Bostad

Det är populärt att bo i Lund och befolkningen ökar varje år. Att få tag i boende i Lund kan vara en utmaning särskilt vid terminsstarten. Bostäderna är utspridda över hela staden och därför finns det en studentbostadskarta med alla studentbostadsaktörer. Det byggs även mycket studentbostäder i Lund och en sammanställning finns över det som är på gång.

BoPoolen.nu

BoPoolen.nu är en bostadsförmedling som drivs av Lunds universitets studentkårer, LUS, med stöd från Lunds kommun och Lunds universitet. Du kan kontakta BoPoolen.nu om du söker bostad eller har en säng, soffa eller ett gästrum att hyra ut. När du väl har fått en bostad ska du även vara folkbokförd i Lund och hur du går tillväga finns beskrivet här.

Besök BoPoolens webbplats

Folkbokföring

När du flyttar till en ny stad har du mycket att vinna på att folkbokföra dig i den nya kommunen. Den viktigaste anledningen är att du enligt lag ska vara folkbokförd där du bor. Du ska ha fyllt 18 år, vara nyinflyttad till Lunds kommun och tänker bo här i sex månader eller längre. Det finns fler anledningar som gör att det är viktigt att folkbokföra sig där man bor:

  • Egen försäkring. När man har en egen bostad är det viktigt med en egen försäkring. För att få teckna en egen hemförsäkring måste man vara folkbokförd i Lund.
  • Rätt till bostadsbidrag. Många studenter har rätt till bostadsbidrag men bara på den ort man är folkbokförd. Läs mer om det hos Försäkringskassan genom att klicka på länken nedan.
  • Posten kommer till rätt adress. Om du folkbokför dig i Lund kommer din post till rätt adress och dessutom ändras din adress automatiskt hos många organisationer och myndigheter.
  • Barnomsorg. Har du barn kan du få hjälp av kommunen med barnomsorg men bara om du är folkbokförd i Lund.

Dessutom får du rösta i Lund i nästa allmänna val och vara med att påverka Lunds framtid.

Se Skatteverkets information om studentflytt och hur du folkbokför dig under "relaterad information" längst ner på sidan.

Klimatsmart studentbostad

Har du fått tag på en studentbostad och undrar hur du gör för att bo så klimatsmart som möjligt som student? Kolla på den här filmen för handfasta tips från våra energi- och klimatrådgivare.

Faktaansvarig: Kommunkontoret

Kontakt

Kommunkontoret

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Bruksgatan 22, Lund
Telefon (Medborgarcenter): 046-359 50 00
E-post:kommunkontoret@lund.se

Studentsamordnare

Jeanette Persson
Kommunkontoret, Lunds kommun
Telefon: 070-175 88 24, 046-359 30 51
E-post:jeanette.persson5@lund.se