Kulturcentrum Skåne får Lunds kommuns kulturpris 2017

17 november, 2017

Kultur- och fritidsnämnden beslutade den 16 november att årets kulturpris om 15 000 kr ska gå till Kulturcentrum Skåne. Vid samma nämndsmöte beslutades också om vilka som får årets kulturstipendium samt innovationspris.

Lunds kommuns kulturpris går årligen till en kulturpersonlighet eller kulturorganisation som under många år har arrangerat, skapat eller på något sätt stärkt kulturen för Lunds medborgare och besökare.

Nämndens motivering 2017 lyder:

Lunds kulturpris 2017 tilldelas Kulturcentrum Skåne för deras unika och kreativa verksamhet. En plats och utbildning, som präglas av energi och arbetsglädje, och där man arbetar efter övertygelsen att alla i samhället har mycket att tillföra kulturlivet och att konstnärligt skapande befrämjar kreativitet och utveckling hos var och en.

Kulturcentrum Skåne är ett utåtriktat regionalt centrum för musik teater och konst spm erbjuder aktiviteter för personer med intellektuell eller kognitiv funktionsnedsättning i alla åldrar.Det ären arbetsplats, en öppen verksamhet samt en eftergymnasial treårig kulturutbildning. Den treåriga, studiemedelsberättigande postgymnasiala utbildningen är den enda av sitt slag i Sverige.

Kulturstipendiater 2017

Följande unga personer, i början av sin karriär inom de kulturella näringarna, får dela lika på 50000 kr:

Johanna Åkesson

Johanna Åkesson började dansa redan som tvååring. Hennes ihärdiga dedikation till dansen har nu resulterat i en elevplats på Iwanson International School of Contemporary Dance i München. Hon får stipendiet för att finansiera sin utbildning där.

Saga Råd

Saga Råd inledde sin poetkarriär på Litteralund. Sedan dess har hon gått olika skrivarkurser, blivit publicerad i flera antologier och nu senast läst Creative Writing i tre på University of Kent i Storbritannien. Saga får stipendiet för att kunna slutföra ett diktprojekt som i sann Lundaanda kombinerar poesi med datorprogrammering och undersöker teknikens påverkan på mänskliga relationer.

Debora Svensson

Lundakonstnären Debora Svensson hade sina första utställningar på Wickmanska gården, Lilla Teatern och Café Ariman. Nu studerar hon konstgrafik på Östra Grevie Folkhögskola där hon utvecklat en personlig stil i sina linoleumsnitt. Debora får stipendiet för att kunna färdigställa en satirisk ABC-bok för vuxna.

Ellen Hallström

Redan vid 21 år har Ellen Hallström en gedigen erfarenhet av filmproduktion, genom skola, egna projekt och olika professionella uppdrag. Hon får stipendiet för att kunna förverkliga en filmidé som hon burit på länge, med inspiration från sin mormor.

Joaqim Berglund

Joaqim är en nästintill självlärd filmare med förkärlek för det dokumentära. Efter några filmkurser på det lundabaserade produktionsbolaget Tiny Lumberjack och arbete på diverse filmproduktioner, vill han nu satsa på sitt eget filmskapande. Stipendiet ska gå till att slutföra en dokumentärfilm som han tänker använda för att söka in till högre filmstudier.

Innovationspriset 2017

Kultur- och fritidsförvaltningens innovationspris 2017 går till Skaparkollektivet Forma och deras runt fyrtio medlemmar med olika kulturell bakgrund, som tror på att hantverk och skapande spelar en viktig roll i ett mer inkluderande och livsbejakande samhälle. Skaparkollektivet har sin bas på Stenkrossen i Lund, men gör projekt på flera andra platser runt om i Sverige.

Kontakt

Kultur- och fritidsförvaltningen

Besöksadress: Stora Södergatan 47, Lund
Telefon (Medborgarcenter): 046-359 50 00
E-post:kultur-fritid@lund.se

Tekniska förvaltningen

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Brotorget 1, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00
E-post:tekniska.forvaltningen@lund.se

Kommunkontoret

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Bruksgatan 22, Lund
Telefon (Medborgarcenter): 046-359 50 00
E-post:kommunkontoret@lund.se