Vi tänder staden 30 november!

26 november, 2018

Den 30 november tänder vi staden inför årets julfirande! Årets tema för julbelysning och dekorationer - kärlek, musik och gemenskap - inspireras av Musikhjälpens budskap om att alla har rätt att funka olika. Välkommen till grantändning på Stortorget fredag 30 november kl 16.00!

Förberedelserna började i november. Det tar nästan två veckor att klä granen på Stortorget med bland annat 12 000 ljuspunkter på en sammanlagt 2 km lång slinga – lika långt som avståndet mellan Mejeriet och Universitetssjukhuset! En del av dekorationerna i granen har tillverkats av kommunens dagliga verksamheter.Granen på Mårtentorget kläs på temat tomteverkstad, med polkagrisar och pepparkaksgubbar, och det nyrenoverade Bantorget får en klassiskt elegant gran i guld, vitt och koppar.

Julbelysning

Drygt 200 marschaller tänds dagligen på Bantorget, Klosterhagen och Petriplatsen – vilket inte alltid är så lätt om det blir dåligt väder!

Girlanger, mistel och ljusträd

Planeringen inför årets julbelysning börjar redan på våren med att se över befintlig utrustning, planera och beställa nya produkter. I år har vi dessutom börjat ett arbete med att se över och kvalitetssäkra kopplingar för girlangerna som pryder gatorna. All belysning har LED-lampor.

Nya girlanger med hjärtan pryder Stora Södergatan, Botulfsgatan samt Östra och Västra Mårtensgatan. Det behövs ca 550 buntar granris för Klostergatans girlanger, som binds för hand, och fontänerna på Bantorget och i Stadsparken. I Stadsparkens växthus kan man även kika in på en juldukning som inspireras av skogen och dess invånare:

Växthusets juldukning 2018

Ljushjorten står kvar på Klosterängshöjden, misteln (bild nedan) besöker Södra Sandby och Genarp har fått ett nytt ljusträd. Traditionsenliga granar finns på plats i kommunens östra tätorter.

Julbelysning

Mer jul tillsammans med handeln

Nytt för i år är att Lunds kommun och Handelsföreningen gemensamt uppmuntrar stadens handlare att dekorera utanför sina butiker och på så vis höja julstämningen ytterligare ett snäpp. För att göra det enkelt görs ett undantag från reglerna för markupplåtelse under perioden fram till jul. Temafärgerna guld, rött och grönt återkommer, gärna med dekorationer som knyter an till Musikhjälpen och till årets jultema Kärlek, musik och gemenskap.

Kontakt

Gator och trafik

Tekniska förvaltningen

Besöksadress:Brotorget 1, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00
Felanmälan: www.lund.se/felanmalan eller app: Felanmälan Lunds kommun
E-post:tekniska.forvaltningen@lund.se