Länk till startsidan

Vikingaskolan får nya lokaler

Vikingaskolans lokaler behöver renoveras och byggas till. Nu har paviljongerna kommit på plats. Här ska eleverna gå när vi bygger och renoverar skolan.

Skiss av en vit större skolbyggnad i två plan med stor gräsmatta framför.
Visionsbilden visar hur Vikingaskolan kan komma att se ut. Visionsbild: Horisont Arkitekter.

Delar av Vikingaskolan byggdes i början av 1970-talet. Nu ska den befintliga 1-plansbyggnaden rivas och lämna plats för en ny skolbyggnad och en ny fin skolgård. 2-plansbyggnaden som ligger utmed parken ska finnas kvar, men renoveras. Skolan kommer dessutom att få ett större och bättre tillagningskök.

Efter ombyggnaden kommer Vikingaskolan att kunna ta mot 750 elever, vilket är omkring 200 fler än tidigare.

Vad ska vi göra?

Den nya Vikingaskolan ska anpassas till årskurserna F-6.

Paviljongerna är på plats på skolgården. Nu ska vi göra det invändiga arbetet färdigt genom att dra el, måla och lägga golvmattor i paviljongerna. I paviljongerna ska eleverna gå när vi bygger och renoverar skolan. Paviljongerna placeras på skolgårdens västra del och ska innehålla klassrum för elever i årskurs 4-5 och mottagningskök. De tillfälliga paviljongerna ersätter de lokaler som finns i Vikingaskolans 1-plansbyggnad idag.

I juni sätter vi upp byggstaket runt arbetsplatsen och byggbodar kommer på plats. Under sommarlovet river vi en-plansbyggnaden. Sedan schaktar vi och förbereder marken för den nya skolan som ska börja byggas under hösten.

Till höstterminen 2024 kan elever och personal flytta in i de nya paviljongerna. När den nybyggda skolan är plats tas paviljongerna bort igen.

Hur påverkas jag som går på skolan eller har barn på skolan?

Under ombyggnaden kommer Vikingaskolans elever att ha sin skolgång på Vikingaskolan och i den nya Råbylundskolan i Södra Råbylund.

På Östratornskolan planeras ett nytt högstadium som ska rymma både Östratornskolan och Vikingaskolans högstadieelever. Inflyttning beräknas till 2025-2030. Till dess att Östratornskolans nya högstadium är färdigbyggt, kommer högstadiet finnas kvar på Vikingaskolan.

Hur påverkas jag som bor i närheten av bygget av paviljonger?

  • Byggtrafiken till och från arbetsplatsen går via Egils gränd.
  • Skolans personal kommer från och med paviljongetableringen att parkera vid Vikingahallen i stället för som nu, på skolgården.
  • Under paviljongetableringen kommer mat- och varuleveranser och renhållningsbilar att köra via Bärsäkragången i stället för via Egils gränd.
  • Bygget gör att det sedan kan bli ökad trafik periodvis på de aktuella gatorna. Det kan också bli en del buller och byggdamm på platsen.
  • Inför att vi ska riva sommaren 2024 kommer de fastigheter som ligger närmast Vikingaskolan att besiktigas. Vi ska även sätta upp vibrationsmätare. De fastighetsägare som berörs av detta får separat information från Lunds kommun inför besiktningen.

Bakgrund

I december 2021 beslutade kommunfullmäktige att Vikingaskolan ska renoveras och byggas till. Projektet beräknas kosta 272 miljoner kronor. Renovering, rivning och nybyggnad av Vikingaskolan var planerad till 2023-2025, men kostnaderna har ökat kraftigt vilket gör projektet dyrare än planerat. För att hantera detta på bästa sätt sköts byggstarten upp till sommaren 2024. Den nya skolan beräknas vara färdig för inflyttning 2026. Skolgården beräknas bli klar 2027.

Tidplan och status

Status: Vi har handlat upp en entreprenör. Under hösten 2023 har marken blivit förberedd för paviljongetablering och i mitten av januari 2024 ska paviljongerna ska börja levereras.
Arkitekt: Horisont Arkitekter.
Entreprenad: MVB Syd AB.
Beräknad inflyttning: 2026. Skolgården beräknas bli färdig 2027.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?