För dig som vill arrangera ett evenemang i Lund

När ska du söka tillstånd för att servera alkohol? Vem ska jag fråga om jag vill arrangera ett evenemang i en park? Finns det några bidrag som vår förening kan söka? Här hittar du svaren som hjälper dig att ordna ett bra evenemang.

Evenemangets plats

Vill du arrangera ett evenemang inomhus? Här listar vi de lokaler som finns att hyra i Lunds kommun:

Lista över lokaler

Vill du boka en möteslokal hittar du tillgängliga lokaler hos Meet in Lund.

www.meetinlund.se

Vill du istället anordna ditt evenemang utomhus, som till exempelvis i en park eller på ett torg, hittar du här de platser som finns till förfogande.  

Platser för uthomhusevenemang

När du har hittat en bra plats kontaktar du markägaren för att se om platsen är ledig och för mer information om eventuella regler. Vill du hålla ditt evenemang på kommunens mark behöver du betala en upplåtelseavgift. Avgiften styrs av evenemangets innehåll och storlek. För mer hjälp kontakta: 
arrangemang@lund.se

Du behöver tillstånd för vissa evenemang

Ett evenemang utomhus måste ha polistillstånd. Beroende på vilket innehåll du vill ha på ditt evenemang kan det krävas fler tillstånd. Exempelvis serveringstillstånd för alkohol.

Mer information om polistillstånd, polisens hemsida

Mer information om serveringstillstånd  

Säkerhet vid evenemang

Evenemang är komplexa verksamheter som kräver kunskap och god planering. Det är viktigt att planeringen för säkerhet och trygghet är en del av den totala planeringen inför ett evenemang. Det är också viktigt att planeringen för säkerhet initieras tidigt i planeringsprocessen.

Med en tydlig evenemangssäkerhet skapas  förutsättningar för samsyn när det gäller säkerhetsbegrepp, och ökar möjligheterna för tydlig kommunikation och ett konstruktivt samarbete mellan inblandade aktörer.

Lunds kommun arbetar mot att hjälpa arrangörer och myndigheter att förebygga risker och skapa så bra förutsättningar som möjligt för ett säkert och trevligt evenemang - och att skapa beredskap, för möjliga händelser och handlingsberedskap att hantera dem.

Mer information hittar du i MSBs säkerhetsguide som finns här

Marknadsföring av ditt evenemang

När platsen är klar, datumet spikat och tillståndet klart är det viktigt att du marknadsför ditt arrangemang för att få så stor spridning som möjligt.

Lunds kommun har flera möjligheter att hjälpa dig med detta. Kommunen har exempelvis en evenemangskalender där du kan lägga upp ditt evenemang.

Evenemangskalendern

För dig som vill lägga in evenemang i kalendern, så fungerar det

Vid större evenemang finns också möjligheter att synas på exempelvis vepor, affischer och på andra ytor. Skicka ett mejl för att höra hur kommunen kan hjälpa ditt evenemang.

Marknadsföringshjälp: arrangemang@lund.se

Evenemangsstöd

Det finns möjlighet att söka evenemangsstöd till ditt evenemang. För att kunna få bidrag måste ditt evenemang uppfylla vissa kriterier. 

Ansök om evenemangsstöd

Mer information om hur du söker evenemangsstöd

Lunds kommun har som ambition att utvecklas ytterligare som evenemangsstad. Hur detta ska ske finns utförligt förklarat i kommunens nya evenemangsstrategi.

Lunds evenemangsstrategi

För övrigt stöd och bidrag se:

Bidrag till föreningsarrangemang

Biljettinformation

Är du arrangör och behöver hjälp med biljettförsäljningen? Då kan Biljettbyrån hjälpa dig! De lägger kostnadsfritt upp ditt evenemang i Ticketmasters system och tar endast betalt per såld biljett. Om ditt evenemang äger rum på Lunds Stadsteater eller i Folkparken Rotundan bemannas dessutom biljettkassan vid föreställningen utan kostnad.

När du låter Biljettbyrån lägga upp ditt evenemang blir det synligt och tillgängligt för många. Det ingår marknadsföring såsom synlighet i nyhetsbrev, på hemsidor, i Lunds kommuns evenemangskalender, på Facebook och på bildskärmar.

För information om avtal och kostnader kontakta Johanna Beverhjelm på Biljettbyrån.

Har du frågor om ditt evenemang?

Har du en idé om ett evenemang, men vet inte hur du ska genomföra det kan du få hjälp här:
arrangemang@lund.se

Relaterad information