Stadshallen LAB – ett tillfälligt rum för idéer

Kartongverkstad för barn, utställningar och samtal för unga och vuxna. Nu öppnas ett tillfälligt rum för att ge plats åt både idéer och diskussioner om Stadshallens roll i staden.

Stadshallen LAB

Lunds stadshall ska renoveras. Därför har turistbyrån och biljettbyrån flyttat ut, till stationsbyggnaden vid Lund C. Innan renoveringen drar igång, fram till sommaren, fyller nu Stadshallen LAB tomrummet som uppstått i hörnan.

– Det är ett tillfälligt rum, en lucka för idébubblande. Stadshallen är tänkt att bli motorn i utvecklingen av Lunds centrum och processen med att ta fram ett förslag för framtiden pågår nu för fullt, säger projektledaren Ellen Andersson från Kultur- och fritidsförvaltningen i Lund.

Stadshallen LAB ska fungera som en mötesplats, ett idélaboratorium och ett rum där olika aktiviteter för både stora och små poppar upp under våren. Några över dagen, andra under flera veckor. Men alla har de en sak gemensamt: de handlar om stadsbyggnad, arkitektur och kultur. Fast på olika sätt.

Utställning, kartongbygge och kvällsaktiviteter

LAB håller öppet måndag till lördag fram till sommaren. Under hela perioden visas en utställning om Stadshallen, en berättelse om byggnadens historia och om arkitekten Klas Anshelms tankar när han skapade kvarteret 1968.

På sportlovet kan alla barn mellan 6 och 12 år komma och bygga hus. Leka fram byggnader i kartong tillsammans med arkitekt Josefina Vega Ezpeleta. Finns det regler för hur ett hus egentligen får se ut? Och vad händer när vi sätter ihop flera hus till en hel stad?

Varje onsdagskväll är det öppet hus, med föreläsningar, filmvisning och skiftande aktiviteter. Först ut, den 14 februari, gästas LAB av Johan Wester som pratar om kärleken till staden Lund.

Fyra teman

Programmet kommer att fyllas på efterhand. Men redan nu är det klart att de första veckorna ägnas åt arkitektur. Under våren blir det först aktiviteter på temat kollektivt skapande i samarbete med skaparkollektivet Forma, därefter kollektivt lärande i regi av Stadsbiblioteket. Sist ut är tema omformulering.

– I Lund finns hundratusentals berättelser i hundratusentals olika former. Hus kan också ses som pågående berättelser. Vad händer då med husen när vi omformulerar dem? säger Ellen Andersson.

Håll koll på programmet

Vi lägger löpande upp program för Stadshallen LAB på Kultur i Lunds facebooksida. Följ oss där eller kika i Lunds kommuns evenemangskalender där evenemangen också kommer med.

Öppettider

  • Vardagar 11.00-17.00
  • Onsdagar 11.00-20.00
  • Lördagar 11.00-14.00
  • Söndagar och helgdagar stängt

Till Arrangemang Lund på facebook

Till Lunds kommuns evenemangskalender

Relaterad information

Kontakt

Lunds Stadshall

Kultur- och fritidsförvaltningen

Besöksadress: Rådhusgränd 3, Lund
Publik entré: Stortorget 9, Lund
Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Telefon: Bokning/kontakt 046-359 51 62
E-post: stadshallen@lund.se

Kultur- och fritidsförvaltningen

Besöksadress: Stora Södergatan 47, Lund
Telefon (Medborgarcenter): 046-359 50 00
E-post:kultur-fritid@lund.se