Länk till startsidan

Helgonabacken

Läsa en bok, uppskatta konst eller bara passera i förbifarten? Helgonabacken är parken kring Universitetsbiblioteket som gör det mesta möjligt.

En färgglad skylt pekar åt många olika håll. Bakgrunden utgörs av ett rött fyrkantigt hus.

Helgonabacken, även kallat UB-parken, är den parkanläggning som omger Universitetsbiblioteket i Lund. Stråket genom parken används flitigt som passage mellan universitetsområdet, sjukhuset och centrum. För den som vill stanna upp en stund och titta närmare på parken finns det bland annat en skulpturpark framför Skissernas museum, men bakom biblioteket även ruiner och ett minnesmärke från det dåtida Allhelgonaklostret.

I parken finns:

  • Universitetsbiblioteket
  • Skissernas museum
  • Parkbänkar, med och utan tillhörande bord
  • Cykelställ

Hitta till Helgonabacken

10 minuters promenad från Lund C. Närmsta busshållplats: Lund Biskopshuset.

Hitta till parken på en karta

En stentrappa leder upp till en mäktig byggnad med tre taktoppar. Det röda teglet syns knappt för de gröna slingerväxterna som täcker fasaden.
En skulptur av par ben i cement sticker upp ur marken. Skulpturen omges av höga trädstammar och grönskande buskar.
En större stenhög är täckt av mossa.

Historia

Helgonagården motsvarar Allhelgonaklostrets tidigare inägor och Helgonabacken var redan under 1700-talet en omtyckt promenadplats. Under biskopen Engeströms tid planterades träd mellan dammarna och uppe på höjden. Det fanns även en allé från Sandgatan upp till Helgonagården. I början av 1800-talet anlades en mer organiserad park i engelsk stil. I den fanns bland annat, under ett decennium, en hälsobrunn vars funktion senare flyttade till Lilla Råby vid nuvarande Ulrikedal. I början av 1900-talet byggdes universitetets bibliotek som kallas UB1. Därför kallas parken även för UB-parken. En damm i områdets nordöstra del är en rest av de många dammar som fanns här på 1800-talet och som bland annat användes för karpodling. Vårfloran är vacker med marktäckande vårstjärna, scilla, vårlök och andra tidiga vårblommor. Många av lökfälten kom till under Universitetsbibliotekets planteringsdagar på 1920-talet. Den södra delen har iordningställts under början av 2000-talet. I parkens nordvästra del finns synliga rester av den gamla klosteranläggningen från 1000-talet.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?