Biblioteken

Folkbiblioteken i Lund består av Stadsbiblioteket och åtta stadsdelsbibliotek. Här hittar du böcker, tidningar, föreläsningar och andra evenemang för alla åldrar och intresseområden. Flera av våra bibliotek har Meröppet vilket innebär att du kan besöka biblioteket även när det inte är bemannat. Välkommen!

Folkbiblioteken

Alla bibliotek är stängda från och med 21 december

Till följd av regeringens restriktioner för att minska smittspridningen av Covid-19 är biblioteken stängda från och med den 21 december. Meröppna bibliotek är tillgängliga för besök mellan klockan 7-22 men utan personal och med tydliga förhållningsregler. Norra Fäladens bibliotek, Stångby bibliotek och Södra Sandby bibliotek håller helt stängt tillsvidare.

Stadsbiblioteket öppnar med begränsad service 11 januari

11 januari öppnar Stadsbiblioteket igen för nödvändiga besök. Biblioteket kommer att vara öppet på vardagar klockan 12-17. Då kan du endast använda en dator i upp till 15 minuter, skriva ut, hämta reservationer och lämna tillbaka böcker i vår självservice och skaffa bibliotekskort eller behörighet till Meröppet. Biblioteket är inte en mötesplats och det kommer inte att vara möjligt att gå runt i biblioteket för att själv välja böcker, endast reserverade medier kan lånas.

Reservationer och återlämning

Fram till 11 januari går det inte att reservera böcker eller annan media, reservationer lämnas heller inte ut.
Återlämningstiden för allt som är utlånat innan 21 december flyttas fram till 1 februari (undantaget fjärrlån, det vill säga lån från andra bibliotek än folkbiblioteken i Lund). Det som lånas på de meröppna biblioteken får ordinarie återlämningstider. Möjligheten att beställa böcker genom Take away-tjänsten pausas tillfälligt.

Här finns en sida med mer information. Scrolla ner till frågor och svar.

Hitta böcker och låna via bibliotekens webbplats

På vår webbplats kan du bland annat söka efter böcker, reservera, se dina lån, låna om och betala eventuella avgifter.
Skaffa bibliotekskort
Använda databaser hos biblioteket

Vi inspirerar gärna med boktips

Vi hjälper dig gärna med boktips eller om du letar efter en särskild bok eller tidning. Kom in till oss och fråga eller besök vår webbplats där vi har boktips och boklistor.
Få boktips
Hitta e-böcker
Digitala biblioteket

Många evenemang på biblioteken

På alla bibliotek erbjuder vi föreläsningar, bokklubbar, intressanta samtal, sagostunder, teatrar och olika barnträffar. Se våra program för att ta reda på vad som händer på ditt bibliotek.
Hitta bibliotekens program

Läsa på andra sätt

På biblioteken finns hjälp för dig som har svårt att läsa tryckta böcker. Vi har till exempel talböcker, böcker med stor stil och lättlästa böcker.
Få hjälp om du har lässvårigheter

Direktadress till denna sidan: https://www.lund.se/folkbiblioteken