Cykelvänlig arbetsplats

Att utses till en cykelvänlig arbetsplats är en fin utmärkelse. Cykelvänlig arbetsplats är en tävling som är öppen för alla arbetsplatser i Lunds kommun.

Vinnarna i tävlingen Cykelvänlig arbetsplats 2019

Vinnarna i tävlingen Cykelvänlig arbetsplats 2019. Årets cykelvänligaste arbetsplats i Lund blev Modity och Årets cykelidé stod AF Bostäder för. Foto: Kristina Strand Larsson.

Vill du anmäla dig och din arbetsplats till årets tävling?

 1. Registrera ert företag genom att skicka ett mejl till tf.nyaresvanor@lund.se. Vi svarar inom kort om att vi har registrerat er som deltagare i årets tävling. 
 2. Utse en ansvarig person eller en grupp för att driva arbetet, gärna någon med stort cykel- och miljöintresse.
 3. Bekanta er med kriterierna och besluta om vilken nivå ni vill försöka uppnå samt vilka kriterier som känns realistiska för er att arbeta mot (listan med nivåer och kriterier finns nedan).
 4. Dags att slå era kloka huvuden ihop! Fundera över om ni vill ange egna cykelåtgärder utöver de som vi har listat. Kanske har ni en jättebra idé?
 5. Gör en enkel avstämning på hur många medarbetare som cyklar till jobbet på ert företag, samt ta reda på vad som skulle kunna leda till att fler börjar cykla. Kanske saknas det en dusch att använda innan arbetspasset börjar på morgonen? Förslagsvis kan en enkel reseundersökning genomföras i början på arbetet och senare en till i slutet. På så sätt får ni en bra överblick på om arbetet ger effekt.
 6. Ni är inte ensamma! Tips, inspiration och löpande information kommer att skickas ut till den person eller den grupp som är utsedda för att arbeta med cykelinsatserna.
 7. Sista dag att anmäla sig och att ange vilka kriterier arbetsplatsen uppfyller är 10 september 2020.

Tävlingsnivåer

Tävlingen är indelad i tre nivåer - mellan en till tre stjärnor som representerar arbetsplatsens arbete med cykelvänliga åtgärder. Utöver utmärkelsen ”Lunds cykelvänligaste arbetsplats 2020” utses också ”Årets cykelidé” till det företag som arbetat extra kreativt med cykelvänliga initiativ.  

När ni anmält ert företag får ni en länk till en e-tjänst där ni senare fyller i de kriterier ni uppfyllt:

 • för att uppnå en stjärna ska 5 kriterier uppfyllas.
 • för att uppnå två stjärnor ska 10 kriterier uppfyllas.
 • för att uppnå tre stjärnor ska 15 kriterier uppfyllas.
 • Det finns också möjlighet att ange egna åtgärder och idéer som inte finns med i de förutbestämda kriterierna.

I e-tjänsten ska ni motivera hur ni uppfyller kriterierna. Det är viktigt för juryns utvärdering. Juryn avgör om åtgärder utöver angivna kriterier ger poäng eller inte.

Priser och diplom

Under hösten utser juryn vinnarna för utmärkelsen ”Lunds cykelvänligaste arbetsplats” och ”Årets Cykelidé”. Kommunens och juryns beslut kan inte överklagas.

Förstapriset är äran - att få stoltsera som Lunds cykelvänligaste arbetsplats eller en arbetsplats med bästa cykelidén. Priset är även en fin pokal som ni kan kan visa upp för medarbetare, besökare eller kunder. Vinnarbilden publiceras i Lunds kommuns kanaler. 

Alla företag som har deltagit i årets tävling får ett diplom. Även om ni inte lyckats kamma hem första platsen som Lunds cykelvänligaste arbetsplats eller Årets cykelidé kan ni alltså fortfarande bli uppmärksammade för goda och kreativa insatser.

Må bästa arbetsplats vinna!

Direktadress till denna sidan: https://www.lund.se/cykelvanligarbetsplats