Isbana på Stortorget

I år har Lund äntligen fått en utomhusisbana, centralt belägen på Stortorget inbjuder den till åkning närhelst du önskar. Här hittar du praktisk information om åkning och uthyrning.

Isbana på Stortorget

Isbanan på Stortorget är en omtyckt mötesplats under vintern. Nu när pandemin har lamslagit stora delar av samhället och många aktiviteter är inställda vill vi kunna erbjuda ett till alternativ för utomhusaktivitet; utöver våra lekplatser, utegym, parker, skogar och spontanidrottsplatser. Fysisk aktivitet utomhus uppmuntras av Folkhälsomyndigheten och innebär betydligt mindre smittspridningsrisk, framförallt för barn och ungdomar födda 2005 eller senare. Däremot är det viktigt att respektera de regler som finns och att vi alla hjälps åt att hålla avstånd, även utomhus. För att vi ska kunna hålla isbanan öppen måste besökarna ta sitt ansvar och hålla avstånd till varandra. Vi har tydliga regler och informerar och påminner om vikten av att hålla avstånd genom skyltar på plats.

Alla som är friska är välkomna att besöka isbanan. Vi har inga särskilda öppettider så välj gärna att besöka isbanan de tider på dygnet när det inte är som mest folk. Har du eller någon i ditt hushåll symtom – stanna hemma.

Hur ska antalet åkare på isen att begränsas så att det inte blir för trångt?

Vi har rekommenderat antalet åkare på isbanan till 18 personer. Detta med hänsyn taget till isbanans storlek och gällande restriktioner. Isbanan är inte en offentlig sammankomst och lyder inte under lagen om att man får samlas max 8 personer. Det finns skyltar med tydlig information om hur många som får åka samtidigt. Tänk på att även hålla avstånd till andra när du tar på och av skridskor, väntar på din tur att åka eller tittar på de som åker.

Är det flera personer i kö uppskattar vi om du kan begränsa din åktid till 30 minuter. När det finns värdar på plats kommer de att släppa av och på åkare i intervaller, vi ber åkarna att respektera deras in och utrop. Isbanan är öppen dygnet runt under tre månader och det går bra att komma tillbaka om det skulle vara mycket folk en dag.

När kan man låna skridskor och hur fungerar utlåningen?

Från och med måndagen den 25 januari öppnas utlåningen av skridskor igen, utifrån rekommendationerna om att i så hög utsträckning det går genomföra fritidsaktiviteter för barn och unga födda 2005 eller senare. Det är gratis att låna skridskor och utlåningen har öppet mellan kl. 16.00-20.00 på vardagar och mellan kl. 10.00-20.00 på lördagar och söndagar.

Under Sportlovet vecka 8 har utlåningen öppet mellan 10.00-20.00 varje dag.

Är det tillåtet att ha med klubba på isbanan?

Nej, inga ishockey-eller bandyklubbor är tillåtna eftersom utrymmet är begränsat.

Spelas det musik vid isbanan?

Ja, under samma tider som personal är på plats.

Isbanan genomförs i samarbete mellan Vinterlund och Tekniska förvaltningen, med stöd av Lekande barnens fond.

Direktadress till denna sidan: https://www.lund.se/isbana