Länk till startsidan

Sankt Larsparken, Höje å

För den nyfikne som längtar efter att komma närmare naturen och andas ut ett slag så står Sankt Larsparken vid Höje å till förfogande.

Några hästar står och betar i en grön hage.

Om du vill höra vinden susa genom träden, lyssna till fågelsången och känna lugnet intill det spegelblanka vattnet i Höje å så är det hög tid att bege dig till södra Lund. Parken och området kring Höje å omges av flera stigar och vandringsleder, genom och även runt en större hästhage.

Packa matsäcken och gör parkbesöket till en trevlig dagstur.

I parken finns:

  • Lekplats
  • Grill
  • Bänkar

Hitta till Sankt Larsparken

Cykelleden Skåne och Hälsans stig går genom parken.

Närmsta busshållplats: Lund S:t Lars.

Hitta till parken på en karta

En lekställning i trä tornar upp sig i den stora sandlådan.
Längst med kanterna av ett vattendrag växer sig gröna blad höga.
En träbänk står framför två höga träd som drar åt olika håll. Det ena trädet växer hängandes över vattendraget som porlar förbi.

Historia

Under 1850-talet riktades kritik mot de gamla trånga, mörka sinnessjukhusen som inte var någon lämplig miljö att bota sjukdomar i. Riksdagen beviljade stora summor pengar för att bygga nya anläggningar och Malmös hospital flyttades till Lund. Uppdraget att gestalta parken gick till H A Flindt i Köpenhamn. Under de första åren planterades 37 000 träd-, busk- och häckplantor i parken. Även en djurkoloni inrättades med påfåglar, rävar, rovfåglar och en grupp rådjur. En trädgårdsmästare ansvarade för parken med hjälp av bland annat många av patienterna.

I 1858 års sinnesjukhusstadga slogs det fast att hospitalen endast fick ta emot botbara patienter. Andra skulle placeras på så kallade asyler. Av denna anledning upprättades en asyl på södra sidan av Höje å 1887-1891. År 1910 upphörde åtskillnaden mellan hospital och asyl och Sankt Lars var då det största sjukhuset i landet. Sedan dess har sjukvården omorganiserats och psykiatriverksamheten har flyttat från området. Den gamla Asylen har blivit forskningsby och även den norra anläggningen har fått nya verksamheter, bland annat flera skolor.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?