Hallå där, Martin Martinez, samordnare för internationaliseringsgruppen på Gymnasieskolan Vipan, varför är du så glad?

25 september, 2018

Vi har idag blivit beviljade Erasmus+ VET Mobility Charter vilket innebär att vi kan skicka ännu fler elever som vill göra sin arbetsplatsförlagda utbildning utomlands. Vi kommer i fortsättningen att kunna skriva förenklade ansökningar och rapporter angående detta och på så sätt kunna skicka ännu fler elever på utomlandspraktik och garantera att vi fortsätter ha lika höga kvalitetskrav på den arbetsplatsförlagda utbildningen som tidigare.

Förra läsåret var det 44 elever från skolan som gjorde sin arbetsplatsförlagda utbildning utomlands. Elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet och Bygg- och anläggningsprogrammet hade möjlighet att åka till Frankrike. Elever från Barn- och fritidsprogrammet till Malta. Elever från Hotell- och turismprogrammet till Island och Norge. Elever från El- och energiprogrammet till Spanien. Åtta lärare och två biträdande rektorer gjorde APL-besök utomlands.

En av de som åkte till Malta är Linus Liffner, som tog studenten i våras, från Barn- och fritidsprogrammet. Han praktiserade som elevassistent.

- Min uppgift bestod i att ge extra stöd till elever som har det svårt i skolan. Det var yngre elever som inte förstod så mycket engelska men då fick jag vara kreativ och hitta på andra lösningar än de vanliga, säger Linus.

Linus mentor, Katharina Hansson, tycker att det är en häftig upplevelse som eleverna kan få ta del av.

- Att få följa elevernas utveckling och tankar genom dagliga dagboksanteckningar är mycket stimulerande och utvecklande, att få hjälpa, stötta, uppmuntra  och följa deras resa från ganska osäkra till självständiga unga vuxna är som sagt häftigt. Hon fortsätter med att konstatera:

- Självförtroendet ökar och eleverna vågar mer när de kommer hem. Förståelsen för andra kulturer ökar också och elever kan referera till hur det är att var den ”annorlunda” med ett språk som inte talas av majoriteten, komma från en annan kultur osv. och på så sätt få en större förståelse för sitt kommande yrke med människor.

Även elever från de fyraåriga nationella programmen har möjlighet att göra sin arbetsplatsförlagda utbildning utomlands. I våras åkte tio elever och fyra lärare till Palma de Mallorca för att dels jobba i kök, med frukostservering och lokalvård och dels göra besök på en skola, Amadip. Eleverna fick vara med under lektionerna där de jobbade i skolköket, serverade skollunch och bakade.

Annica Nilsson, elevassistent på Fyraåriga programmen, berättar att allt var mycket uppskattat av både elever och personal.

- Våra elever jobbade också med sina gymnasiearbete som de sedan redovisade från lärare, några elever och rektorn från Amadip. Alla var givetvis nervösa inför detta, men eleverna var väldigt duktiga, säger Annica.

Gymnasieskolan Vipan har en lång och mycket omfattande erfarenhet av internationella samarbeten, vilket Universitets- och högskolerådet också konstaterade i sitt besked om beviljad ansökan. De skrev även att internationaliseringen är en del av skolans systematiska kvalitetsarbete vilket har resulterat i en gedigen och välfungerande organisation kring APL utomlands.

Det är inte många skolor i Sverige som har blivit beviljade detta. Utöver Gymnasieskolan Vipan är det endast Nyköping Strand Utbildningscentrum samt utbildningsförvaltningen i Eskilstuna kommun som har fått ackreditering i år och ingen är gladare än Martin Martinez som utbrister:

- Detta är otroligt glädjande och någonting för hela skolan att vara stolta över! Nu kan vi som sagt skicka ut ännu fler elever i Europa.Kontakt

Gymnasieskolan Vipan

Besöksadress: Vipeholmsvägen, 224 66 Lund
Telefon (växel): 046-359 50 00
E-post: vipan@lund.se

Vipan

Adress
Vipeholmsvägen, 224 66 Lund

Telefonnummer
046-359 50 00

E-postadress
vipan@lund.se

Leveransadress
Vipeholmsvägen, Hus A, Lund

Lunds kommun

Telefonnummer
046-359 50 00

Öppettider för medborgarcenter
Måndag–torsdag: kl. 08–17
Fredag: kl. 08–16
Dag före röd vardag: kl. 08–15

Organisationsnummer
212000-1132