Studentbostad

Det är populärt att bo i Lund och befolkningen ökar varje år. Att få tag i boende i Lund kan vara en utmaning särskilt vid terminsstarten. Ta del av våra tips, ha tålamod och sök boende på flera olika håll.

Det byggs mycket bostäder i Lund, men samtidigt är efterfrågan stor. Målet är att det ska byggas 3000 studentbostäder de kommande tio åren. Vi har listat ett stort antal aktörer som förmedlar studentbostäder. Våra bästa tips är att börja söka så snart du har blivit antagen. Ha inte för specifika krav när du börjar söka, det kan ta lite tid att få bostaden som du verkligen vill ha

Lunds universitet har samlat information om bostadsföretag och bostadsförmedlingar som vänder sig till dig som är student. Där kan du även läsa om bostäder som förmedlas via AF Bostäder och de olika nationerna i Lund.

Lunds universitets bostadssidor

Du som planerar att stanna i Lund en längre tid kan ställa dig i den kommunala bostadskön. 

Lunds kommuns Fastighets AB (LKF)

BoPoolen.nu

BoPoolen.nu är en bostadsförmedling som drivs av Lunds universitets studentkårer, LUS, med stöd från Lunds kommun, Lunds universitet och AF Bostäder. Du kan kontakta BoPoolen.nu om du söker bostad eller har en säng, soffa eller ett gästrum att hyra ut. När du väl har fått en bostad ska du även vara folkbokförd i Lund och hur du går tillväga finns beskrivet nedan.

Besök BoPoolens webbplats

Folkbokföring

När du flyttar till en ny stad har du mycket att vinna på att folkbokföra dig i den nya kommunen. Den viktigaste anledningen är att du enligt lag ska vara folkbokförd där du bor. Du ska ha fyllt 18 år, vara nyinflyttad till Lunds kommun och tänker bo här i sex månader eller längre. Det finns fler anledningar som gör att det är viktigt att folkbokföra sig där man bor:

  • Egen försäkring. När man har en egen bostad är det viktigt med en egen försäkring. För att få teckna en egen hemförsäkring måste man vara folkbokförd i Lund.
  • Rätt till bostadsbidrag. Många studenter har rätt till bostadsbidrag men bara på den ort man är folkbokförd. Läs mer om det hos Försäkringskassan genom att klicka på länken nedan.
  • Posten kommer till rätt adress. Om du folkbokför dig i Lund kommer din post till rätt adress och dessutom ändras din adress automatiskt hos många organisationer och myndigheter.
  • Barnomsorg. Har du barn kan du få hjälp av kommunen med barnomsorg men bara om du är folkbokförd i Lund.

Dessutom får du rösta i Lund i nästa allmänna val och vara med att påverka Lunds framtid.

Se Skatteverkets information om studentflytt och hur du folkbokför dig under "relaterad information" längst ner på sidan.

Energispartips för studenter

När du har hittat ditt boende, glöm inte att kolla på våra energispartips för dig som är student!

Energismart student

Klimatsmart studentbostad

Har du fått tag på en studentbostad och undrar hur du gör för att bo så klimatsmart som möjligt som student? Kolla på den här filmen för handfasta tips från våra energi- och klimatrådgivare.

Kontakt

Kommunkontoret

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Bruksgatan 22, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00
E-post:kommunkontoret@lund.se

Studentsamordnare

Jeanette Persson
Kommunkontoret, Lunds kommun
Telefon: 070-175 88 24, 046-359 30 51
E-post:jeanette.persson5@lund.se