Vem kan söka kommunal vuxenutbildning i Lund?
Den som är folkbokförd i Lunds kommun och är 20 år eller äldre, alternativt är yngre än 20 år men har färdigställt ungdomsgymnasiet, eller är bosatt i Norge eller Island, eller i Danmark eller Finland med självstyrande områden (Färöarna, Grönland samt Åland) kan söka kommunl vuxenutbilnding i Lund.
Jag är nordisk medborgare, kan jag söka kommunal vuxenutbildning i Lund?
Ja, är du bosatt i Norge eller Island, eller i Danmark eller Finland med självstyrande områden (Färöarna, Grönland samt Åland) kan du söka kommunal vuxenutbildning i Lund.
Har du ett svenskt samordningsnummer eller personnummer genomför du en webbansökan enligt instruktioner.
Ansökan kommunal vuxenutbildning i Lund
Saknar du ett svenskat samordningsnummer eller personnummer behöver du kontakta Lunds Vägledningscentrum och fylla i en manuell ansökan via blankett.
Till din ansökan behöver du bifoga följande underlag:
- Betygsunderlag. Du behöver kunna uppvisa att du genom tidigare skolgång i hemlandet har kunskaper som motsvarar en svensk grundskoleutbildning eller motsvarande vuxenutbildning.
- Registerutdrag om folkbokföringsadress i Norge eller Island, eller i Danmark eller Finland med självstyrande områden (Färöarna, Grönland samt Åland).
Jag kommer från ett annat EU-land, kan jag söka kommunal vuxenutbildning i Lund?
Ja, är du EU-medborgare kan du söka kommunal vuxenutbildning i Lund. Du behöver ha ett samordningsnummer för att ansökan och betyg skall kunna registreras. Till din ansökan behöver du bifoga en kopia på ditt pass och ett registerutdrag från SKatteverket att du har en registrerad adress i Lunds kommun.
Jag kommer från ett land utanför EU, kan jag söka kommunal vuxenutbildning i Lund?
Du behöver ha ett svenskt personnummer och vara folkbokförd i Lunds kommun för att kunna söka kommunal vuxenutbildning i Lunds kommun.
Var hittar jag utbudet av kurser/utbildningar för kommunal vuxenutbildning i Lund?
Du hittar kursutbudet, ansökningsperioder och startdatum via ansökningssidan för kommunal vuxenutbildning i Lund.
Utbud kommunal vuxenutbildning i Lund
Var ser jag ansökningsperioder och startdatum för kurser/utbildningar genom kommunal vuxenutbildning i Lund?
Du finner ansökningsperioder och kursstarter via ansökningssidan för kommunal vuxenutbildning i Lund.
Utbud kommunal vuxenutbildning i Lund
När presenteras ansökningsperioder och kurs- och utbildningsstarter på ansökningssidan för kommunal vuxenutbildning i Lund?
Antagningsenheten för kommunal vuxenutbildning i Lund uppdaterar vanligtvis ansökningssidan med aktuella ansökningsperioder och kurs- och utbildningsstarter två gånger per år. Under vårtterminen presenteras kommande hösttermins ansökningsperioder och kurs- och utbildningsstarter. Under höstterminen presenteras kommande vårtermins ansökningsperioder och kurs- och utbildningsstarter. Inga exakta datum för när ansökningssidan uppdateras kan anges då detta styrs utifrån upphandlingar samt koordinering och planering i samråd med utbildningsannordnare.
Hur ansöker jag till kommunal vuxenutbildning i Lund?
Du hittar information hur du söker till kommunal vuxenutbildning i Lund via vår hemsida.
Ansöka till kommunal vuxenutbildning i Lund
Kostar det pengar att studera kommunal vuxenutbildning i Lund?
Kommunal vuxenutbildning är kostandsfritt. Du bekostar själv kursmaterial och eventuellt vissa arbetskläder/arbetsskor, verktyg och dylikt i yrkesutbildningar.
Jag vill studera SFI i Lunds kommun, hur gör jag?
Vill du studera SFI och är folkbokförd i Lunds kommun och är 16 år eller äldre vänder du dig till LundaVälkomsten Vux för att få information om SFI i Lunds kommun samt för att göra en ansökan.
LundaVälkomsten Vux
När och hur får jag besked om kursstart till SFI?
Beroende på vilken SFI-form du söker till (dagtid, kombi, distans, yrkes-SFI) är det olika lång kötid. Vanligtvis får du besked om kursstart av utbildningsanordnare inom tre-sex månader efter att du gjort din ansökan om inget annat anges. Utbildningsanordnare kontaktar dig genom brev, mail eller telefon.
Vad är en prövning och hur går det till?
Prövningar är till för dig som behöver höja ett befintligt betyg, för att få meritpoäng eller betyg i en kurs som du tidigare inte har studerat. När du gör en prövning följer du inte någon undervisning och erbjuds inte något lärarstöd utan läser in kursen på egen hand utifrån instruktioner från . Därefter tenterar du av kursen vid det prövningstillfälle du anmält dig till. Till en del kurser tillkommer inlämningsuppgifter före eller efter prövningstillfället. Detta kan till exempel vara laborationer i de naturvetenskapliga kurserna eller muntlig examination vid språkkurser.
Du hittar mer information om prövningar via vår hemsida.
Prövningar i Lunds kommun
Om jag söker till en prövning, garanteras jag en plats?
Inkommer du med en komplett ansökan, enligt instruktioner, senast sista ansökningsdag är du garanterad att få genomföra prövning/ar för den/de kurs/er du ansökt till. Inget urval görs.
Jag studerar kommunal vuxenutbildning i annan kommun men vill studera i Lunds kommun. Hur gör jag?
Kommunal vuxenutbildning utgår från kommunen du är folkbokförd i. Önskar du studera i en annan kommun än din hemkommun ska du kontakta karriärvägledare vid vuxenutbildningen i din hemkommun för information och karriärvägledning vilka möjligheter du har till studier i en annan kommun och hur du går tillväga.
Du hittar mer information via vår hemsida.
Ansökan till kommunal vuxenutbildning i annan kommun
Jag studerar kommunal vuxenutbildning i Lunds kommun men vill studera i en annan kommun. Hur gör jag?
Är du folkbokförd i Lunds kommun ska du se över om samma eller likvärdig kurs/utbildning erbjuds genom vuxenutbildningen i Lund. Om så är fallet skall du i första hand söka till utbudet som erbjuds via Lund.
Saknas kursen/utbildningen i Lunds kommuns utbud följer du nedan instruktioner.
- Sök upp en kommun som erbjuder kursen/utbildningen (kursen/utbildningen måste vara kopplad till grundläggande/gymnasiala poäng). Om webbansökan är möjligt skall detta genomföras i första hand. Om webbansökan inte är möjligt fyller du i vår ansökningsblankett. Blankett hittar du längre ner på sidan under Relaterad information.
- Lämna in ansökningskvittens/ansökningsblanketten tillsammans med betygskopior (se nedan rubrik) och ett personligt brev samt andra dokument som du vill att antagningsenheten skall ta hänsyn till när de handlägger din ansökan.
- Lämna in komplett underlag till Lunds Vägledningscentrum senast tre veckor innan sista ansökningsdag.
Hur vet jag vad jag kan söka till i kommunal vuxenutbildning?
Kommunal vuxenutbildning vänder sig till dig som är 20 år eller äldre, alternativt har är yngre än 20 år men har färdigställt ungdomsgymnasiet och är folkbokförd i Lunds kommun.
Kommunal vuxenutbildning erbjuder studier i SFI (Svenska för invandrare), grundläggande- och gymnasial nivå. Syftet med kommunal vuxenutbildning är att erbjuda studier för dig som saknar grundläggande behörighet (saknar behörighet att söka till eftergymnasiala studier) eller behöver komplettera för särskild behörighet för eftergymnasiala studier.
Du behöver kunna uppvisa godkänt betyg eller motsvarande kunskap i underliggande kurs för att vara behörig till kommande kurs och/eller nivå inom kommunal vuxenutbildning.
Du finner mer information om en ansökan till kommunal vuxenutbildning i Lund via vår hemsida:
Ansökan till kommunal vuxenutbildning i Lund
Utbud kommunal vuxenutbildning i Lund
Jag har ansökt till kommunal vuxenutbildning i Lund. Hur ser processen ut från ansökan till besked om jag blir beviljad och kan börja mina studier?
När du gör en webbansökan till kommunal vuxenutbildning i Lund registreras den digital hos vår antagningsenhet. För att den skall behandlas behöver din ansökan vara komplett med bifogade betygsunderlag samt eventuella kompletterande moment och udnerlag (gäller vid en ansökan till Hermods distansstudier eller en yrkesutbildning) senast sista ansökningsdag för att antagningsenheten för kommunal vuxenutbildning i Lund skall behandla din ansökan.
Är du behörig till sökt kurs/utbildning behandlas din ansökan i enlighet med Skollagen (2010:800) Kap. 20 § 19-19d och 20 samt Förordning (2011:1108) om vuxenutbildning Kap. 3 § 7.
Hermods distansstudier:
En webbansökan till Hermods distansstudier behöver kompletteras med en ifylld studieplan som skall sändas till Lunds Vägledningscentrum via mail eller lämnas in under drop-in. Du hittar studieplan längre ner på sidan under Relaterad information. I studieplanen skall följande uppgifter framgå:
-
Studietakt:
- 100% (100 poäng = 5 veckor. 50 poäng = 3 veckor.)
- 50% (100 poäng = 10 veckor. 50 poäng = 5 veckor.)
- 25% (100 poäng = 20 veckor. 50 poäng = 10 veckor.)
-
Startdatum: En måndag om tidigast tre veckor.
-
Slutdatum: En fredag. Se studietakt som genererar längd på kurs för att räkna ut slutdatum.
-
Syfte med studier.
Yrkesutbildning:
Söker du en yrkesutbildning behöver du komplettera din webbansökan med ett personligt brev och ett vägledningssamtal med karriärvägledare på Lunds Vägledningscentrum. Du kommer i kontakt med Lunds Vägledningscentrum via mail, telefon eller under våra drop-intider. I samtalet diskuterar vi din utbildningsbakgrund, nuvarande situation och sysselsättning samt din ambition med sökt utbildning och hur det är kopplat till dina tankar om ditt yrkesliv.
Om din ansökan beviljas:
Beviljar antagningsenheten för kommunal vuxenutbildning i Lund din ansökan innebär detta att hemkommunen bekostar utbildningen för dig. Du får inget besked att din ansökan är beviljad. Du finner statusen på din ansökan när du loggar in på ansökningssidan under fliken Studieplan.
Din ansökan sänds till mottagande utbildningsanordnare. Utbildningsanordnare ansvarar för att anta den sökande om plats kan erbjuds till sökt kurs/utbildning. Om antagning sker ansvarar utbildningsanordnare för att kontakta den sökande inför kursstart. Detta kan ske när som helst och kan meddelas via brev, mail eller telefon.
Du finner mer information om antagningsregler, urval och status via vår hemsida:
Antagningsregler, urval och status
Om din ansökan avslås:
Om antagningsenheten för kommunal vuxenutbildning i Lund avslår din ansökan meddelas den sökande via brev samt informeras om anledning till avslaget och kontaktuppgifter för möjlighet att överklagande beslut.
Har du frågor kring avslaget kontaktar du antagningsenheten för kommunal vuxenutbildning. Du behöver uppge ditt namn och personnummer vid kontakt.
Antagningsenheten för kommunal vuxenutbildning i Lund
Jag har hittat en kurs/utbildning som Lunds kommun inte erbjuder i utbudet för kommunal vuxenutbildning och som erbjuds i en annan kommun. Hur gör jag för att söka kursen/utbildningen?
Saknas kursen/utbildningen i Lunds kommuns utbud följer du nedan instruktioner.
- Sök upp en kommun som erbjuder kursen/utbildningen (kursen/utbildningen måste vara kopplad till grundläggande/gymnasiala poäng). Om webbansökan är möjligt skall detta genomföras i första hand. Om webbansökan inte är möjligt fyller du i vår ansökningsblankett. Blankett hittar du längre ner på sidan under Relaterad information.
- Lämna in ansökningskvittens/ansökningsblanketten tillsammans med betygskopior (se nedan rubrik) och ett personligt brev samt andra dokument som du vill att antagningsenheten skall ta hänsyn till när de handlägger din ansökan.
- Lämna in komplett underlag till Lunds Vägledningscentrum senast tre veckor innan sista ansökningsdag.
Hur kommer jag i kontakt med en karriärvägledare?
Är du folkbokförd i Lunds kommun och är 20 år eller äldre, alternativt är yngre än 20 år men har färdigställt ungdomsgymnasiet är du välkommen att kontakta karriärvägledare på Lunds Vägledningscentrum. Du når oss i första hand genom mail eller telefon. Du finner öppettider och kontaktuppgifter via vår hemsida.
Lunds Vägledningscentrum
När kan jag vända mig till karriärvägledarna på Komvux och när vänder jag mig till karriärvägledarna på Lunds Vägledningscentrum?
Studerar du på Komvux är du välkommen att kontakta karriärvägledare på Komvux.
Är du folkbokförd i Lunds kommun och är 20 år eller äldre, alternativt är yngre än 20 år men har färdigställt ungdomsgymnasiet och söker karriärvägledning eller övergripande information om kommunal vuxenutbildning i Lund är du välkommen att kontakta karriärvägledare på Lunds Vägledningscentrum.
Kontaktuppgifter Komvux
Kontaktuppgifter Lunds Vägledningscentrum