Vipaneleverna byter vinterkläderna mot lättare garderob

31 januari, 2019

Nu är det snart dags igen för vipaneleverna att byta vinterkläderna mot en lättare garderob. De ska nämligen göra sin arbetsplatsförlagda utbildning i Kapstaden, Sydafrika. Redan förra läsåret skickade Barn- och fritidsprogrammet samt Vård- och omsorgsprogrammet elever till Sydafrika för att jobba med organisationen African Sunrise Volunteering and Internship i Kapstaden. Och det här läsåret åker som sagt två av våra elever ner. Vi har träffat Nicole Valdt, BF 16A och Sofia Roos, VO16 samt deras lärare Maria Lindberg och kurator Yvonne Åkesson.

Vipanelever till Sydafrika Vipanelever till Sydafrika

Nicole och Sofia kommer att göra sin arbetsplatsförlagda utbildning på Red Cross War Memorial Children´s hospital under sin vistelse i Kapstaden där Nicole bland annat kommer att sysselsätta barn och ungdomar mellan operationer och Sofia kommer att jobba med omvårdnad av barnen. Men det är inte bara hårt arbete på barnsjukhuset som väntar; Nicole och Sofia kommer även att göra gott för andra genom African Sunrise Volunteers soppköksverksamhet som de ska hjälpa till med en gång i veckan. Genom Breaking Bread Community Development erbjuder man hemlösa soppa och ger också lokalbefolkningen chansen att möta och lära känna de hemlösa. Ofta hjälper även lokala musiker och artister till.

Nicole berättar att redan när hon för snart ett år sedan fick lyssna på eleverna som hade varit iväg på praktik utomlands så bestämde hon sig för att försöka komma iväg. - Dit ska jag! Jag ville verkligen detta och jag tror att det kommer ge mig mycket inför framtiden. Jag vill bli polis och jag är övertygad om att praktiken i Sydafrika kommer ge mig erfarenheter som jag kommer ha nytta av i mitt framtida yrke!

Även Sofia är inne på det här med att denna resa kommer att ge henne erfarenheter hon kommer ha nytta av. - Jag kommer att få erfarenheter för livet. Vi tar mycket för givet här hemma i Sverige och kanske kommer jag att se annorlunda på tillvaron efter denna upplevelse. Jag är också nyfiken på hur det vardagliga livet ser ut i en främmande kultur.

En som gjort många resor i fattiga länder är vår, numera pensionerade, kurator Yvonne Åkesson som har ställt upp med en del av förberedelserna inför resan. Hon har träffat både Nicole och Sofia och haft enskilda samtal med dem kring vad som kan möta dem när de kommer till Sydafrika. - Det är svårt att förbereda sig för en sån här resa, men vi har i varje fall försökt. Jag har träffat eleverna och pratat med dem om hur de upplever saker och ting och jag kommer att ha samtal med dem när de kommer hem igen.

Det är något även Maria Lindberg, Nicole och Sofias lärare i kurserna Socialt arbete och Specialpedagogik , påpekar. - Vi har försökt strama upp upplägget inför det här året med bland annat obligatoriska samtal med Yvonne inför resan. Vi gjorde vissa erfarenheter förra läsåret som vi tar med oss den här gången. Det är viktigt för oss att ge eleverna redskap för att hantera det västerländska dåliga samvetet och att de kanske inte alltid måste prata om det de upplever utan bara får vara på plats på barnsjukhuset och göra ett gott arbete.

På plats i Kapstaden för att ta emot eleverna finns även Zandra Nordström, f d vipanelev, som numera har hand om alla volontärer och praktikanter knutna till African Sunrise Volunteers . Hon skriver i ett blogginlägg att hennes jobb är att se till att eleverna och volontärerna har en bra tid med sina projekt och sin tid i Kapstaden. Nicole och Sofia har träffat henne här hemma också vilket de gjort även med Pernilla Gernersson, även hon f d vipanelev, som varit i Kapstaden i somras för att delta i volontärarbetet.

Att få inblick i ett annat lands kulturskillnader och få ta del av andra arbetsvillkor än tjejerna fått på sin arbetsplatsförlagda praktik här hemma är sin sak men att under fem veckors tid få ta del av sin värdfamiljs vardag, hänga med på matmarknader, insupa atmosfären och vara en del av Sydafrika är något annat. Det båda tjejerna är mest exalterade över är den kommande hajken, safarin och inte minst möjligheten att få dyka med vithajar. Det är ett äventyr som väntar.

När Nicole och Sofia kommer hem igen ska de givetvis berätta för elever på skolan vad de varit med, för andra lärare och för skolledningen och då kommer uppmaningen från en av tjejernas mamma att skriva dagbok varje dag komma väl till pass. Vi är många som kommer följa er resa och ert äventyr via Instagram: projekt_kapstaden.

Kontakt

Gymnasieskolan Vipan

Besöksadress: Vipeholmsvägen, 224 66 Lund
Telefon (växel): 046-359 50 00
E-post: vipan@lund.se

Vipan

Adress
Vipeholmsvägen, 224 66 Lund

Telefonnummer
046-359 50 00

E-postadress
vipan@lund.se

Leveransadress
Vipeholmsvägen, Hus A, Lund

Kontakta oss

E-post
lunds.kommun@lund.se

Telefonnummer
046-359 50 00

Öppettider
Måndag–torsdag: 08–17
Fredag: 08-16
Avvikande öppettider