Riksrekryterande spetsutbildning i musik (ES spets)

Riksrekryterande spetsutbildning i musik (ES spets)

Spetsutbildningen i musik är i grunden ett estetiskt program och är tänkt för dig med särskilt stort intresse för musik. Du bör ha erfarenhet från tidigare musikutbildning eller annat omfattande musicerande enskilt eller grupp.

Om ES - Spets programmet

Om du vill satsa extra mycket på din musikutbildning har Spyken en för Sverige unik spetsutbildning. Spetsutbildningen, som bygger på det estetiska programmet vänder sig främst till dig som vill arbeta med musik i framtiden och som vill profilera dig mot musikstudier på universitets- och högskolenivå. Utbildningen ger dig självfallet tillgång till andra universitets- och högskoleutbildningar.

Inriktningen på Spykens spetsutbildning är inom genrerna pop, rock och jazz.

Vi har högutbildade musiklärare med olika genre-inriktningar och de flesta är dessutom verksamma, professionella musiker.

Samarbete med Musikhögskolan

ES musik på Spyken och i synnerhet spetsutbildningen har ett nära samarbete med Musikhögskolan i Malmö vid Lunds universitet.

Lärare från Musikhögskolan håller konserter och workshops på Spyken. Som elev på Spyken kan du delta i musikhögskolans gästföreläsningar, konserter och öppna seminarium.

Spyken tar också regelbundet emot lärarstudenter från Musikhögskolan. Några av Spykens lärare undervisar också på Musikhögskolan.

Tillsammans med bland annat Musikhögskolan i Malmö, Fridhems folkhögskola och andra högre vidareutbildningar i närområdet anordnar vi workshops och seminarier av hög kvalitet. Vi samarbetar också med Mejeriet i Lund.

Sveriges spetsutbildningar

Spyken är med i Sveriges Spetsutbildningar, en förening och sammanslutning av skolor i Sverige som bedriver spetsutbildningar. Föreningens uppdrag är att stärka och utveckla spetsutbildningarna genom erfarenhetsutbyten och samarbeten med högskolor och universitet.

Spetsutbildning på gymnasiet

Spetsutbildningen i musik är riksrekryterande. Det innebär att du kan söka till den oavsett var du bor i Sverige. Du söker programmet på webben som vanligt. Väljer du programmet i första, andra hand eller tredje hand, kommer du att kallas till ett färdighetsprov, som tjänar som ett komplement till dina betyg. Färdighetsprov gör du på ditt huvudinstrument. Tänk på att sång räknas som ett instrument. Syftet med provet är att se vilka kunskaper du redan har och vilka utvecklingsmöjligheter du har. Notläsning ingår inte i provet. Urvalet sker sedan genom att addera poängen på färdighetsprovet med ditt meritvärde på avgångsbetyget i juni i årskurs 9.

Mer information kommer att skickas till dig som sökt utbildningen i första, andra och tredje hand.

Här hittar du information om Sveriges spetsutbildningar

Vem blir kallad till färdighetsprovet?

Alla elever som har söker ES-MUSIK SPETS i första eller andra hand får en personlig kallelse till ett färdighetsprov.

När sker antagningsprovet?

Datum för färdighetsproven publicerar vi här på hemsidan. Datum och personlig tid för färdighetsprov står även i kallelsen som du får på den mejladress du angett vid din gymnasieansökan.

Datum för färdighetsprov

Hur går färdighetsprovet till?

Färdighetsprovet sker i Spykens musik- och ensemblesalar i E-huset. På färdighetsprovet kommer du att möta ett par av de lärare som undervisar på spetsutbildningen. Hela färdighetsprovet tar ca. 15 minuter och du skall genomföra följande moment:

  • Ett spelprov
  • Ett prov i gehör och rytm
  • En improvisationsövning
  • Berätta om dig själv och svara på några frågor om dig själv

Information inför spelprovet

Du framför två låtar, av olika karaktär, som du väljer själv. Vi vill att du spelar på ditt huvudinstrument. Du behöver inte spela hela låtar. Du får naturligtvis även framföra någon låt på ditt biinstrument eller något annat instrument du känner dig trygg på.


Om du väljer sång som ditt huvudinstrument ser vi gärna att du kompar dig själv på exempelvis gitarr eller piano. Du kan också välja att sjunga utan komp eller använda dig av ett förinspelat komp. Om du använder dig av förinspelat komp ska inte ditt instrument/sång finnas med i den versionen. Om du vill ha hjälp med komp får du gärna mejla/skicka dina noter till oss minst en vecka i förväg, så ordnar vi ackompanjatör åt dig Det går också bra att ta med inspelat komp.

E-post: ulrika.holmquistandersson@lund.se

Efter provet

Juryn sammanställer resultatet och skickar hem det till dig efter ungefär två veckor. Resultatet på
färdighetsprovet kan ge max 150 poäng som läggs till ditt avgångsbetyg i juni det år du slutar årskurs 9.

Två Spykenelever spelar tillsammans. Den ena sitter och spelar gitarr och den andra står bakom och sjunger.

Programfördjupningskurser

Inom spetsutbildningen läser du obligatoriska programfördjupningskurser.

På vår spetsutbildning får du en modern och avancerad undervisning i gehörs- och musiklära, ensemble, kör samt i två instrument (huvud- och biinstrument).

Valbara kurser - Ditt intresse styr dina framtidsplaner

Till årskurs 2 och årskurs 3 ska du välja programfördjupningskurser och individuellt val. Vi erbjuder fördjupningskurser inom flera olika områden för en personlig utformning på din utbildning.

Om du vill fortsätta att läsa det moderna språk du läst på högstadiet bör du göra det redan från årskurs ett. Du har också möjlighet att välja till behörighets- och meritpoängsgivande kurser som Matematik 2b och 3b, Naturkunskap 2, Engelska 7 samt moderna språk om du vill ha särskild behörighet.


I årskurs 3 kan du läsa en kurs på högskolenivå vid Musikhögskolan i Malmö. Du kan även välja att koncentrera din musikfördjupning mot olika musikområden såsom musikproduktion och musikimprovisation eller välja att utveckla ditt individuella spel och ensemblespel.

Kontakta oss

Har du frågor är du varmt välkommen att kontakta Syv eller biträdande rektor för ES-Spets.

Kontaktuppgifter till Syv och Biträdande rektor på Spyken

Poängplaner

Gymnasiegemensamma kurser – 1150 p

Ämne

Poäng

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Historia 1b

100

Historia 2b - kultur

100

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1b

100

Samhällskunskap 1b

100

Naturkunskap 1b

100

Religionskunskap 1

50

Svenska 1

100

Svenska 2

100

Svenska 3

100


Programgemensamma karaktärsämnen - 150 p

Ämne

Poäng

Estetisk kommunikation 1

100

Konstarterna och samhället

50


Inriktningskurser ES Musik spets - 600 p

Ämne

Poäng

Ensemble och körsång

200

Ensemble 2

100

Instrument eller sång 1 (huvudinstrument)

100

Instrument eller sång 1 (biinstrument)

100

Gehörs- och musiklära 1

100


Programfördjupning - 300 p

Ämne

Poäng

Instrument och sång 1 + 2 (huvudinstrument)

100

Musikproduktion 1100
Valbara programfördjupningskurser100
Individuellt val 200 p

Ämne

Poäng

Individuellt val

200

Gymnasiearbete - 100 p

Ämne

Poäng

Gymnasiearbete

100

Programblad med poängplan

För dig som vill ladda ner programblad med en kort beskrivning av respektive program och poängplan för utskrift så har vi publicerat dem här.

Programblad Spyken Estetiska programmet inriktning musikspets 2024-25 Pdf, 754 kB.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Fler utbildningar

Spyken

För dig som brinner för bild, formgivning, teater eller musik, estetiska är programmet för dig!

Spyken

Är du intresserad av språk, kultur och kommunikation ska du välja det Humanistiska programmet på Spyken.

Spyken

På programmet lär du dig om hur vårt samhälle är format och varför det fungerar som det gör. Du får förståelse för hur exempelvis politiska och ekonomiska förhållanden påverkar samhället i Sverige och i andra delar av världen.