Cykling och cykelleder

Lund är på många vis sinnebilden av en skånsk stad; omgiven av åkermark, inte så mycket berg och helt perfekt för cykling! I Lunds kommun har du många möjligheter till fin cykling.

MTB-spår i Skrylle

Skrylleområdet ligger tolv kilometer öster om Lund och består av flera sammanlänkande naturreservat. Det är också Lunds största natur- och friluftsområde och erbjuder elljusspår, motionsslingor, strövstigar, dusch, bastu, vindskydd, grillplatser, restaurang och mycket mer. Det finns också ett tolv kilometer långt MTB-spår runt området. Du tar dig dit via cykel eller naturbussen linje 159 från Lunds centrum. Ge dig ut och njut!

Besök skrylle

 

Föreningar

Lund har ett rikt föreningsliv och i föreningskatalogen hittar du adresser till föreningarna och ytterligare information om deras verksamhet. Inom studentlivet finns det närmare 24 stycken av Akademiska Föreningen erkända studentföreningar som ökar bredden och mångfalden i Lunds studentliv.

Bersök föreningsregistret

Besök studentföreningar

Den mångsidiga Stadsparken

Stadsparken i Lund har något för alla, från barn till äldre. Du får en paus i tillvaron i Solens och skuggans trädgård, en fin promenad i äldre miljö, fika på kaféet och utlopp för energi i en annan del av parken.

I parkens södra del hittar du banor för skate, bouldering/klättring, parkour, utegym och beachboll. Skateparken Söderlyckan har en yta på 1500 kvadratmeter och tre svårighetsgrader. Parken omges av gröna ytor, sittplatser och en stjärnhimmel av ledlampor, vilket gör det till en plats även för dig som inte skatar. Även du som åker kickbikes är välkommen, men då före kl 16.00 på vardagar och före kl 14.00 på helger.

Besök Stadsparken

Besök Stadsparken på Facebook

Besök skateparken Söderlyckan

Besök Skateparken Söderlyckan på Facebook

Mountainbike (MTB) och BMX

Det finns anlagda spår för mountainbike och BMX-cykling i Skrylle och i Genarp. Spåren är anpassade för cyklar med grova däck, kraftiga bromsar och låg utväxling. Använd alltid hjälm och handskar.

Inom naturreservaten gäller olika regler för vart man får cykla. Information om reglerna för varje enskilt reservat finns på informationstavlor vid reservatsentréerna. För Skrylle naturreservat gäller att cykling endast får ske på anvisad/markerad cykelstig. I Risens naturreservat finns det markerade cykelstigar som har tagits fram i samarbete med MTB-cyklister.

För att undvika konflikter med andra besökare och minska slitaget på vandringsstigar är det viktigt att du cyklar på anvisade cykelstigar.Lämna företräde gentemot vandrare och löpare där MTB-spåret korsar andra motionsspår och stigar. Vid dessa korsningar finns tydliga varningsskyltar. Vid startplatserna är det "blandad trafik" – visa hänsyn, anpassa hastigheten och påkalla uppmärksamhet.

Mountainbikespåret i Skrylle (karta)

Genarps cykelpark (Dirt/BMX)

I Lund på cykel

Vare sig du cyklar inom Lund eller mellan Lund och annan ort, är det viktigt med cykelsäkerhet. Nästan 20 procent av alla cykelolyckor hade kunnat förhindras med en bättre servad cykel och en rätt utrustad cykel. Vill du låna verktyg och behöver någon som visar dig hur man servar sin cykel finns Bike Kitchen Lund på Stenkrossen, se länk nedanför.

Cykelparkering

Bike Kitchen på Facebook

Cykelbara vägar

Inom Lund finns separerade cykelvägar att åka på nästan överallt. Mellan Lund och flera orter finns också separata cykelvägar men inte alla. På turistbyrån kan du hämta Lunds cykelkarta där du kan se om cykelvägen är cykling i blandtrafik eller i egen bana.

Cykelkartor och vägvisning

Här hittar du förslag på åtta olika cykelrundor. Den kortaste är under milen, den längsta över tre mil. Testa en eller testa alla!

Cykelvägar och kartor

Direktadress till denna sidan: https://www.lund.se/upptacklund

Kontakt

Park och natur

Tekniska förvaltningen

Besöksadress:Brotorget 1, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00
E-post: tekniska.forvaltningen@lund.se
Felanmälan: www.lund.se/felanmalan eller app: Felanmälan Lunds kommun

Tekniska förvaltningen

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Brotorget 1, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00
E-post:tekniska.forvaltningen@lund.se