Erasmus+-projektet "Inspired by health" avslutades i Lund

18 maj, 2019

40 elever från Finland, Österrike, Spanien och Sverige har i veckan träffats i Lund för att avsluta Erasmus+-projektet "Inspired by health". I går åkte de hem med nyvunna kunskaper, erfarenheter men framförallt med vänner för livet.

Under två år har lärare och elever samarbetet i Erasmus+-projektet "Inspired by health" som i fredags avslutades med diplomutdelning, tal av Utbildningsnämndens ordförande Rasmus Törnblom och buffé på Restaurang Vipan efter en regnig Skåneresa. Solen har dock visat sig under de andra dagarna och både elever och lärare har fått se Vipan och Lund visa sig från sina bästa sidor.

Inspired by health

Temat för den här veckan har varit "We rise by lifting others" och eleverna har visat sina egenproducerade filmer om ideellt engagemang och volontärarbete från sina resp. hemstäder Helsingfors, Graz, Valencia och Lund. De har fått diskutera varför vi mår bra av att göra gott för andra och hur vi kan fortsätta i det lilla med att visa vänlighet och lyfta varandra. De har fått träffa ledare och föreningsaktiva från idella föreningar i Lund såsom EOS Cares, LUGI Handboll, Tamam, Tillsammans för Lund, Asylstafetten, Friluftsfrämjandet, Rädda Barnen, Hemgården, Klotet, Botans Vänner, Fridays for future m fl. De har fått lära sig bland annat att vi svenskar i genomsnitt är engagerad i tre idella föreningar och att vi lägger ner i snitt ca. 20 timmar i månaden på volontärarbete.

Deltagare i Erasmus+-projektet "Inspired by health"

Förutom mötena med alla nya människor så har eleverna även hunnit med att lära sig lite användbara svenska fraser, gått en skattjakt i centrala Lund, spelat brännboll i Stadsparken, gjort upp eld och lagat mat tillsammans i Skrylle, träffat våra ungdomsombud Frida och Flaktrim och diskuterat det stundande EU-valet och hur viktigt det är att ungdomar engagerar sig samt, som sagt, tagit del av det regniga Skåne där vi fick ställa in vandringen från Brösarps backar till Haväng. Men lika bra var kanske det... Vipans elever från Hotell- och turismprogrammet försökte så gott de kunde hålla elever och lärare vid gott mod i bussen hem till skolan.

Deltagande elever i Erasmus+-projektet "Inspired by health"

Utbildningsnämndens ordförande Rasmus Törnblom konstaterade att eleverna får i ett projekt som vårt, förutom att träffas i verkliga livet även erfarenheter och kunskaper, inblick i andra kulturer på ett naturligt sätt, öva på att göra sig förstådda och givetvis möjlighet att engagera sig som aktiva samhällsmedborgare. 

"Vi är så stolta över våra duktiga elever som har tagit hand om de gästande eleverna och lärarna under den här veckan. Just det här projektet är slut men vi önskar att det på något sätt kan fortsätta i en annan form." säger Tina Frennesson, lärare på Vipan som varit ansvarig för projektet. "När jag första gången träffade de finländska och österrikiska lärarna på en eTwninning-konferens i Dublin så pratade vi mycket om att förebygga skolavhopp och se till hela eleven under dess utbildning. "Inspired by health" har gjort just detta!"

Deltagare i Erasmus+-projektet "Inspired by health"

Kontakt

Gymnasieskolan Vipan

Besöksadress: Vipeholmsvägen, 224 66 Lund
Telefon (växel): 046-359 50 00
E-post: vipan@lund.se

Vipan

Adress
Vipeholmsvägen, 224 66 Lund

Telefonnummer
046-359 78 60

Öppettider
08.00-15.00
Begränsade öppettider under lovdagar.

E-postadress
vipan@lund.se

Leveransadress
Vipeholmsvägen, Hus A, Lund

Kontakta oss

E-post
lunds.kommun@lund.se

Telefonnummer
046-359 50 00

Öppettider Medborgarcenter
Måndag–torsdag: 08–17
Fredag: 08–16
Avvikande öppettider