till Svenska Yrkeslandslaget. Detta för att tävla i såväl EM som VM. 2018 tog Emil Fäldt brons i Yrkes-EM och 2019 tog Elias Larsson brons i Yrkes-VM. Vipans hotellärare Eva Lönn har i många år varit verksam som Svenska Yrkeslandslagets expert och coachar de tävlande.

Se filmen där våra elever berättar om utbildningen