Vi på Vipan springer för bättre psykisk hälsa

10 oktober, 2018

Just nu pågår Skåneveckan för psykisk hälsa 2018. Många olika aktörer arbetar för att öka kunskapen om psykisk hälsa och öppna upp för nya samtal och nytt hopp kring något som av många fortfarande anses tabubelagt att prata om.

Vi på Vipan jobbar givetvis för att rusta våra elever för en god psykisk hälsa och i söndags var några av eleverna på Bygg- och anläggningsprogrammet och Vård- och omsorgsprogrammet tillsammans med några av sina lärare i Stadsparken för att genomföra loppet Run for Mental Health! Det passar nämligen också oerhört väl inom ramen för det Erasmus KA2-projekt som de är mitt uppe i: Inspired by health. Tillsammans med elever och lärare från Helsingfors i Finland, Graz i Österrike och Valencia i Spanien ska de i höst fokusera just på psykisk hälsa.

Projektet har under de tidigare träffarna i Helsingfors och Graz fokuserat på hälsosam mat och fysisk hälsa men under hösten ligger som sagt fokus på psykisk hälsa. När eleverna och lärarna sedan ska träffas i Lund under vårterminen så handlar det om att göra gott för andra. Och det gjorde de i söndags också! En del av anmälningsavgiften till loppet Run for Mental Health går nämligen till den nationella Schizofrenifonden. Vi sprang alltså både för bättre psykisk hälsa och gjorde gott för andra!

En av de som sprang var Åsa Sturesson Johansson, lärare på Vård- och omsorgsprogrammet, som har en yrkesbakgrund från det psykiatriska området och ett stort engagemang för dessa frågor. “ Fantastiskt att så många, både elever och lärare, sluter upp tillsammans för en så viktig sak på sin annars ledig dag. På så sätt låter vi en viktig fråga ta plats och förankras även utanför klassrummet.”

Under Skåneveckan för psykisk hälsa uppmärksammar också världshälsoorganisationen WHOs världsdag för psykisk hälsa just idag onsdagen den 10/10 och mängder av programpunkter sker runtom i länet.

Vad händer för de elever och lärare som är involverade i Erasmus KA2-projektet Inspired by health härnäst? Jo, de fortsätter sitt arbete om psykisk hälsa med både föreläsning av Linus Thörnblad, själv drabbad av utmattningsdepression, teaterföreställningen Fix you på MOOMS-teatern med förberedande samtal med manusförfattaren Mikaela Javinger men också sitt eget undersökande arbete om hur eleverna mår på Vipan, som senare i höst ska presenteras i Valencia, Spanien. Hur det arbetet går kan ni läsa om på projektets blogg. Läs även mer om framtida föreläsningar och teaterföreställningen genom att klicka på länkarna nedan.

Relaterad information

Kontakt

Gymnasieskolan Vipan

Besöksadress: Vipeholmsvägen, 224 66 Lund
Telefon (växel): 046-359 50 00
E-post: vipan@lund.se

Vipan

Adress
Vipeholmsvägen, 224 66 Lund

Telefonnummer
046-359 50 00

E-postadress
vipan@lund.se

Leveransadress
Vipeholmsvägen, Hus A, Lund

Kontakta oss

E-post
lunds.kommun@lund.se

Telefonnummer
046-359 50 00

Öppettider
Måndag–torsdag: 08–17
Fredag: 08-16
Avvikande öppettider