Cykelvänlig arbetsplats

Cykelvänlig arbetsplats är en utmärkelse för arbetsgivare i Lund som gör det lätt för sina anställda att välja cykeln. Tävlingen är öppen för alla arbetsplatser i Lunds kommun. Utmärkelsen består av tre nivåer, från en till tre stjärnor. Utöver utmärkelsen "Lunds cykelvänligaste arbetsplats" utses "Årets cykelidé", för initiativ som är extra bra och kreativa.

Illustration Cykelvänlig arbetsplats

Vad händer just nu i Cykelvänlig arbetsplats?

Tävlingen är avslutad för 2019 och vinnarna i de olika kategorierna presenterades under Trafikantveckan i september. Årets cykelvänligaste arbetsplats i Lund är Modity och Årets cykelidé stod AF Bostäder för.

Detta är juryns motivering:
"Vinnare i årets Cykelvänlig arbetsplats är Modity, med motiveringen att de arbetar med samtliga kriterier, vilket syns i vad de lyckas uppnå. Modity kan därmed ses som en förebild för en Cykelvänlig arbetsplats.

Årets cykelidé tilldelas i år AF Bostäder, som visar på extra stor kreativitet eftersom de har tagit ett samlat grepp om sina cykelrelaterade insatser. Särskilt har de på ett lekfullt sätt uppmuntrat medarbetare genom sommarpresenter med cykelartiklar och cykelutmaing"

Vill du anmäla dig och din arbetsplats till nästa års tävling?

Då kan du anmäla dig redan nu, se information nedan!

Kom igång

1. Registrera företaget genom att skicka ett mejl till tf.nyaresvanor@lund.se

2. När ni har anmält er får ni inom kort ett första mejl från Lunds kommun. Ni kan när som helst kontakta oss om ni har frågor och i mån av tid kan vi även komma på besök på er arbetsplats.

3. Utse en ansvarig person eller grupp för arbetet, gärna någon med stort cykelintresse!

4. Gå igenom listan med kriterierna och bestäm vilken nivå ni vill satsa på att uppnå utifrån vad som känns realistiskt för er (listan hämtas under rubriken Relaterad information nedan).

5. Glöm inte att ni kan fylla i egna cykelinitiativ utöver de kriterier som vi har satt upp.

6. Gör en enkel check över hur många medarbetare som tar cykeln till jobbet eller vad de behöver för att de ska börja cykla till jobbet. Kanske saknas det en dusch? Förslagsvis kan en enkel reseundersökning genomföras i början av arbetet och en till precis innan kriterierna skickas in. På så sätt kan ni hålla koll på om arbetet ger effekt.

7. Tips och inspiration, samt löpande information om hur tävlingen fortskrider kommer att skickas ut till ansvarig person/personer.

8. Senaste dag att anmäla sig och att ange vilka kriterier arbetsplatsen uppfyller är 15 september 2019.

Så här går det till

Anmälda företag får en länk till e-tjänst där ni fyller i vilka kriterier som uppfylls:

  • för att uppnå en stjärna ska 5 av kriterierna uppfyllas
  • för att uppnå två stjärnor ska 10 stycken uppfyllas
  • för att uppnå tre stjärnor ska 15 av de cykelvänliga kriterierna vara uppfyllda.
  • Det finns också möjlighet att ange egna åtgärder som inte finns med bland kriterierna. Läs kriterierna nedan.

Vandringspris och diplom

Vinnaren utses under hösten. En jury utser vinnaren för respektive utmärkelse "Lunds cykelvänligaste arbetsplats" och "Årets cykelidé". Kommunens och juryns beslut kan inte överklagas.

Utvärderingen sker utifrån hur många kriterier som uppfyllts och hur väl företaget lyckats uppfylla dem. När ifyllda kriterier och andra bra initiativ skickas in är det viktigt att ni motiverar hur kriterierna uppfyllts för att ha en chans att vinna. Om åtgärder utöver angivna kriterier ger en poäng eller inte, avgörs av juryn.

Förstapriset är äran - att få stoltsera som Lunds cykelvänligaste arbetsplats eller en arbetsplats med bästa cykelidén. Utmärkelserna är en vandringspokal som företagen får behålla under ett års tid, tills det är dags för nästa tävling. Dessutom utlovas fin publicitet och uppmärksamhet i sociala medier.

Alla företag som deltagit i tävlingen får ett diplom. Även om ni inte lyckades kamma hem första platsen som Lunds cykelvänligaste arbetsplats eller Årets cykelidé kan ni bli uppmärksammade för goda och kreativa insatser.

Må bästa arbetsplats vinna!

Direktadress till denna sidan: https://www.lund.se/cykelvanligarbetsplats

Kontakt

Gator och trafik

Tekniska förvaltningen

Besöksadress:Brotorget 1, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00
Felanmälan: www.lund.se/felanmalan eller app: Felanmälan Lunds kommun
E-post:tekniska.forvaltningen@lund.se

Stadsbyggnadskontoret

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Brotorget 1, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00
E-post: stadsbyggnadskontoret@lund.se