Katedralskolan nominerad till Svenska publishingpriset

4 september, 2017

Gymnasieskolan Katedralskolan är nominerad till Svenska publishingpriset för sin bok "Ravensbrück – berättelser, stories, beretningar" och för sin trailer om appen som handlar om slaget vid Lund.

Katedralskolans elever och lärare har tillsammans med professionella aktörer gett ut boken Ravensbrück – berättelser, stories, beretningar och producerat trailern till sin app om slaget vi Lund. Både boken och filmen är nominerade till Svenska publishingpriset 2017.

– Det pedagogiska syftet med boken och appen är att låta elever lära sig mer om hur man genom samarbeten kan skapa högkvalitativa produkter. Ambitionsnivån är därför mycket hög i våra projekt, säger Marcus Karlsson som är historielärare och projektledare för både boken och appen. Vi är mycket glada över att vi blir uppmärksammade på detta vis. Att vi som skola blir nominerade till Svenska publishingpriset, som egentligen är ett pris för förlag och reklambyråer, är ett kvitto på att vi är på rätt väg, fortsätter han.

Skrev boken "Ravensbrück – berättelser, stories, beretningar"

I boken "Ravensbrück – berättelser, stories, beretninger"återges överlevandes vittnesskildringar från koncentrationslägret Ravensbrück. Vittnesskildringarna med överlevande som kom till Lund via de vita bussarna, ligger till grund för historiska gestaltningar som gymnasieelever från både Sverige och Danmark har skrivit ihop, däribland elever från Katedralskolan.Elever från Katedralskolans IB-program skrev de engelska texterna, och Historieprogrammets elever skrev de svenska.

Kvinnornas berättelser gick rakt in i hjärtat. Genom skrivandet kom vi väldigt nära historien, säger Elsa Hesslow som är elev på Katedralskolan.

"Ravensbrück – berättelser, stories, betetninger" finansierades av Folke Ljungdahls stipendium, Fondet for dansk-svensk samarbejde, Craafords stipendier. Eleverna samlade även in pengar genom en crowdfundingkampanj.

Skolan gjorde app och trailer om slaget vid Lund

Elever och lärare på Katedralskolan, tillsammans med professionella formgivare, filmare, musiker, illustratörer, kostymörer och skådespelare har även gjort en app om slaget vid Lund. Appen är en guideapp med GPS-funktion, kartor, illustrationer, animationer och filmer om slaget.Trailern till appen om slaget vid Lund har nu blivit nominerad till svenska Publishingpriset.

Både appen Slaget vid Lund och filmen om appen har producerats av Katedralskolan.

Elever har skrivit monologerna till skådespelarna. Marcus och Mattias Thernström-Florin har tillsammans med Måns Nilsson utgjort den konstnärliga ledningen för trailern och för de filmer som finns i appen. Musiklärare Mikael Hylén har komponerat musiken, säger Marcus Karlsson. Det är särskilt kul att flera av skådespelarna i filmen är elever på vår skola.

Framtidens Lund (Lunds kommuns kulturfond), Sparbanken Finnstiftelsen, Thora Ohlssons stiftelse, Sten K Johnsons stiftelse och Gamla Lund har finansierat appen och även filmen om appen.

För mer information eller frågor

Har du några frågor om exempelvis boken, appen eller trailern? Kontakta Marcus Karlsson, projektledare och gymnasielärare.
E-post:maka81@utb.lund.se
Telefonnummer: 073-656 62 67.

Kontakt

Barn- och skolförvaltningen

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Stora Södergatan 47, 222 23 Lund
Telefon (Medborgarcenter): 046-359 50 00
E-post: barnochskola@lund.se

Utbildningsförvaltningen

Postadress: Box 138, 221 00 Lund
Besöksadress: Stora Södergatan 47, Lund
Telefon (Medborgarcenter): 046-359 50 00
E-post: utbildningsforvaltningen@lund.se

Öppettider: Utbildningskansliet har öppet måndagfredag klockan 08.0012.00 och 13.0015.30.