Valborg i Stadsparken

Stadsparken står i fokus när valborg firas i Lund den 30 april. Firandet består av två delar: en spontan picknick under dagen och ett traditionellt firande som arrangeras av Lunds kommun på kvällen. 2017 lockade det spontana firandet ca 30 000 besökare.

Traditionellt kvällsfirande

Humor- och sånggruppen Fåfäng håller i årets valborgsfirande i Stadsparken på Vita scenen kl 20.00-21.00. Det blir sångunderhållning, allsång och vårtal. Brasan tänds ca 20.40. Välkomna!

Valborg firas på många andra platser i Lunds kommun, följ länken för mer information:
Valborgsfirande i Lunds kommun

Spontan picknick i Stadsparken

Varje år drabbas flera av rån, stöld, misshandel eller alkoholförgiftning. Lunds kommun och Polisen rekommenderar därför att ungdomar under 20 år undviker Stadsparken under den spontana picknicken på dagen.

Polisen har en stor styrka i Stadsparken som får hjälp av polisvolontärer, fältgrupp, fritidspersonal och andra vuxna. Dessa personer kommer särskilt uppmärksamma alkohol och andra droger bland yngre ungdomar. Din väska kan komma att kontrolleras, alkohol hälls ut och den som bryter mot lagen eller är inblandad i bråk kan registreras av polis eller socialtjänst. Om något av detta inträffar och du är under 18 år kommer dina föräldrar eller annan vårdnadshavare kontaktas. Information om valborg på andra språk hittar du längre ner på sidan.

Om du besöker Stadsparken, tänk på:

  • att det är förbjudet att dricka alkohol i parken om du är under 20 år.
  • att det är förbjudet att ha med sig eller använda alla andra sorters droger.
  • att sexuella trakasserier är förbjudet och ska anmälas. Sexuella trakasserier kan till exempel vara att ta på någon på ett sätt som personen inte gillar eller att säga kränkande sexuella kommentarer. Alla kan råka illa ut, oavsett kön. Håll koll på din kompis och hjälp varandra.
  • att det finns fyra informationspunkter i parken - röd, grön, gul och blå - med personal som kan hjälpa till. Här kan du även fylla din vattenflaska.
  • att tält, möbler, cyklar och glasflaskor är förbjudna i parken. Var rädd om växter och djur!
  • att det kan vara svårt att använda mobiltelefonen när det är så mycket folk i parken. Bestäm gärna en mötespunkt i förväg.
  • att det blir trångt på stan, särskilt för dig som vill åka tåg eller buss. Var ute i god tid om du ska resa. Det finns polis och vakter på flera stationer.

Musik från vita scenen

Lunds kommun bjuder på underhållning via Radio AF 99,1 MHz kl 11.00-15.00. Därefter städas gröningen framför scenen inför kvällens traditionella firande.

Hitta rätt med hjälp av karta

Broschyr med karta finns att hämta vid informationstornen. Här hittar du viktig information om hur du hittar i parken, var det finns vatten, toaletter, polis och sjukvård med mera. Kartan kan även hämtas via länk nedan.

Trafiken stängs av

All trafik, med undantag för behörig trafik, förbjuds på Svanevägen, Svanegatan och Gyllenkroks allé (norr om Magnus Stenbocksgatan) i riktning mot Nygatan och Stadsparkens norra ingång. Behörig är den som har fast parkeringsplats i p-hus eller fastighet som endast nås från dessa gator. Högevallsgatan stängs av helt.

Dessutom kommer stora mängder människor att röra sig mellan Lund C, centrum och Stadsparken – så ta det försiktigt i trafiken och var ute i god tid!

Säkerhet

Det finns ingen officiell arrangör för firandet under dagen men kommunen samarbetar med Polisen, Skånetrafiken, Trafikverket, Räddningstjänst, Region Skåne, Svenska Kyrkan och flera frivilliga organisationer för att göra det spontana firandet så säkert som möjligt. Känsliga delar av Stadsparken skyddas med avspärrningar. Renhållningsinsatsen förstärks i parken, men också på gator och torg. Polisen ökar sin styrka och säkerheten skärps längs järnvägsspåren och på Lund C.

Faktaansvarig: Tekniska förvaltningen

Direktadress till denna sidan: https://www.lund.se/valborg

Kontakt

Park och natur

Tekniska förvaltningen

Besöksadress:Brotorget 1, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-35975 00
E-post: tekniska.forvaltningen@lund.se
Felanmälan: www.lund.se/felanmalan eller app: Felanmälan Lunds kommun