Bottenplatta ska bli Hedda-gymnasiets golv

Just nu rivs det sista av källaren i Svaneskolans byggnad A. Samtidigt gjuts bottenplattan till en byggnad i det nya Hedda-gymnasiet och till ett nytt skyddsrum. Golvet kommer först på plats.

Nu rivs källaren till Svaneskolans sista byggnad. Betongen i källaren till Svaneskolans byggnad A knackas bort.

De sista delarna av Svaneskolans byggnad A rivs nu. Det är betongen i källaren som knackas bort och det medför tyvärr en del buller. Ett par veckor till tar det, sedan blir det återigen tystare på arbetsplatsen.

Nu är hela utrymmet till skyddsrummen urgrävt och Skanska har lagt ut skyddsbetong och kan sedan börja armera. När vi bygger skyddsrum måste all armering bindas på plats.

Hedda-gymnasiet ska få tre skyddsrum, där 120 personer ryms i varje. Nu är hela utrymmet till skyddsrummen urgrävt och Skanska har lagt ut skyddsbetong och kan börja armera. Armeringen gör betongen starkare. All armering måste bindas på plats när vi bygger skyddsrum. I vanliga plattor används ofta svetsade järn, men just i punkten där vi svetsar blir hållfastheten lägre. Därför måste armeringen bindas för hand till ett skyddsrum. Nästa moment till skyddsrummet blir att gjuta bottenplattan. Ett skyddsrum är beräknat på att klara tyngden av byggnaden som är ovanpå. När bottenplattan är klar - om cirka fem veckor - ska Skanska gjuta fast skyddsrummets dörrar, så att de sitter säkert.

Till den nya skolans byggnad som kallas B, är en del av bottenplattan redan gjuten. En del av bottenplattan till byggnad B är redan gjuten.

Till den nya skolans byggnad som kallas B, är en del av bottenplattan redan gjuten. På resten av plattan läggs isolering och sedan ska betongen armeras. Här läggs isolering på plattan innan betongen armeras.

Till den nya skolans byggnad som kallas B, är en del av bottenplattan redan gjuten. På resten av plattan läggs isolering och sedan ska betongen armeras. Den blanka, färdiga betongen ser ut om ett salsgolv. Om ett par åt kommer ett stort antal elever att gå här. Vi kan se hur avloppsrör och el-rör sticker upp och i ett hörn finns också ett hiss-schakt.

Bygget av det nya Hedda-gymnasiet pågår för fullt. På torsdag anländer en ny byggkram till arbetsplatsen.

Om ett par veckor fortsätter Skanska med nästa bottenplatta och i vecka 48 kommer de första väggarna. De gjuts i Kristianstad och fraktas till byggarbetsplatsen i Lund. Till skyddsrummet gjuts väggarna på plats. På torsdag anländer en byggkran som bland annat ska användas för att för att lyfta armering och formar till skyddsrummet.

Nu rivs källaren till Svaneskolans sista byggnad. Rivning och bygge pågår samtidigt.