Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)

På programmet lär du dig om hur vårt samhälle är format och varför det fungerar som det gör. Du får förståelse för hur exempelvis politiska och ekonomiska förhållanden påverkar samhället i Sverige och i andra delar av världen.

Spykenelev sitter vid bord och pratar med lärare. I bakgrunden syns flera elever

 

Du kommer att delta i våra FN-rollspel där du tränar på att förhandla, debattera eller göra din röst hörd som journalist. På så sätt blir du medveten om hur demokrati fungerar i praktiken på en internationell arena. Flera elever deltar även i internationella FN-rollspel och det Europeiska ungdomsparlamentet.

Programmet förbereder dig för högskolestudier inom många olika områden, exempelvis samhällsvetenskap.

I årskurs 3 kopplar du ditt Gymnasiearbete till en av de valbara fördjupningskurserna till exempel internationella relationer, politik och hållbar utveckling, etik och livfrågor, Cultural Studies m fl.


Vi erbjuder samtliga nationella inriktningar inom samhällsvetenskapsprogrammet

  • Inriktningbeteendevetenskap
  • Inriktningmedier, information och kommunikation
  • Inriktning samhällsvetenskap

 

Engelsk profil

Engelsk profil riktar sig till dig med ett särskilt intresse för engelska. Du läser engelska i snabbare takt och kan i årskurs 2 och 3 välja till fördjupningskurser i och på engelska. Se informationsblad om du vill veta mer.

Valbara kurser på Samhällsvetenskapliga programmet på Spyken

Till årskurs 2 och årskurs 3 ska du välja till programfördsupningskurser och individuellt val. Vi erbjuder fördjupningskurser inom det humanistiska området, kurser som ger dig meritpoäng och kurser som breddar upp din behörighet  till universitets- och högskolestudier. Du har också möjlighet att välja till så att du får en personlig utformning på din utbildning.

När du har läst det Samhällsvetenskapliga programmet så har du en bred behörighet till universitet- och högskolestudier inom det samhällsvetenskapliga området.

Vill du veta mera om SA?
Välkommen att kontakta oss!

Johan Ax
Bitr. rektor SA
Tel:046-359 78 18
johan.ax@lund.se

Petra Manhammar
Studie- och yrkesvägledare SA
Tel: 046-359 77 57
petra.manhammar@lund.se