Cykelparkering

Parkera i cykelställ eller i det låsta cykelgaraget vid Västra stationstorget. Tänk på att en felparkerad cykel kan vara i vägen för gående och direkt farlig för synskadade. Som grundregel gäller att du får parkera maximalt 24 timmar på samma ställe under vardagar i Lund.

Karta över cykelparkeringsplatser runt Lund C
I Lunds kommun finns många cykelparkeringar men det största behovet är koncentrerat till Lund C. På både östra och västra sidan om järnvägen finns 24-timmarsparkeringar men också cykelgarage och en mindre långtidsparkering på var sida spåren.

Så här använder du tvåvåningscykelstället

Bilden beskriver hur du först drar ned den övre balken och vinklar den så att du kan rulla upp din cykel. När du är klar fäller du upp den övre balken igen och din cykel är parkerad. 

instruktion med illustrationer för tvåvåningscykelställ

Regler för cykelparkering

Hjälp oss med tillgängligheten, parkera i cykelstället

Cyklar som står utanför cykelställ kan skapa problem för personer med olika former av funktionshinder, barnvagn eller bagage. Även utryckningsfordon kan få svårt att komma fram.

24-timmarsregeln

Enligt lagen får en cykel inte parkeras under längre tid än 24 timmar i följd på vardagar, utom vardag före sön- och helgdag, inom tättbebyggt område. Kommunen märker cyklarna och forslar bort dem som inte använts under en längre tid.

Långtidsparkering

Vid Lund C kan du parkera 14 dygn på två ställen; på nordvästra hörnet av Clemenstorget och på del av cykelparkeringen mellan Västra stationstorget och Lokföraregatan. Vill du parkera längre än 14 dygn, eller under tak, välj låst cykelparkering i vid Västra stationstorget.

Cykelställ vid regionala busshållplatser

För att göra det bekvämare att byta mellan cykel och buss finns så kallade Bike'n'Ride-anläggningar i Lund, Dalby, Södra Sandby, Veberöd och Genarp. Detta är cykelställ under tak med hög standard nära tågstation och regionala busshållplatser.

Låst cykelparkering vid Lund C

Om du vill parkera din cykel säkrare, under tak, en längre tid eller bara vara garanterad en plats, är låst cykelparkering ett bra val. Det låsta cykelgaraget ligger vid Västra stationstorg i anslutning till Lund C och är öppet dygnet runt.  

Kostnad

Du får prova på tjänsten i 10 dagar utan kostnad. Därefter kostar det 80 kronor för 30 dagar. Det är ett abonnemang som förlängs automatiskt med 30 dagar i taget. Du får ett mejl inför varje förlängning. Du kan när som helst avsluta abonnemanget för nästkommande månadsperiod, dock senast två dagar innan det gamla löper ut. Läs fullständiga villkor längs ner på denna sida.

Så använder du garaget

  1. Lunds kommun använder sig av betaltjänsten Triply som har hand om abonnemangen. Du behöver bli medlem hos Triply för att nyttja det låsta garaget.
    Du skapar ett medlemskap genom att registrera dig på triply.se/lund.
    Du behöver ett mobilt BankID och ett betalkort. (Saknar du ett BankID kan vi hjälpa dig med registreringen på Medborgarcenter på kommunhuset Kristallen, Brotorget 1.)
  2. För att kunna nyttja din låsta parkeringsplats behöver du koppla ett passerkort till ditt abonnemang. Det fungerar med de flesta kort som har en blipp-funktion (du kan till exempel använda ditt gamla jojo-kort eller ett annat kort). 

Kommer du inte in till garaget?

Kontrollera att du använder rätt passerkort.
Kontrollera ditt medlemskap på triply.se/lund.
Om problemet kvarstår mejla till support@triply.se.

Lådcykelparkering

Lådcykelparkeringen på Bangatan, mitt emot Lund C, har plats för 6 cyklar. Fler lådcykelparkeringar på olika platser planeras under 2020.

Direktadress till denna sidan: https://www.lund.se/cykelparkering