Årets kulturpristagare är Anita Andersson

23 november, 2020

Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att utse Anita Andersson, körledare verksam i Dalby till årets mottagare av Lunds kommuns Kulturpris. Nämnden beslutade även att utse årets kulturstipendiater.

Kulturpriset 2020

Lunds kommun delar årligen ut Lunds kulturpris till den kulturpersonlighet eller kulturorganisation som under många år har arrangerat, skapat eller på något sätt stärkt kulturen för Lunds medborgare och besökare. Prissumman är 15 000 kr. 

Anita Andersson har efter organistexamen vid Musikhögskolan i Malmö 1992, arbetat som organist i Tomelillabygdens församling. I Dalby blev hon verksam 1999 och har sedan dessa hållit i många körer, så som flickkör, killkör, ungdomskör och vuxenkörer på olika nivåer. Idag totalt nio församlingskörer.

- Anita Andersson är en mycket driven och skicklig körledare som genom sitt arbete både inspirerat och utvecklat körlivet i Dalby på ett enastående sätt. Hon är en god representant för Lunds mångfacetterade kulturliv, säger Christian Gehrmann, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Den anglikanska körklangen är en stor inspiration för Anita Andersson och Dalby Kammarkör är hennes instrument för mer avancerad körmusik.

- Med kulturpriset vill vi sätta fokus på personer som är verksamma inom vårt kulturliv, som gör starka och bestående kulturella avtryck både i och utanför kommunen. Årets pristagare är ett mycket bra val, säger Karin Bergendorff, tf kulturchef i Lunds kommun.

Kulturstipendium

Kulturstipendiet i Lund kan den som har anknytning till Lund och är i början av sin karriär söka. Framför allt brukar stipendierna gå till de som har bestämt sig för att satsa på professionellt arbete inom kultur och konst. Totalt delar kultur- och fritidsnämnden ut 50 000 kronor varje år.
Årets stipendiater är:

Kimia Farhadian, 23 år, filmskapare
Kimia Farhadian är en dedikerad filmskapare från Lund som studerar regi vid Prag Film School. Förutom film är Kimia intresserad av filosofi och psykologi och detta märks i hennes verk. Kimia ska använda stipendiet till den kommande kortfilmen Innan vi skiljs åt, en film som vill skildra en svår situation för ett yngre syskonpar och samtidigt porträttera barnens livslust.

Astrid Hemmingsson, 19 år, instrumentalist
Astrid Hemmingsson är född och uppvuxen i Lund. Hon spelar valthorn och deltar aktivt och passionerat i Lunds kulturliv som medlem i flera orkestrar, såsom Lunds stadsorkester, Hemvärnets Musikkår och Nordiska ungdomsorkestern. Hon studerar för närvarande vid kandidatprogrammet på Malmö Musikhögskola. Astrid planerar att använda stipendiet till att ta privatlektioner av Frøydis Ree Wekre samt till att införskaffa en professionell inspelningsmikrofon.

William Lillstjärna Drejing, 27 år, serietecknare och illustratör
William Lillstjärna Drejing är född och uppvuxen i Lund. Han är utbildad serietecknare vid Serieskolan i Malmö, men har redan innan sin tid på skolan erfarenhet från serievärlden genom deltagande i antologier och självpublicering av egentryckta fanzin. William kommer att använda stipendiet till att trycka sin webb-baserade barn- och ungdomsserie Bygones Be. En serie som utspelar sig en stad baserad på det Lund William själv växte upp i under 90-talet.

Ursula Mwanza, 26 år, dansare
Ursula Mwanza är en driven dansare med lång och bred danserfarenhet. Dansen är något som alltid funnits inom henne och hon arbetar aktivt för att sprida detta konstnärliga uttryck till barn och ungdomar. Nu har Ursula blivit antagen till skolan Shock Out Arts i Manchester, där hon under tre år kommer att studera dans på en avancerad nivå. Stipendiet kommer hon att använda för att täcka kostnader i samband med utbildningen.

Anna Thomasson, 27 år, skådespelare
Anna Thomasson är född och uppvuxen i Lund och har nyligen tagit examen från Teaterhögskolan i Göteborg. Hon är en engagerad skådespelare som tidigare varit med och skrivit två pjäser som satts upp på Uppsala Teater och Strindbergs Intima teater i Stockholm. Stipendiet ska Anna använda till att skapa en pjäs som utforskar vissångerskan Barbro Hörbergs liv och verk.