Äldsta föremålet i Stadsparken restaureras

23 mars, 2021

Det äldsta föremålet i Stadsparken tros vara den trappa som leder över stadsvallen. Den är gjord i kalksten och härrör från 1850-talet. I slutet av mars monteras den ner och forslas till verkstad för att restaureras.

Kalkstenstrappa i stadsparken

Den vackra kalkstenstrappan över stadsvallen kommer att göras om till slänt under den tid trappans stenar är på verkstad.

Vart tog trappan vägen?

Om du hör till de som brukar jogga eller gå i trappan i stadsvallen i Stadsparken kommer du att märka att den är borttagen. Inte för evigt dock, den kommer tillbaks efter att den varit på verkstad för restauration. Vem som helst kan inte utföra detta arbete och därför kommer det att utföras av en erfaren konservator. Undertiden som stenblocken är inne hos konservatorn kommer vallen att vara en slänt.

Hur restaurerar man stenar?

Även stenar måste alltså in på restaurering för att hålla ännu en tid. Till att börja med rengörs stenen och man letar efter sprickor och bedömer stenens kondition. Därefter lagas eventuella sprickor och stenen stärks upp. De stenar som är i för dåligt skick kommer ersättas med nya kalkstenar. När allt är klart återmonteras så att trappan får tillbaka sitt ursprungliga utseende.

Tidplan

Trappan kommer att monteras ner i slutet av mars och om allt går som det ska kommer trappan återmonteras under augusti. Anledningen att det tar så lång tid är att leveranstiden på eventuell ersättningssten är lång.