Bank för bättre fritid öppnar

1 oktober, 2019

Idag öppnar Fritidsbanken i Lund. Här kan du låna sport- och fritidsprylar helt gratis i upp till 14 dagar. Nu har du chansen att prova på massor av olika fritidsaktiviteter, utan att behöva skaffa dyr utrustning först.

fritidsbanken_barn

Idag, den 1 oktober, öppnar Fritidsbanken sin verksamhet på Bankgatan 4 i Lund. Banken är en del i kommunens satsning på att ge fler kommuninvånare tillgång och möjlighet att utöva spontanidrott, vilket i förlängningen kan öka folkhälsan och det allmänna välbefinnandet bland lundaborna. 

- Vi vill göra det lättare för fler att prova på olika fritidsaktiviteter utan att det kostar något. Samtidigt tänker vi hållbarhet och vill ge nytt liv till lundabornas fritidsutrustning som annars hade samlat damm, menar Ellen Isaksson, projektkoordinator i Lund kommun.

Fritidsbanken i Lund ingår i ett nationellt nätverk med fritidsbanker runt om i Sverige, och är den 89:e i ordningen. Banken fungerar i praktiken som ett bibliotek, fast för sport- och fritidsutrustning som lundaborna skänkt. Vemsomhelst kan i upp till 14 dagar låna något av de cirka 2 000 idrotts- och fritidföremål som banken har i dagsläget. Kanske för att prova på en aktivitet innan man bestämmer sig för att köpa egen utrustning, eller bara för en spontanaktivitet vid ett enskilt tillfälle.

- Genom att dela med sig och återanvända saker tror vi att vi tillsammans kan skapa ett schysstare och mer hållbart Lund, menar Ellen Isaksson.