Nyheter och nyhetsarkiv

September

2021-09-07

Nu kommer Skånestafetten till Lund!

För att lyfta att 2021 är Friluftslivets år har landshövdingen i Skåne, Anneli Hultén, utmanat alla 33 skånska kommuner med en cykelstafett genom 33 naturreservat. Stafetten, som startade i mars, har nu kommit till Lund. Torsdag 9 september tar Lunds första lag över stafettpinnen från Kävlinge kommun och måndag 13 september lämnar Lunds kommun över till Staffanstorps kommun. I Lund är sträckan på cirka 30 km och går förbi sju naturreservat och en nationalpark.

Augusti

2021-08-23

Ny strategi för friluftslivet

Intresset för friluftsliv ökar och fler vill göra mer än bara vandra. Nu har Lunds kommun tagit fram en strategi för att utveckla friluftslivet.

Juli

2021-07-31

Hur kan vi göra våra vindskydd bättre?

Besöker du ett av kommunens vindskydd möts du av en skylt som ber dig svara på några frågor om hur vindskyddet och din naturupplevelse kan bli ännu bättre. Du kan svara på frågorna i enkäten under perioden 1 augusti – 31 oktober. Här hittar du länk till enkäten.

2021-07-01

Varsamma insatser ska utveckla friluftslivet i Torna Hällestad

Utveckla friluftslivslivet med information, uppmärkta leder och parkering och knyt gärna samman Torna Hällestad med närliggande naturområden. Men var rädd om bykänslan och låt naturen kännas vild och inte som en park.

2021-07-01

Nu blir det lättare att hitta naturen!

Naturkartan är Sveriges största digitala guide för att hitta ut i naturen. Här hittar du vandringsleder, naturreservat, utkikstorn, badplatser och mycket annat på ett enkelt sätt. Tillsammans med många andra kommuner i Sverige finns nu även Lunds kommun representerad på Naturkartan.

Juni

2021-06-30

Större plats att möta djur och natur i nya naturum i Skrylle

Lunds kommun har skrivit avtal med entreprenören Otto Nilssons Byggnads AB för bygget av ett nytt naturum i Skrylle. Det ska även bli ny maskinhall, verkstad och bättre personalutrymmen. Du som besökare erbjuds fler toaletter, diskmöjligheter och källsortering.

2021-06-16

Start för sommarens lekvärdar

Det ska vara roligt och finnas saker att göra när det är sommar, trots att man är hemma och pandemi råder. Som en del av kommunens åtgärder, kommer lekvärdar att finnas för barn mellan 4 och 10 år.

2021-06-15

Naturum Skrylles sommarprogram startar

Sommarprogrammet 18 juni -13 augusti bjuder på bland annat skogsyoga, fjärilssafari och kurser om vilda ätliga växer. På fredagsförmiddagar upptäcker vi naturen tillsammans med de allra minsta barnen.

2021-06-14

Nu öppnar Bibliotek Folkparken

Nu kan vi äntligen öppna Bibliotek Folkparken. Här kan du kunna låna böcker, skriva ut, kopiera, läsa tidningar och mycket annat. Biblioteket kommer att vara Meröppet vilket innebär att du kan besöka det när det passar dig.

2021-06-02

Coronaanpassad loppis

Lunds kommun har beviljats tillstånd att arrangera loppis på Södra Esplanaden. Under pandemin har dock förutsättningarna för loppis ändrats och har anpassats till rådande restriktioner. Om inte restriktionerna kan följas kommer kommunen inte ha möjlighet att genomföra loppisen. Representanter från kommunen kommer att närvara men ansvaret att följa rekommendationerna ligger på alla, försäljare som besökare.

Maj

2021-05-27

Från midsommar till kräftskiva

Beachvolleybollplan och utegym på Mårtenstorget. Riviera på Stortorget och midsommarstång på Bantorget. Och ett riktigt långt långbord för picknick, häng och pyssel i Stadsparken. Nytt för i år är lekvärdarna, ett ungt och glatt gäng. Med ett program fullt med pyssel och lek huserar de i Stadsparken, men utflykter till de mindre tätorterna kommer också att göras.

2021-05-25

Hjälp oss att utveckla friluftslivet i Torna Hällestad!

Som en del av andra satsningar på friluftslivet i Lunds kommun, har ett projekt som fokuserar särskilt på Torna Hällestad startat. Satsningar på tillgänglighetsanpassning, så kallade angöringspunkter och information ska göras. Berörda boende och verksamma är en tillgång i planeringen och därför har kommunen bett om idéer och förslag från dem.

2021-05-21

Friluftsbaden öppnar måndagen 24 maj

Måndagen den 24 maj öppnar fyra friluftsbad i kommunen (Veberödsbadet 29/5). För att badandet ska kunna ske säkert och i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska risken för smittspridning införs ett maxantal om 500 besökare åt gången per bad.

2021-05-14

Anmälan till sommarsimskola öppnar måndag 17 maj

I Lund kommuns sommarsimskolor kan barn som är 6 år eller äldre anmäla sig.

April

2021-04-26

Vill du hjälpa någon att bli bättre på svenska?

Biblioteken söker fler volontärer till sina digitala språkcaféer.

2021-04-23

Lunds Studentsångare sjunger in våren

Även i år blir det en förinspelad insjungning från studentsångarna som visas den 1 maj.

2021-04-19

Stadsparken stänger 30 april

Även i år ställer vi tillsammans in firandet av siste april och valborg i Stadsparken för att minska smittspridningen av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Parken kommer att vara stängd den 30 april. Det ges inte heller några tillstånd för andra valborgsbål på allmän plats i år.

Mars

2021-03-29

Vårutställningen har öppnat

Idag öppnas Vårutställningen i Stadsparkens växthus. Under två veckor visar vi smakprov på vårens Blomsterprogram. Förra året var temat ”Moonlight serenade” och färgerna gick i sobert silver och blåa toner. I år vill lundaborna ha något mer färgglatt i kommunens krukor och rabatter.

2021-03-26

Säker lek har högsta prioritet

Visste du att det finns över 160 lekplatser i Lunds kommun och att dessa ses över varje vecka, året runt, för att lekmiljön alltid ska vara säker och inbjudande?

2021-03-25

Påsklovet i Lund 2021

Under påsklovsveckan finns det roliga saker att göra för barn och unga. Påsklovet pågår 29 mars - 5 april. Alla aktiviteter är anpassade efter riktlinjer och föreskrifter som Folkhälsomyndigheten, Regeringen och Lunds kommun rekommenderar.

2021-03-23

Äldsta föremålet i Stadsparken restaureras

Det äldsta föremålet i Stadsparken tros vara den trappa som leder över stadsvallen. Den är gjord i kalksten och härrör från 1850-talet. I slutet av mars monteras den ner och forslas till verkstad för att restaureras.

2021-03-19

Dags att söka Musikchecken - satsningen utökas

Den 19 mars öppnar anmälan till Musikchecken för höstterminen 2021. Musikchecken är kommunens satsning på valfrihet inom musikundervisning, där den sökande själv kan välja anordnare för sin undervisning till ett fast pris. Nytt för i år är att även barn födda 2010 eller 2014 omfattas av systemet.

2021-03-18

Säsongsstart för Naturum Skrylle!

På lördag 20 mars startar naturums aktiviteter och bemanning. Aktiviteter och upplägg har anpassats till de restriktioner som råder under pandemin. Alla aktiviteter sker utomhus och många aktiviteter kräver förbokning för att hålla grupperna tillräckligt små.

2021-03-11

Stor satsning på Sankt Hans backar

Lunds kommun har antagit en utvecklingsplan för Sankt Hans backar som innebär flera satsningar på lek, motion och rekreation under de närmaste åren. Första etappen startar under 2021 med fokus på amfiteatern i parkens mitt som en evenemangsplats.

Februari

2021-02-17

Sportlov 2021

Under sportlovsveckan finns det roliga saker att göra för barn och unga. Sportlovet i Skåne pågår 22-28 februari. Alla aktiviteter är anpassade efter riktlinjer och föreskrifter som Folkhälsomyndigheten, Regeringen och Lunds kommun rekommenderar.

Januari

2021-01-04

Stadsbiblioteket öppnar med begränsad service 11 januari

11 januari öppnar Stadsbiblioteket igen för nödvändiga besök. Biblioteket kommer att vara öppet på vardagar klockan 12-17. Kommunens bibliotek på Linero och Klostergården samt i Dalby, Genarp och Veberöd fortsätter hålla meröppet vardagar klockan 7-22. Norra Fäladens bibliotek, Stångby bibliotek och Södra Sandby bibliotek håller helt stängt tillsvidare.