Vipan stödjer Musikhjälpen

17 december, 2018

Musikhjälpens bur på Kärlekens torg är nedsläckt och de tre programledarna utsläppta efter att ha tillbringat 144 timmar där. Gymnasieskolan Vipan var med och bidrog på många olika sätt och hjälpte till att uppmärksamma årets viktiga tema: Alla har rätt att funka olika.

Vipan stödjer Allas rätt att funka olika

Eleverna, på Fyraåriga programmet med inriktning Restaurang- och livsmedel, har under hösten serverat måndagsfika till personalen. De har dukat upp smörgåsar, pålägg och bakverk och samtidigt samlat in pengar till Musikhjälpen. De överlämnade 2240:- kronor till buren.

Eleverna i HT17 hade dels en digital insamlingsbössa och dels bakat bullar till julfikat som de sålde på Kärlekens torg. De fick in drygt 3000:- och mer swhisades in under tiden de stod på torget. Omsätter man deras insamling i Musikhjälpens växlingsmaskin så räcker den till nästan sex rullstolar som kan vara skillnaden på om ett barn kan ta sig till skolan eller inte. Och det vet vi ju, att gå i skolan är avgörande för att komma ur fattigdom och utsatthet och alla har inte samma möjligheter som vi i Sverige. Många personer med funktionsvariationer har mycket sämre tillgång till utbildning och det kan inte vara rätt.

Även en klass på Barn- och fritidsprogrammet, som läser inriktningen socialt arbete, hade engagerat sig och startat en digital insamlingsbössa för att visa att de står bakom allas rätt att funka olika. De möter människor med olika typer av funktionsvariationer under sin utbildning och kände att de ville vara med och göra skillnad för dem. 1075:- fick de ihop.

Att göra gott för andra, visa kärlek och medmänsklighet är också temat för nästa möte med eleverna från Finland, Spanien och Österrike som är med i Erasmus+-projektet Inspired by health. Därför hade de gjort en kalender och sålde den till förmån för Musikhjälpen. De lyckades få ihop 1775:- till Musikhjälpen.

Gymnasieskolan Vipans Elevkår ville inte vara sämre och bidrog med 5000:-. De tycker att det är “ superviktigt att bidra till Musikhjälpen eftersom temat är “Alla har rätt att funka olika”. Vi är alla olika på flera olika sätt och det har vi rätt till.”

Elever, från Individuella programmet på Gymnasiesärskolan, var dessutom med i Musikhjälpens bur och framförde sin sång Tre tusen cyklar. Tillsammans med deras dramalärare Ursula Davidsson Jonasson, musiklärararna Per Lundahl och Joakim Cassagrande och flöjtisten Annie Lönngren, tog de i och sjöng för hela torget. De två sistnämnda kommer från Kulturskolan och även om det inte var tänkt att eleverna skulle framföra sin sång i buren tyckte alla att den passade bra. Ursula säger att “eleverna var väldigt taggade och tyckte att det var stort och kul att vara i buren, att få träffa kändisar, visa upp sig. Och att känna stödet från alla som kommit dit från Vipan som stod utanför.”

Under tiden som eleverna stod i buren anslöt ett fackeltåg med många av eleverna och personalen från de andra programmen på skolan. Från Botaniska trädgården, genom stan, till Stortorget gick man i fackeltåg med banderoller med texten “Vipan stödjer allas rätt att funka olika”. Det var många som bidrog till att det blev så bra och “ vi på Vipan är stolta över vår skola och våra elever som verkligen visar och visade sin vilja att stötta allas rätt att funka olika. Många av oss på Gymnasiesärskolan var rörda av att hela skolan ställde upp så för våra elever och verkligen visade kärlek på kärlekens torg” säger biträdande rektor Anna Karlsson.

Eleverna från Individuella programmet på Gymnasiesärskolan, i Hem- och konsumentgruppen, hade dessutom samlat in pengar genom att sy väskor och baka adventskaka med saffran, saffransbiscotti och pepparkaksbiscotti. De lyckades samla ihop nästa 3000:-.

Så allt sammantaget lyckades eleverna på Gymnasieskolan Vipan få ihop nästan 16 000:- till årets upplaga av Musikhjälpen. Men det är inte slut än. Ända fram till den 31/12 går det att samla in pengar och bidra till Musikhjälpen. Välj en av våra bössor och skänk en slant!

Kontakt

Gymnasieskolan Vipan

Besöksadress: Vipeholmsvägen, 224 66 Lund
Telefon (växel): 046-359 50 00
E-post: vipan@lund.se

Vipan

Adress
Vipeholmsvägen, 224 66 Lund

Telefonnummer
046-359 78 60

Öppettider
08.00-15.00
Begränsade öppettider under lovdagar.

E-postadress
vipan@lund.se

Leveransadress
Vipeholmsvägen, Hus A, Lund

Kontakta oss

E-post
lunds.kommun@lund.se

Telefonnummer
046-359 50 00

Öppettider Medborgarcenter
Måndag–torsdag: 08–17
Fredag: 08–16
Avvikande öppettider