Pedagogisk omsorg i Lunds stad

Välkommen till den kommunala pedagogiska omsorgen i Lunds stad.

I Lunds stad kan vi erbjuda kommunal pedagogisk omsorg hos sammanlagt nio dagbarnvårdare.

  • På Östra Torn finns 2 dagbarnvårdare.
  • På Linero finns 3 dagbarnvårdare.
  • På Väster finns 1 dagbarnvårdare.
  • På Norra Fäladen finns 3 dagbarnvårdare.

Vi som arbetar på Norra Fäladen/Sofiaparken tycker att det är viktigt att barnen får mycket tid till att vistas och leka både inomhus och utomhus. Barnen får även chans att vara med på rörelselekar och gymnastik en gång i veckan.

Eftersom kultur är en viktig del går vi på konserter och teater när det finns möjlighet. En gång i veckan besöker vi biblioteket för att låna böcker eller se på teater, sagogestaltning eller film. Under terminen arbetar vi med något tema som återkommer på olika sätt i våra aktiviteter, t.ex. fritt skapande, sånger, berättelser och samtal.

Maten lagar vi från grunden med fina råvaror i våra hem. Vi använder sällan halvfabrikat. Oftast består maten av husmanskost, men vi lagar även internationella rätter. Vi firar även högtider som påsk, midsommar, jul och lucia genom olika aktiviteter.

Vi uppskattar ett nära samarbete med barnens föräldrar, och har ett välfungerande vikariesystem. Vi håller till iSankt Hans Kyrklänga i nedre plan där vi träffas två gånger i veckan. Är ni intresserade av vår omsorgsform är ni alltid välkomna att besöka oss.

Vi som arbetar här heterAnnika (pool dbv), Karin, Tina, Britt och Kicki.

Välkomna!

Jag som arbetar på Väster heter Carina.Jag är utbildad utbildad barnskötare, men har arbetat som dagbarnvårdare i flera år. För tillfället är jag ensam dagbarnvårdare här, men jag samarbetar med en dagbarnvårdare från Gunnesbo. Barngruppen består oftast av 3–6 barn. Vi är i vår lokal "Lyan" två heldagar varje vecka med dagbarnvårdaren från Gunnesbo och hennes barngrupp–annars är vi i mitt hem.

Vi är ute och leker och rör på oss varje dag och går på gymnastik en gång i veckan, t.ex. MiniRöris från Friskis & Svettis eller Bamsegympa. Under våren har vi även prövat barnyoga. Andra aktiviteter som barnen får göra är t.ex. att besöka biblioteket för att låna böcker, se på teater eller lyssna på musik. Vi tränar på att prata inför och lyssna på, och vi sjunger och spelar ibland på instrument till enklare rytmikövningar.

Vi arbetar med olika månadsteman beroende på barnens ålder och intressen, t.ex. rymden, sagor och troll, bondgården och dess djur m.m. Vi arbetar även med att blanda in matematik, teknik och naturvetenskap i arbetet och har månadens experiment.Barnen får givetvis vara med och planera aktiviteterna.

Därutöver arbetar vi mycket med miljö och hållbar utveckling tillsammans med "Håll Sverige Rent". Vi är även Grön Flagg-certifierade, och har arbetat med teman som "livsstil & hälsa”, ”vattenresurser” och ”närmiljö”. Värdegrunden "Alla är lika mycket värda" är något som vi arbetar kontinuerligt med.

Maten lagar vi i våra hem med bra råvaror, en hel del ekologiskt, mycket frukt och grönt och minst en gång per vecka serveras barnen vegetariskt. Hos mig finns ett vegetariskt alternativ dagligen.Vid ledighet eller sjukdom får jag hjälp av pooldagbarnvårdaren Annika som barnen känner väl.

Välkomna till mig på Väster!

Vi är fem dagmammor på Östra Torn-Linero som arbetarmed små barngrupper i våra egna hem. Två gånger i veckan träffas vi i vår gemensamma lokal på Vipeholm. Där har vi olika aktiviteter som skapande, gymnastik, bakning, sång och rytmik.Fri lek är något vi uppmuntrar för att främja barnens fantasi. Vi går även på teater eller högläsning av sagoberättelse när vi får möjlighet.På våren gör vi en större heldagsutflykt och när det passar gör vi mindre utflykter till stadsparken och 4H-gården eller grillar i närområdet.

Vi arbetar efter teman som färg och form, natur, teknik och matematik. Vi är utomhus i alla väder och ofta under både för- och eftermiddag.Vi lagar vår egen mat och barnen är därför med och förbereder måltiderna. Kosten anpassar vi efter barnens olika behov.Traditioner och högtider firas kontinuerligt.

Genom att vi och alla barnen träffas regelbundet, fungerar vikariesystemet mycket väl vid sjukdom eller ledighet.

Välkomna till oss på Östra Torn-Linero!

Lisa – Annelie – Sandra – Anna – Karolina

Faktaansvarig: Barn- och skolförvaltningen

Kontakt

Kommunal pedagogisk omsorg i Lunds stad

Verksamhetschef: Bo Persson
Telefon: 046-359 92 21
E-post: bo.g.persson@lund.se