Valborg och siste april

Även i år ställer vi tillsammans in det spontana firandet i Stadsparken siste april för att minska smittspridningen av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Hela parken är stängd den 30 april.

Text om att inte festa siste april 2021

Inget firande i Stadsparken 2021

Stadsparken brukar stå i fokus när siste april eller valborg firas i Lund den 30 april. Firandet består vanligtvis av två delar: en spontan picknick under dagen och ett traditionellt firande som arrangeras av Lunds kommun på kvällen. Båda delarna är inställda 2021 på grund av pandemin.

I år har kommunfullmäktige dessutom fattat ett tillfälligt beslut utifrån den så kallade pandemilagen om ett förbud för allmänheten att vistas i Stadsparken från kl 06.00 den 30 april till kl 06.00 den 1 maj. Arbetet med att sätta upp staket runt parken startar i början av vecka 17 medan entreérna hålls öppna fram till stängningsdags. Stadsparkscaféet, Mejeriet och Högevallsbadet berörs inte av avstängningen.

Bakgrund

Tidigare år har spontanfesten samlat 25 000–30 000 besökare, varav många kommer resande från olika håll i landet. Situationen med coronaviruset innebär att alla måste tänka om. Det är viktigt att undvika resor, hålla avstånd och undvika folksamlingar för att minska smittspridningen. Genom att stanna hemma hjälps vi åt att skydda riskgrupper och minska belastningen på sjukvården.

Till föräldrar med barn under 18 år vill vi rikta en speciell uppmaning: prata med era barn och förklara varför det är extra viktigt att inte samlas i Stadsparken eller på någon annan plats i år.

Stadsparken ligger kvar och våren kommer igen – välkommen tillbaka!

Direktadress till denna sidan: https://www.lund.se/valborg