Det stora kranbytet – en jätte ersätts av en annan

22 januari, 2021

Under helgen den 30-31 januari byts byggkranen till Hedda Anderssongymnasiet ut. Det är inga små grejer som ska flyttas. Kranarna är ungefär 75 meter höga.

En mobilkran används för att montera betongväggarna till Hedda Anderssongymnasiet och nya Svaneskolan. I dag används en mobilkran vid monteringen av byggets betongväggar. Den 30-31 januari ska mobilkranen bytas ut mot en som har större räckvidd.

Byggkranarna används vid monteringen av de färdigproducerade betongväggarna i Hedda Anderssongymnasiet och nya Svaneskolan. Den nya kranen ingick i planeringen redan från början. Kranarna har samma kapacitet - 350 ton - men nykomlingen har en bom på cirka 75 meter som gör att den når längre. Den nya kranen går på larver, vilket innebär att den också är flyttbar.

- Kranen kommer i delar på lastbilar, det är en riktigt tung pjäs. Vi planerar att ta transporterna på fredagen, men det kan vara så att en eller två leveranser anländer på lördagen eller söndagen, säger Magnus Skogh, Skanska.

Inga vägar behöver stängas av

Det är inga vägar som behöver stängas av i samband med kranbytet. De som bor i närheten kan märka att det är aktivitet på arbetsplatsen, men arbetet ska inte vara störande. Det stora kranbytet beräknas pågå cirka 07.00-19.00.
- Jag ska göra allt jag kan för att vi ska få in alla transporterna under fredagen. Då stör vi minst, säger Magnus Skogh.

Läs mer om nya Hedda Anderssongymnasiet och Svaneskolan

Relaterad information