Om S:t Hansgården

Har du smakat bröd bakat på nymalet mjöl? I S:t Hansgårdens kök finns en egen kvarn för att mala mjöl från havre, korn, vete och råg. Brödet blir både gott och nyttigt eftersom alla näringsämnen finns bevarade i fröet ända tills det mals. I köket finns ett jordkylt kylskåp. Luft får passera genom ett långt rör som ligger ca 1,5 meter ner i jorden och in i kylskåpet i golvnivå. På taket finns en vinddriven fläkt som gör att jordkyld luft ständigt passerar genom skåpet.

Våra öppettider

Fritidshemmet är öppet från skoldagens slut till 17.30

Stallet stänger kl. 17.15

Allmänheten är välkommen 9.00 (fre 10.00) - 17.00

Under loven öppnar vi 08.00 och stänger 17.30

Pedagogik, uthållighet och permakultur st hans gården

Kvarnen och det jordkylda kylskåpet är två exempel på hur vi låter barn, besökare och personal fundera på hur världen egentligen fungerar. Var kommer mjölet ifrån? Och varför blir det kallt i kylen?

Det är också exempel på smartare tekniska lösningar. Färskt mjöl är inte bara nyttigare – spannmål kan till skillnad från mjöl lagras i hundratals år utan tillsatser. Att använda jordens temperatur i stället för elnätet för att kyla maten – kan inte det vara ett svar på klimatfrågornas utmaningar?

Vi prioteriar aldrig mellan barnens lek och ekologiska projekt. Istället genomsyras vårt fritidshem en holistisk syn på världen, där det är lika självklart att ta hänsyn till människors känslor och utveckling som till djur och natur. Vi människor är ju lika mycket en del av naturen som kompostmaskarna är. Vi har helt enkelt inte råd att förstöra världen vi lever i.

Det exempel vi kanske är allra stoltast över är vår fina utemiljö, som lägger mycket tid på att få så trivsam som möjligt. Barnen erbjuds alltid att arbeta ihop med personalen när arbete ute behöver utföras.

Vi påminns ständigt om att en skogsträdgård full med växter och djur inte bara är ett bra sätt att producera mat på, utan också den mest fantasieggande lekplats man kan tänka sig. Som om det inte var nog finns det gott om ytor runt S:t Hansgården för bollspel, eller varför inte ett pulkaåk i S:t Hans backar? Många barn tillbringar största delen av tiden utomhus. Vi förstår dem.

Permakultur

Permakultur är ett designredskap vi använder för att skapa miljöer som är så väl genomtänkta som möjligt. Genom att planera väl kan man samtidigt spara arbete och minska sitt avtryck på miljön.

En skogsträdgård som vår ger t.ex. betydligt mer ätbar frukt än ett traditionellt odlat grönsaksland med samma yta skulle göra. Samtidigt är den ett helt ekosystem som ger livsutrymme åt mängder av andra växter och djur.

Här hittar du mer om permakultur, pedagogik och hur vi arbetar

Tveka inte att ta kontakt med oss om du undrar över något, eller vill utbyta tankar!