Stadshallens glödlampor ska lysa igen

19 april, 2021

De vita glödlamporna på rad inne i Stadshallen är en del av byggnadens fasad. Den som har gått förbi en kväll har sett lamporna glimma därinne. Nu ska ljuset från glödlamporna återskapas så att de följer dagens krav på tillgänglighet utan att lämna arkitekten Klas Anshelms grundidé.

Ljusdesignern Mikaela Åström Forsgren från White arkitekter visar och förklarar ljustestet för en grupp medarbetare i Stadshallsbygget. Mikaela Åström Forsgren är ljusdesigner på White arkitekter.

Det kanske inte verkar så svårt att byta några glödlampor. Ljus är dock mer komplicerat än så. Just nu är glödlampor med olika lyskraft, ljustemperatur och genomskinlighet uppsatta i ett av Stadshallens rum och ljusdesignern Mikaela Åström Forsgren från White arkitekter visar och förklarar för en grupp medarbetare i Stadshallsbygget. Tidigare sattes lamporna upp på kvällen. Nu ska de också upplevas dagtid.

Ljusdesignern Mikaela Åström Forsgren från White arkitekter visar och förklarar ljustestet för en grupp medarbetare i Stadshallsbygget. Mikaela Åström Forsgren berättar om ljustestet för sina kollegor.

- Ljus är så abstrakt. En del kan vi planera och ta del av i olika projekteringsprogram, men andra delar måste vi uppleva på plats. Ljuset påverkas av vilken tid det är på dygnet, av dagsljuset och av texturen i materialen omkring. Här ska ljuset vara vackert och funktionellt vid alla tider för att hjälpa till att få Stadshallen att fungera som ett vardagsrum och inte ett finrum, säger Mikaela Åström Forsgren.

Lita på ögat

När vi jobbar med ljus ska vi lita på vårt öga, menar Mikaela Åström Forsgren.
Proverna på glödlampor på Stadshallens runda innervägg ser lite olika ut. Vissa är mjölkvita och andra helt klara. Det är många personer med stor sakkunskap som ska tycka till om lamporna och det är en process att välja rätt. Mikaela Åström Forsgren uppskattar processen och samarbetet med kollegorna.

Klas Anshelm skapade armaturer till Stadshallen

- De olika planen och rummen i Stadshallen ska ha olika slags belysning beroende på funktion. Klas Anshelm ritade många av Stadshallens armaturer själv. Att reparera och återskapa det som är trasigt tar hänsyn till miljö och byggnadsantikvariska krav. Stadshallens belysning är cirkulär, säger Mikaela Åström Forsgren.

Glödlampor med olika lyskraft, ljustemperatur och genomskinlighet uppsatta i ett av Stadshallens rum. Ska glödlamporna vara genomskinliga eller mjölkvita?

Mikaela Åström Forsgren är ljusdesigner på White arkitekter. Mikaela Åström Forsgren plockar undan efter ljustestet.

Glödlampor med olika lyskraft, ljustemperatur och genomskinlighet uppsatta i ett av Stadshallens rum. Ljuset ska vara tillgängligt och trivsamt och ska följa arkitektens grundidé.

Mikaela Åström Forsgren är ljusdesigner på White arkitekter. Mikaela Åström Forsgren tycker att vi ska lita på vårt öga när det gäller bedömning av ljus.

Relaterad information