Nära 700 elever säger stopp

8 mars, 2019

Under internationella kvinnodagen den 8 mars anordnade eleverna i klass Lär18B en aktion mot sexuella trakasserier under #vipansägerstopp. Elever fick sätta upp händer med budskap på väggarna dels i elevmatsalen och dels på Café Vipan.

#vipansägerstopp

- Vi vill stoppa sexuella trakasserier i skolan och i samhället. Det är inte ok att kalla någon för hora, bögjävel eller andra kränkande ord. Alla, tjejer och killar, ska behandlas på ett respektfullt sätt och det här är vårt sätt att visa att ingen ska behöva bli utsatt för sexuella trakasserier! säger Rania Salem och Anna Eld.

De fortsätter att berätta entusiastiskt över idéen, som ursprungligen kom från Jonna Vestgården, specialpedagog på Vård- och omsorgsprogrammet, som har jobbat mycket med just den här klassen. Hon visade en video för klassen om hur man gjort i Norge och tjejerna i klassen ville göra något liknande. Men frågan var hur. De ville inte ut på skolgården och protestera så Sara Lahan kom på idéen med händerna, vilket innebar att ALLA på skolan skulle kunna bidra utan att synas allt för mycket eller känna sig obekväm. Och alla händer ska sparas i en enda stor tavla, en enda stor protest mot sexuella trakasserier!

- Vi h oppas att alla vaknar upp och inser att vi är människor med samma rättigheter och skyldigheter! Det här gäller inte bara i dag, utan alla andra dagar också! Vi hoppas också att de andra skolorna i kommunen tar efter och säger stopp mot sexuella trakasserier. Det hade varit roligt att göra något tillsammans med de andra skolorna nästa år, funderar Rania och Anna.

Lär18Bs mentorer, Gunilla Christiansson och Jenny Jastrell, säger att arbetet med skolans värdegrund har gett resultat och att arbetet inte tar slut här. Gunilla berättar att eleverna på lärlingsprogrammet har tagit upp förskolans arbetssätt med att säga “stopp - min kropp” som de möter ute på sina lärlingsplatser. De vill inte att förskolebarnen ska växa upp med samma samhällsklimat där kränkande ord har blivit vardagsmat från tidig ålder. Jenny avslutar med att de hoppas att samhällsengagemanget bland eleverna ska leva vidare och öka. Härnäst ska klassen jobba med miljöfrågor och kommer bland annat att prata om skolstrejken för klimatet och Greta Thunberg.

Och hur många händer lyckades klassen få upp på sina tavlor? Nära 700 händer har i dag sagt stopp mot sexuella trakasserier!

Kontakt

Gymnasieskolan Vipan

Besöksadress: Vipeholmsvägen, 224 66 Lund
Telefon (växel): 046-359 50 00
E-post: vipan@lund.se

Vipan

Adress
Vipeholmsvägen, 224 66 Lund

Telefonnummer
046-359 50 00

E-postadress
vipan@lund.se

Leveransadress
Vipeholmsvägen, Hus A, Lund

Kontakta oss

E-post
lunds.kommun@lund.se

Telefonnummer
046-359 50 00

Öppettider
Måndag–torsdag: 08–17
Fredag: 08-16
Avvikande öppettider