Sydafrika - here we come!

14 februari, 2020

För tredje året i rad är det dags för några av våra elever att åka till Kapstaden, Sydafrika för att göra sin arbetsplatsförlagda utbildning, dels på sjukhus och dels på barnhem.

I år är det Olivia, Lär17, och Isabelle, VO17 samt Ida och Frida, BF17, som ska åka iväg. Och förberedelserna är igång sedan länge. Eleverna har träffats för att lära känna varandra, lagat mat ihop och pratat om förväntningar och praktiska saker att tänka på inför resan. De har även träffat en av de f d eleverna som varit iväg på samma resa för att ställa frågor till henne och få höra om hennes resa. Även ansvarig lärare, Maria, och kurator Yvonne, säger att förberedelserna går enligt planerna. Maria förklarar: Vi har lärt oss att ta vara på erfarenheter från tidigare resor. Nu matchar vi t ex praktikplatser bättre men även hur många elever vi ska skicka iväg och vem. Det är också så att jag som lärare åker till Kapstaden med eleverna och stannar lite längre, allt för att se till att de har det så bra som möjligt och blir introducerade på sina respektive arbetsplatser på ett bra sätt.

Olivia, som läser på Lärlingsprogrammet inriktning Vård- och omsorg, är spänd och förväntansfull inför resan. Hon säger: Jag kommer att vara med om så mycket och se så mycket så att jag troligtvis kommer förändra mitt sätt att se på saker och ting. Jag kommer att få erfarenheter för livet. Vi kommer inte bara hjälpa människor på sjukhuset, med lekterapi för sjuka barn, utan vi kommer även syssla med volontärarbete. Vi kommer att vara med på en rullande mottagning med uppsökande verksamhet i de utsatta delarna av Kapstaden. Där kommer vi få hjälpa till att ta blodtryck, men inte blodprov p g a HIV-risken. Vi kommer också att hjälpa till med soppköket en gång i veckan.

Ida och Frida, som läser på Barn- och fritidsprogrammet, kommer också att hjälpa till med soppköket, men de kommer att göra sin praktik på ett barnhem för pojkar mellan 3-17 år. Där planerar de för både fotbollsaktiviteter och pysseldagar. De har planerat sina gymnasiearbeten noggrant och hoppas att det går att genomföra aktiviteterna som planerat. Man vet ju aldrig vad som väntar. Vi är vana vid svenska förskolor och barnhem och kanske får vi tänka om när vi kommer dit. När vi väl har lärt känna personalen och eleverna och kommit in i arbetet blir det säkert lättare att detaljplanera. Även Ida och Frida inser att resan till Sydafrika inte riktigt går att förbereda sig på till 100% även om packning och vaccination är avklarat. Det ska bli kul, läskigt, jobbigt och häftigt att äntligen komma iväg! När vi var i Norge tillsammans bodde vi i två olika värdfamiljer långt ifrån varandra men nu ska vi bo i samma värdfamilj.

Eleverna kommer som sagt också att göra sina gymnasiearbeten i Kapstaden, för att knyta ihop sina studier på gymnasiet och visa att de är förberedda för ett arbete inom det yrkesområde de valt: skapande verksamhet för barn på barnhemmet, fotbollsturnering för barn på barnhemmet och arbetsuppgifter på uppsökandeverksamheten SHAWCO (från första kontakten till åtgärd/medicin/behandling). Och när de kommer hem till skolan igen så kommer de att presentera sitt arbete och sina upplevelser för alla elever på Barn- och fritidsprogrammet, Lärlingsutbildningen och Vård- och omsorgsprogrammet. Och inspirera andra eleverna till att söka sig utomlands för den arbetsplatsförlagda delen av utbildningen.

Olivia, Isabelle och Sofie - elever på Vipan Frida och Ida - elever på Vipan

Läs mer om projektet nedan och följ elevernas resa på deras Instagram.

Kontakt

Gymnasieskolan Vipan

Besöksadress: Vipeholmsvägen, 224 66 Lund
Telefon (växel): 046-359 50 00
E-post: vipan@lund.se

Vipan

Adress
Vipeholmsvägen, 224 66 Lund

Telefonnummer
046-359 78 60

Öppettider
08.00-15.00
Begränsade öppettider under lovdagar.

E-postadress
vipan@lund.se

Leveransadress
Vipeholmsvägen, Hus A, Lund

Kontakta oss

E-post
lunds.kommun@lund.se

Telefonnummer
046-359 50 00

Öppettider Medborgarcenter
Måndag–torsdag: 08–17
Fredag: 08-16
Avvikande öppettider