Skaparkollektivet FORMA på Liljevalchs Vårsalong 2019

12 februari, 2019

Ett av de mest uppmärksammade konstverken och det mest politiska konstverket gör just nu succé på Liljevalchs Vårsalong och är skapat av Skaparkollektivet Forma som har sin bas på Stenkrossen i Lund. Vi på Vipan har varit delaktiga och en av våra elever har dessutom varit med i Stockholm under Liljevalchs vernissage.

I år sökte 3 500 konstnärer till att vara med på Liljevalchs Vårsalong 2019 och 136 av dem kom med. 254 konstverk finns på plats och Skaparkollektivet FORMA bidrar med med sitt kollektiva konstverk 17 000. I förra veckan var SVT Skåne på plats på Stenkrossen i Lund för att intervjua några av dem som var med i Stockholm.

Rickard Thunberg berättade om bakgrunden till konstverket 17 000, som består av 17 000 unika små konstverk av färgade träklossar monterade i träramar. - Det var så många människor som man trodde skulle komma att utvisas från Sverige till Afghanistan. Vi blev nyfikna och började fundera över vad är det mer än en siffra på ett papper, säger han till SVT Skånes reporter.

Forma ville förstå antalet och visa att det inte är just en anonym volym. Konstverket visualiserar mängden 17 000, och framför allt att det inte bara är ett nummer. För bakom varje siffra finns det en personlighet, en historia, ett konstverk. Mårten Castenfors, chefen på Liljevalchs, poängterar detta: - När man ser alla klossar tillsammans så förstår man ju vilken mängd det är. En värdig människa. En unik individ. Det är ett av få politiska verk vi tagit in på årets Vårsalong. En av dem som satt i juryn, Lasse Åberg, och som valde in konstverket 17 000 till Liljevalchs Vårsalong kom dessutom förbi dem och hälsade på under vernissagen.

Det är många som varit delaktiga i att konstverket blivit till, ca 1 500 konstnärer. I november 2017 befann sig delar av Skaparkollektivet Forma på Vipans Bibliotek. Träklossar, färg och penslar fanns framdukat på borden och mellan 200 till 400 elever målade och dekorerade uppskattningsvis 1000 till 2000 av dessa 17 000 träklossar. En av dem som var med var Milad Mohammadi som nu går Vård- och omsorgsprogrammet. Han åkte även med till Jönköping för att visa konstverket under Mänskliga Rättigheterna-dagarna och han var givetvis även med i Stockholm. - Jag blev överraskad av mängden. Alla människor som kom in tänkte: Vilket häftigt konstverk!

På Formas hemsida kan man läsa om mottagandet i Stockholm och hur rörda, stolta och glada alla är över all uppmärksamhet och fina ord som de fått. Nu hoppas alla att konstverket ska köpas upp av ett musem, varför inte Moderna Muséet eller kanske Konsthallen här i Lund?

Se nyhetsinslaget som spelades in på Stenkrossen i Lund, TV4s Nyhetsmorgon eller Liljevalchs egen guidning genom årets Vårsalong genom att klicka på länkarna nedan.

Följ Skaparkollektivet Forma på Facebook och Instagram.

Skaparkollektivet FORMA intervjuas på Stenkrossen Skaparkollektivet FORMA intervjuas på Stenkrossen Skaparkollektivet FORMA intervjuas på Stenkrossen Skaparkollektivet FORMA intervjuas på Stenkrossen

Kontakt

Gymnasieskolan Vipan

Besöksadress: Vipeholmsvägen, 224 66 Lund
Telefon (växel): 046-359 50 00
E-post: vipan@lund.se

Vipan

Adress
Vipeholmsvägen, 224 66 Lund

Telefonnummer
046-359 50 00

E-postadress
vipan@lund.se

Leveransadress
Vipeholmsvägen, Hus A, Lund

Kontakta oss

E-post
lunds.kommun@lund.se

Telefonnummer
046-359 50 00

Öppettider
Måndag–torsdag: 08–17
Fredag: 08-16
Avvikande öppettider