Min resa

Visst går det att resa hållbart och ändå upptäcka världen. Både den stora världen långt bort och den lilla, framför dina fötter i din stad. Här möter du olika personer som berättar om sina resor med miljö och klimat i fokus. Följ med på min resa.

 

 

December

2019-12-06

Min resa: En vikbar cykel blev min tågkompis i tre veckor

Jag arbetspendlar med tåg till Växjö och i tre veckor har jag lånat en vikcykel från Lunds kommun. Vikcykeln går att fälla ihop, ta under armen och gå. Det var på Facebook tror jag, som jag såg en annons om att du kan låna cyklar från Lunds kommun för att prova. El-cyklarna är nog upptagna, tänkte jag. Lådcykel hade jag inte behov av, men vikcykel – varför inte?

November

2019-11-25

Min resa: Jag söker städer med gröna stråk och ätbara växter

När jag kommer till en ny stad letar jag alltid upp en högt belägen plats för att få en god överblick. Det kan vara ett torn, ett berg eller en karusell. Där ser jag ut över staden för att ta reda på vad jag vill besöka.

2019-11-05

Min resa: Jag flyttar med cykel

Sedan ett par år bor jag i Göteborg, en stad som har spårvagnar och satsar på cykel och kollektivtrafik. Jag utnyttjar dock sällan kollektivtrafiken, utan tar mig fram överallt på cykel. Flytten till Göteborg gjorde jag också med cykel, faktiskt. Jag tog min packning cyklade dit. Fem dagar tog det.

2019-11-05

Min resa: Upptäck stadens gömda detaljer

Många drömmer om att resa långt iväg. Jag gillar att även upptäcka saker helt nära – att vara turist i sin egen stad. Det är ett hållbart sätt att resa – att hemestra.

Oktober

2019-10-30

Min resa: Jag tycker om att vara bland människor

När jag och min sambo har möjlighet, tar vi en resa tillsammans. Det är intressant att se hur människor lever på andra ställen. Vad gör de när de vill hitta på något roligt? Vad finns det för sevärdheter? Det är också skönt att komma bort från vardagen ett tag och samtidigt bredda sina perspektiv. Alltid lär vi oss något nytt.

2019-10-30

Min resa: Schweiz är världens bästa tågland

Jag har alltid älskat att resa. Redan när jag var liten längtade jag efter att besöka andra länder. Jag ville se något nytt. När jag var mindre tänkte jag mest på semester, havet och god mat. Nu vill jag träffa nya människor som tänker och lever på andra sätt än jag.

2019-10-14

Min resa: Jag blir lycklig av att gå

Jag tycker att det som hjärnläkaren Anders Hansen säger i SVT är väldigt intressant. Han berättar hur hjärnan fungerar och hur positivt det är med fysisk träning. Vi människor är utvecklade för att leva på savannen och vandra 18 000 steg om dagen.

2019-10-12

Min resa: Res med cykel och tillsammans

Jag jobbar med att få människor att resa mer hållbart och miljövänligt. När vi talar om resor tänker många på semester. Jag tänker på vardag och pendlingar till och från jobbet. Hur ska vi då resa klimatsmart? Jo, tillsammans eller med cykel.

2019-10-12

Min resa: Vi stadsluffar med tåg i Italien

Jag och min sambo tycker väldigt mycket om Italien. När vi bokade en weekendresa till Bologna en gång upptäckte vi hur enkelt det var att åka tåg inne i Italien.