Cykelvänlig arbetsplats

Nu har tävlingen "Cykelvänlig arbetsplats" startat! Anta utmaningen och anmäl din arbetsplats för att vara med och tävla om att bli årets cykelvänligaste arbetsplats i Lund.

Vad är Cykelvänlig arbetsplats?

Cykelvänlig arbetsplats är en utmärkelse för arbetsplatser i Lund som gör det lätt för sina anställda att välja cykeln till och från arbetet, samt i tjänsten. Tävlingen är öppen för alla arbetsplatser i Lunds kommun. Utmärkelsen består av tre nivåer, från en till tre stjärnor. Vi räknar med att konkurrensen mellan Lunds arbetsplatser kommer att bli tuff. För att ha en chans att vinna inom respektive kategori kan någonting utöver det vanliga vara avgörande för att kamma hem priserna. Utöver utmärkelsen "Lunds cykelvänligaste arbetsplats" kommer en jury även att utse "Årets cykelidé", för initiativ som är extra bra och kreativa.

Kom igång

1. Registrera företaget genom att skicka ett mejl till tf.nyaresvanor@lund.se

2. När ni har anmält er får ni inom kort ett första mejl från Lunds kommun. Ni kan när som helst kontakta oss om ni har frågor och i mån av tid kan vi även komma på besök på er arbetsplats.

3. Utse en ansvarig person eller grupp för arbetet, gärna någon med stort cykelintresse!

4. Gå igenom listan med kriterierna och bestäm vilken nivå ni vill satsa på att uppnå utifrån vad som känns realistiskt för er (listan hämtas under rubriken Relaterad information nedan).

5. Glöm inte att ni kan fylla i egna cykelinitiativ utöver de kriterier som vi har satt upp.

6. Gör en enkel check över hur många medarbetare som tar cykeln till jobbet eller vad de behöver för att de ska börja cykla till jobbet. Kanske saknas det en dusch? Förslagsvis kan en enkel reseundersökning genomföras i början av arbetet och en till precis innan kriterierna skickas in. På så sätt kan ni hålla koll på om arbetet ger effekt.

7. Tips och inspiration, samt löpande information om hur tävlingen fortskrider kommer att skickas ut till ansvarig person/personer.

8. Senaste dag att anmäla sig och att ange vilka kriterier arbetsplatsen uppfyller är 15 september 2019.

Så här går det till

Anmälda företag får en länk till e-tjänst där ni fyller i vilka kriterier som uppfylls:

  • för att uppnå en stjärna ska 5 av kriterierna uppfyllas
  • för att uppnå två stjärnor ska 10 stycken uppfyllas
  • för att uppnå tre stjärnor ska 15 av de cykelvänliga kriterierna vara uppfyllda.
  • Det finns också möjlighet att ange egna åtgärder som inte finns med bland kriterierna. Läs kriterierna nedan.

Vandringspris och diplom

Vinnaren utses under hösten. En jury utser vinnaren för respektive utmärkelse "Lunds cykelvänligaste arbetsplats" och "Årets cykelidé". Kommunens och juryns beslut kan inte överklagas.

Utvärderingen sker utifrån hur många kriterier som uppfyllts och hur väl företaget lyckats uppfylla dem. När ifyllda kriterier och andra bra initiativ skickas in är det viktigt att ni motiverar hur kriterierna uppfyllts för att ha en chans att vinna. Om åtgärder utöver angivna kriterier ger en poäng eller inte, avgörs av juryn.

Förstapriset är äran - att få stoltsera som Lunds cykelvänligaste arbetsplats eller en arbetsplats med bästa cykelidén. Utmärkelserna är en vandringspokal som företagen får behålla under ett års tid, tills det är dags för nästa tävling. Dessutom utlovas fin publicitet och uppmärksamhet i sociala medier.

Alla företag som deltagit i tävlingen får ett diplom. Även om ni inte lyckades kamma hem första platsen som Lunds cykelvänligaste arbetsplats eller Årets cykelidé kan ni bli uppmärksammade för goda och kreativa insatser.

Må bästa arbetsplats vinna!

Direktadress till denna sidan: https://www.lund.se/cykelvanligarbetsplats

Kontakt

Gator och trafik

Tekniska förvaltningen

Besöksadress:Brotorget 1, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00
Felanmälan: www.lund.se/felanmalan eller app: Felanmälan Lunds kommun
E-post:tekniska.forvaltningen@lund.se