Valborg i Stadsparken

Stadsparken står i fokus när valborg firas i Lund den 30 april. Firandet består av två delar: en spontan picknick under dagen och ett traditionellt firande som arrangeras av Lunds kommun på kvällen. 2018 lockade det spontana firandet ca 30 000 besökare. Ha kul - och ta hand om dig!

Om du besöker Stadsparken 30 april, tänk på:

  • att det är förbjudet att dricka alkohol i parken om du är under 20 år.
  • att det är förbjudet att ha med sig eller använda alla andra sorters droger.
  • att sexuella trakasserier är förbjudet och ska anmälas. Sexuella trakasserier kan till exempel vara att ta på någon på ett sätt som personen inte gillar eller att säga kränkande sexuella kommentarer. Alla kan råka illa ut, oavsett kön. Håll koll på din kompis och hjälp varandra.
  • att det finns fyra informationspunkter i parken - röd, grön, gul och blå - med personal som kan hjälpa till. Här kan du även fylla din vattenflaska.
  • att glasflaskor, tält, möbler och cyklar är förbjudna i parken. Var rädd om växter och djur!
  • att det kan vara svårt att använda mobiltelefonen när det är så mycket folk i parken. Bestäm gärna en mötespunkt i förväg.
  • att det blir trångt på stan, särskilt för dig som vill åka tåg eller buss. Var ute i god tid om du ska resa. Det finns polis och vakter på flera stationer.

Lunds kommun och Polisen rekommenderar att ungdomar under 20 år undviker Stadsparken under den spontana picknicken på dagen. Polisen har en stor styrka i Stadsparken som får hjälp av polisvolontärer, fältgrupp, fritidspersonal och andra vuxna. Dessa personer kommer särskilt uppmärksamma alkohol och andra droger bland yngre ungdomar. Din väska kan komma att kontrolleras, alkohol hälls ut och den som bryter mot lagen eller är inblandad i bråk kan registreras av polis eller socialtjänst. Om något av detta inträffar och du är under 18 år kommer dina föräldrar eller annan vårdnadshavare kontaktas.

Information om valborg på andra språk hittar du längre ner på sidan.

Musik från vita scenen

Lunds kommun bjuder på underhållning via Radio AF 99,1 MHz kl 11.00-15.00. Därefter städas gröningen framför scenen inför kvällens traditionella firande.

Fler vuxna i parken - vill du hjälpa till?

Vill du komma till Stadsparken den här dagen och finnas till hands för ungdomarna? Varje år blir vi kontaktade av vuxna som vill göra en insats, som förening eller som privatpersoner. Cirka 2 veckor före valborg öppnar vi en tjänst där du kan anmäla dig som frivillig. Vi skickar ut karta och eventuellt annan information i förväg till de som har anmält sig. Din anmälan är inte bindande och uppgifterna raderas efter valborg. 

Säkerhet

Det finns ingen officiell arrangör för firandet under dagen men kommunen samarbetar med Polisen, Skånetrafiken, Trafikverket, Räddningstjänst, Region Skåne, Svenska Kyrkan och flera frivilliga organisationer för att göra det spontana firandet så säkert som möjligt. Känsliga delar av Stadsparken skyddas med avspärrningar. Renhållningsinsatsen förstärks i parken, men också på gator och torg. Polisen ökar sin styrka och säkerheten skärps längs järnvägsspåren och på Lund C.

Trafiken stängs av

All trafik, med undantag för behörig trafik, förbjuds på Svanevägen, Svanegatan och Gyllenkroks allé (norr om Magnus Stenbocksgatan) i riktning mot Nygatan och Stadsparkens norra ingång. Behörig är den som har fast parkeringsplats i p-hus eller fastighet som endast nås från dessa gator. Högevallsgatan stängs av helt.

Dessutom kommer stora mängder människor att röra sig mellan Lund C, centrum och Stadsparken – så ta det försiktigt i trafiken och var ute i god tid!

Faktaansvarig: Tekniska förvaltningen

Direktadress till denna sidan: https://www.lund.se/valborg

Kontakt

Park och natur

Tekniska förvaltningen

Besöksadress:Brotorget 1, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00
E-post: tekniska.forvaltningen@lund.se
Felanmälan: www.lund.se/felanmalan eller app: Felanmälan Lunds kommun

Tekniska förvaltningen

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Brotorget 1, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00
E-post:tekniska.forvaltningen@lund.se