Cykelparkering

Parkera i cykelställ eller i det låsta cykelgaraget vid Västra stationstorget. Tänk på att en felparkerad cykel kan vara i vägen för gående och direkt farlig för synskadade. Som grundregel gäller att du får parkera maximalt 24 timmar på samma ställe under vardagar i Lund.

Karta över cykelparkeringsplatser runt Lund C

I samband med ombyggnationen av Clemenstorget minskar det totala antalet cykelparkeringsplatser på torget. Samtidigt har cykelställen närmare Lund C utökats. De kvarvarande cykelställen vid Bangatan ska stå kvar och under våren 2020 tillkommer ett 50-tal cykelparkeringsplatser fördelade på olika platser på torgytan.

De cyklister som brukade parkera på Clemenstorget hänvisas nu till andra sidan Bangatan, till Godsmagasinet där man kan nyttja både plan 1 och 2, och tvåvånigscykelställen som nyligen byggts vid spår 1 på Lund C.

Se instruktionen nedan om hur man parkerar sin cykel i ett tvåvåningscykelstället vid Spår 1 på stationsområdet. 

instruktion med illustrationer för tvåvåningscykelställ

linje

Regler för cykelparkering

Tillgänglighet
Cyklar som står utanför cykelställ kan skapa problem för personer med olika former av funktionshinder, barnvagn eller bagage. Även utryckningsfordon kan få svårt att komma fram.

24-timmarsregeln
Enligt lagen får en cykel inte parkeras under längre tid än 24 timmar i följd på vardagar, utom vardag före sön- och helgdag, inom tättbebyggt område. Kommunen märker cyklarna och forslar bort dem som inte använts under en längre tid.

Långtidsparkering
Vid Lund C kan du parkera 14 dygn på två ställen; på nordvästra hörnet av Clemenstorget och på del av cykelparkeringen mellan Västra stationstorget och Lokföraregatan, se ”Karta, cykelparkering Lund C" under relaterad information. Vill du parkera längre än 14 dygn, eller under tak, välj en låst cykelparkering.

Cykelställ vid regionala busshållplatser

För att göra det bekvämare att byta mellan cykel och buss finns så kallade Bike'n'Ride-anläggningar i Lund, Dalby, Södra Sandby, Veberöd och Genarp. Detta är cykelställ under tak med hög standard nära tågstation och regionala busshållplatser.

Låst cykelparkering vid Lund C

Om du vill parkera din cykel säkrare, under tak, en längre tid eller bara vara garanterad en plats, är låst cykelparkering ett bra val. Det låsta cykelgaraget ligger vid Västra stationstorg i anslutning till Lund C och är öppet dygnet runt.  

Kostnad

Du får prova på tjänsten i 10 dagar utan kostnad. Därefter kostar det 80 kronor för 30 dagar. Det är ett abonnemang som förlängs automatiskt med 30 dagar i taget. Du får ett mejl inför varje förlängning. Du kan när som helst avsluta abonnemanget för nästkommande månadsperiod. Läs fullständiga villkor längs ner på denna sida.

Så använder du garaget

1. Lunds kommun använder sig av betaltjänsten Triply som har hand om abonnemangen. Du behöver bli medlem hos Triply för att nyttja det låsta garaget. Du skapar ett medlemskap genom att registrera dig på triply.se/lund. Du behöver ett mobilt BankID och ett betalkort. (Saknar du ett BankID kan vi hjälpa dig med registreringen på Medborgarcenter på kommunhuset Kristallen, Brotorget 1.)

2. För att kunna nyttja din låsta parkeringsplats behöver du koppla ett passerkort till ditt abbonemang. Det fungerar med vilket kort som helst som har en blipp-funktion (du kan till exempel använda ditt gamla jojo-kort eller ett annat kort). 

Kommer du inte in till garaget?

Kontrollera att du använder rätt passerkort. Kontrollera ditt medlemskap på triply.se/lund. Om problemet kvarstår mejla till support@triply.se.

Lådcykelparkering

Lådcykelparkeringen på Bangatan, mitt emot Lund C, har plats för 6 cyklar. Fler lådcykelparkeringar på olika platser planeras under 2020.

Direktadress till denna sidan: https://www.lund.se/cykelparkering

Kontakt

Gator och trafik

Tekniska förvaltningen

Besöksadress:Brotorget 1, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00
Felanmälan: www.lund.se/felanmalan eller app: Felanmälan Lunds kommun
E-post:tekniska.forvaltningen@lund.se

Stadsbyggnadskontoret

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Brotorget 1, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00
E-post: stadsbyggnadskontoret@lund.se