Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

Gillar du att skapa med både händer och huvud? Om tre år kan du ha yrkesexamen i något av yrkena i byggbranschen. Detta efter att först ha fått prova på de flesta kompetenser som krävs för att anlägga utemiljöer, bygga eller renovera.

En helgjuten grund att bygga yrkeslivet på  

Bygg- och anläggningsprogrammet på Vipan innebär tre ovanligt varierade, spännande och roliga år. Programmets lokaler är nybyggda och välutrustade. Du lämnar yrkesprogrammet med en bra bas för livslångt lärande och vidare studier.  

Du lär dig att planera, genomföra uppgifter och lösa praktiska problem. Men också att välja rätt utrustning, verktyg och material. Du får både jobba självständigt och i samarbete med andra – kamratskap och lagarbete möter du redan första dan på skolan. Att utbildningens teoretiska delar vävs samman med de praktiska är en självklarhet. Ingen lär sig att spika reglar eller lägga en perfekt fog ­genom att läsa om det.

Våra utbildningar

En stor och viktig del av din utbildning är arbetsplatsförlagd (APL). I årskurs två tillbringar du två dagar i veckan ute på företag. Tredje året är du ute tre dagar i veckan. Klockan 7 till 16 – i alla väder.

Undervisningen i åk ett är gemensam för alla elever. Då får du kunskaper som är grundläggande för de olika yrkena inom byggbranschen. Utbildningen börjar alltså brett, för att sedan specialiseras mot det yrkesval du har gjort.

För att klara av utbildningen är din fysik viktig. Har du t ex allergi, dålig rygg eller problem med dina knän? Diskutera det gärna med din skolsköterska. För måleri krävs även ett bra färgseende.

Vi är stolta över att Byggbranschen särskilt rekommenderar Vipans Bygg- och anläggningsprogram. Branschen har en god insyn i vårt program och vet att du garanteras en utbildning med riktigt bra kvalitet.

Kontakta oss om du vill veta mer:

Biträdande rektor

Eva-Lena Jönsson
Tel: 046 - 359 73 64 
eva-lena.jonsson@lund.se

Studie- och yrkesvägledare

Maria Jeppsson
Tel: 046 - 359 78 79
maria.jeppsson@lund.se 

Arbetslagsledare

Åsa Pålsson Wittenfelt
Tel: 046 - 359 77 74 
asa.palssonwittenfelt@lund.se 

Louise Frising
Tel: 046 - 359 77 74 
louise.frising@lund.se

Relaterad information